Postavljeni selektori Srbije za Balkan Bowl

1961

Umesto Šona Embrija, koji je dve godine uzastopno vodio nacionalni tim Srbije, Upravni odbor Srpske asocijacije američkog fudbala, na čelu sa predsednikom Radetom Rakočevićem, odlučio je da za predstojeći Balkan Bowl (20. septembar) i duel sa Slovenijom, poverenje na mestu selektora reprezentacije ukaže Džordžu Šarčeviću.

Džordž Šarčević već je dobro poznato ime u javnosti američkog fudbala u Srbiji. Bio je član stručnog štaba na svim do sada odigranim zvaničnim takmičenjima, najpre Evropskom prvenstvu C grupe, koje je 2007. godine održano u Austriji, a zatim i na narednom (2012. godine) u Austriji i Švajcarskoj, na kojem je srpska reprezentacija osvojila prvo mesto i plasman u B grupu evropskih selekcija.

Minule godine, Embri ga je takođe izabrao u stručni štab, a asistirao je Amerikancu u Milanu na utakmici protiv Španije, najznačajnije za osvajanje 5. mesta i opstanak u B grupi. Šarčević je takođe i aktuelni član Upravnog odbora SAAF, radio je i kao asistent u Vukovima 2007. godine.

– Utakmica sa Slovenijom nam je potrebna, kako bi reprezentacija sačuvala kontinuitet okupljanja i u godinama, kada nemamo zvaničnih takmičenja i na taj način nastavila da jača. Želeli smo da održimo kult reprezentacije, a postavljanje Džordža, koji je bio deo sistema prethodnog selektora nam obezbeđuje kontinuitet i stručnog rada. Šarčević odlično poznaje igrače, poznaje ligu i sigurno je da će biti u situaciji da pruži priliku i mlađim igračima, na kojima će se graditi budućnost našeg nacionalnog tima – rekao je direktor reprezentacije Branko Vučinić.

Zanimljivo je da je tokom boravka na koledžu, Šarčević igrao levog ofanzivnog tekla za Prinston, gde je bio poslednja linija odbrane tadašnjeg kvoterbeka Džejsona Gereta, danas glavnog trenera Dalas Kaubojsa. Iskustvo i znanje stečeno u Sjedinjenim američkim državama, odavno je u funkciji pomoći našem nacionalnom timu, a sada mu je odlukom UO SAAF data čast, odgovornost i obaveza da vodi reprezentaciju Srbije.

Na istoj sednici, UO SAAF je odlučio i ko će voditi preostale dve selekcije, koje će kao uvertira seniorima, odigrati mečeve sa najboljim timovima Slovenije. Potsetimo, na Balkan Bowlu će biti odigrani i istorijski, prvi mečevi fleg timova i ženske fleg reprezentacije.

Darko Štabler selektor flega

Za selektora reprezentacije u flegu, izabran je doajen američkog fudbala u Srbiji i jedan od rodonačelnika ovog sporta, Darko Štabler iz Sirmium Legionara. Iskusni dugogodišnji igrač i trener, koji je jedan od osnivača najstarijeg kluba u Srbiji, stekao je veliko iskustvo u radu sa fleg kategorijama, na koje su u Sremskoj Mitrovici godinama unazad obraćali veliku pažnju.

Stabler Legionari1

Njegovo prisustvo u američkom fudbalu teško je opisati u nekoliko rečenica, ali viteški pristup ovoj igri  pokušao je i uspeo da usadi u brojne mlađe generacije Mitrovčana, što mu je definitivno najveća zasluga tokom prve decenije postojanja ovog sporta u Srbiji.

Dobro je poznato da su upravo Mitrovčani godinama neprikosnoveni u ovoj verziji američkog fudbala, namenjenoj dečacima, da su osvajali najveći fleg turnir koji se tradiocionalno održava u Beogradu, više puta bili prvaci Srbije. Kako je Štabler najzaslužniji za predan i istrajan rad sa ovim selekcijama Legije, kao svojevrsna nagrada stiglo je i poverenje da selektira i predvodi fleg tim Srbije u prvom, istorijskom duelu sa Slovencima.

Đorđu Radovanoviću ženski fleg

Priliku da vodi žensku fleg selekciju u duelu sa Slovencima, dobio je Đorđe Radovanović, trener Vojvotkinja iz Novog Sada. Nekadašnji igrač Dukesa od 2005. godine, koji je igrao na poziciji kornerbeka, bio je i član selekcije reprezentacije Srbije, koja je 2006. godine u Hohenemsu odigrala međunarodni turnir u tom gradu.

Djordje Radovanovic

Trenerskim poslom Radovanović je počeo da se bavim 2008. godine, najpre kao defanzivni koordinator Dukesa, a zatim i kao glavni trener, pa opet kao defanzivni koordinator. Uporedo sa tim, 2011. godine počinje sa radom u ekipi Vojvotkinja, kada prvi put počinje da trenira devojke, sa kojima je 2013. godine bio vicešampion Srbije.