F4 LŠ: London Blitz

652

Posle aktera drugog polufinalnog para na Fajnal foru Lige šampiona u Beogradu Thonon Black Panthersa i Carlstad Crusadersa, predstavljamo vam i protivnika domaćih SBB Vukova – britanski London Blitz.

Klub je osnovan 1995 godine, fuzijom Ealing Eaglesa (1984–1994) i Woking Generalsa (1988–1993). Postepeno su ulazili iz nižih rangova takmičenja u Britansku prvu lige, koju su prvi put osvojili 2007, a zatim, posle godinu dana pauze, uzastopno još četiri puta (2009, 2010, 2011, 2012).

Međutim, u poslednje dve sezone u Brit Bowlu su ih zaustavljali gradski rivali Warriorsi, doduše uz dosta muke (26:23, 10:8), iako su u regularnom delu bili dosta ubedljiviji (40:27, 33:13). I ovogodišnji gradski derbi priprao je Ratnicima, ali će Blitz imati priliku za revanš po povratku iz Beograda.

Prvu avanturu na evropskoj sceni London Blitz je imao 2010. godine u EFAF Kupu. U grupnoj fazi izbacio je Amsterdam Crusaderse i francuske Saint-Ouen Cougarse, ali su ih drugi Krstaši, oni iz Kalštada, koji će takođe učestvovati na ovogodišnjem „Fajnal foru“, zaustavili u polufinalu (27:0).

Ipak, iz drugog pokušaja uspeli su da osvoje drugo po rangu evrospko takmičenje, već sledeće godine, i to protiv Kragujevac Wild Boarsa, pred 2.000 ljudi u Londonu – 29:7. Prethodno su znatno ubedljivije prošli kroz grupnu fazu, trijumfima nad Amsterdam Crusadersima i Valencia Firebatsima, dok su u polufinalu eliminisali Sollerod Gold Diggerse.

london blitz wild boars (2)

Posle šampionskog pehara u ovom takmičenju, 2012. godine odlučili su da naprave korak dalje, prijavivši se za EFL, u kom su tesnim pobedama protiv La Courneuve Flasha u Parizu (7:6) i španskih L’Hospitalet Pionersa (21:14), došli do polufinala, gde su ih zaustavili Berlin Adleri (21:15).

Sledeće sezone vratili su se u EFAF kup, ali su ih u grupnoj fazi zaustavili danski Copenhagen Towersi zahvaljujući boljoj razlici u dvomeču za samo jedan poen (20:18, 6:7).

Prošle godine zaustavljeni su u grupnoj fazi IFAF Lige šampiona, a sada žele da je osvoje.

– „Fajnal for“ je sjajan format koji omogućava turnirski fudbal visokog standarda, od kog su jači samo turniri reprezentativnih prvenstava. Cilj je jednostavan, da osvojimo turnir – rekao je Greg Goldi, trener Blitza.

Na širem spisku reprezentacije Velike Britanije za Evropsko prvenstvo B grupe 2013, našla su se devetorica aktivnih igrača London Blitza: Džek Dejli, Dejvid Protero, Čarli Džozef, Endrju Kroper (WR), Temi Odujemi (RB), Alesandro Modebe, Ed Čidl (LB), Metju Mejer, Ajodeđi Ogunkolati i Robert Hardi (OL), dok osmorica više nisu u timu. Od stranaca tu je prava kolonija iz svih krajeva sveta: Finac Ari Halodorson (LB), Holađanin Džasper Van Doren (WR), Poljak Kamil Potrec (DL), Novozelanđanin Luk Nouton (K), Francuzi Markus Tuan (LB) i Tim Lieči (QB), Brazilac Filip Toledo Silva (DL), Nigerijac Šejn Afolabi (DB), Grk Timoteos Aleksandropulos (OL), Ganac Vilijam Kođo Dejvis (DB), te import Kanađanin Rafael Osei (DB).