Predstavljanje igrača reprezentacije Srbije – raningbekovi (2. deo)

412

U prvom tekstu predstavili smo vam kvoterbekove i hvatače, a taj tekst možete pročitati na ovom linku.

Danas su na red došli pet raningbeka: Aleksandar Bogdanović, Stefan Todorović, Aleksandar Ristić, Željko Kostić i Dimitrije Nikolić.

Aleksandar Bogdanović

Photo: Mikkel Bo Rasmussen / 1st Down Photo

Iako je mladi Bogdanović američkim fudbalom počeo da se bavi 2011. godine, on je svoju prvu fleg utakmicu odigrao tek 2013. godine. Prošao je sve škole američkog fudbala – od flega do seniora. U svojoj igračkoj karijeri igrao je Youth ligu za ekipe Kraljevo Royal Crowns i Jagodina Black Hornets sa kojima je postao i šampion države, potom Kadetsku ligu opet za Jagodinu, zatim u Juniorskoj ligi za ekipe Inđija Indians, sa kojima je postao vicešampion, i za Vukove iz Beograda sa kojima je došao do titule šampiona, što se tiče Seniorske lige igrao je za tim u kome je ponikao, Golden Bears iz Bora, i trenutno igra u ekipi Vukova iz Beograda sa kojima je postao šampion tri puta i ove sezone su završili kao vicešampioni Srbije. Igrao je dva puta u juniorskoj reprezentaciji, a ovo mu je treći put da je dobio poziv i za seniorsku. 2019. godine dobija priznanje za najkorisnijeg igrača Juniorske lige Srbije.

Stefan Todorović

Todorović je dete Divljih veprova iz Kragujevca. Američki fudbal je počeo da trenira 2012. godine kao junior i sa Veprovima je osvojio dva puta Juniorsku ligu Srbije. Što se tiče seniorske Prve lige Srbije do titule sa Veprovima je dolazio pet puta. Ovo mu je drugi poziv za reprezentaciju Srbije.

Željko Kostić

Američkim fudbalom je počeo da se bavim davne 2006. godine. Odmah već 2007. godine svojim trudom i napredovanjem kao RB došao je u prvi tim Plavih Zmajeva, ge je tada odigrao svoju prvu sezonu pod opremom. Tada sam počeo na poziciji RB-a i ubrzo se i izborio i za prvog RB-a Plavih Zmajeva. Pored te odlične sezone sledeće već prelazi u Beogradske Vukove gde je takođe odigrao sjajnu sezonu. Pored domaće lige imao je priliku sa Vukovima da igra i CEFL ligu. 2008. godine priznanje za najboljeg mladog igrača 2008 godine u Prvoj ligi Srbije. Već sledece sezone vraća se u tabor Plavih Zmajeva, za koje igra i danas. Pored pozicije raningbeka počinje da igra i na poziciji lajnbekera. Kao mladi igrač je postao i kapiten i predvodnik Plavih Zmajeva. Za reprezentaciju Srbije je igrao četiri puta.

Dimitrije Nikolić

Mladi i talentovani raningbek svoju karijeru u američkom fudbalu započeo je 2018 godine u timu Black Hornets iz Jagodine za koje je igrao do 2021. godine. Te 2021. godine u jesenjem delu takmičenja prelazi da igra za ekipu Vukova iz Beograda, sa kojima postaje šampion Juniorske lige Srbije. Pored titule sa Vukovima ima osvojenu još jednu titulu u Juniorskoj ligi, kao i jednu srebrnu medalju, takođe ima i jednu zlatnu medalju u pionirskoj fleg ligi Srbije, kao i u Kadetskoj U17 ligi Srbije. Od priznanja dobio je MVP-a Kadetske lige Srbije za sezonu 2021.  Igrao je za fleg U15 reprezentaciju Srbije. Ove godine je na kampovima reprezentacije Srbije pokazao odličnu igru i naša se na spisku putnika za Francusku.

Aleksandar Ristić

Predstavljamo vam legendu američkog fudbala u Srbiji – Aleksandra Ristića poznatijeg kao Alf. Ristić je bio jedan od osnivača kluba Wild Boars iz Kragujevca 2002. godine, a od tada pa nadalje, njegova karijera je obeležena nizom uspeha. Sa Divljin veprovima 2004. godine u ligi bez opreme osvojio je titulu prvog šampiona Srbije, a 2005. sa Veprovima u drugoj sezoni bez opreme postaje Vicešampion Srbije. Na istorijskoj utakmici reprezentacije Srbije protiv Slovenije 2005. godine bio je jedan od kapitena. Njegova vođstva su se nastavila kroz niz impresivnih dostignuća, kao što je osvajanje regionalne lige jugoistočnog Balkana SELAF i titulom šampiona Srbije 2006. godine. Njegova uloga kao kapitena i trenera trkača dovela je tim do najviših visina. Alf je i kao jedan od trener i jedan od kapitena reprezentacije Srbije ostavio neizbrisiv pečat. Osvojio je sa reprezentacijom prvo mesto na “Pepsi kupu” 2006. godine. U Divljim veprovima bio je kapiten, trener trkača, pomoćnik ofanzivnog koordinatora i glavni trener, pokazujući svoju sposobnost da obavlja višestruke uloge sa istom strašću. Učestvovao je u Evropskim prvenstvima i osvajao titule. Njegov rad sa mladima, učešće na trenerskim seminarima i kursevima, kao i kontinuirano usavršavanje u Sjedinjenim Američkim Državama, sve to govori o njegovom posvećenom pristupu razvoju sporta i igrača.

Njegova istorija igranja za Divlje veprove i reprezentaciju Srbije je velika, a ovo su samo neka od dostignuća koja je imao:

2005: Drugo mesto u kupu Srbije sa Divljim Veprovima.
2006: Šampion regionalne lige jugoistočnog Balkana SELAF, kao i osvajanje prve pozicije na “Pepsi kupu” u austrijskom Hohenemsu sa reprezentacijom Srbije.
2007: Četvrto mesto na Prvenstvu Evrope u američkom fudbalu grupe C sa reprezentacijom Srbije.
2008 i 2009: Osvajanje šampionskih titula u Srbiji sa Divljim Veprovima.
2010: Nova šampionska titula sa Divljim Veprovima, ovoga puta kao glavni trener, kapiten i pomoćnik ofanzivnog koordinatora.
2012: Nastup za reprezentaciju Srbije na Evropskom prvenstvu grupe C.
2013: Osvojen šampionat juniorske lige Srbije sa Divljim Veprovima.
2014 i 2015: Ponovni trijumfi u juniorskoj ligi Srbije kao ofanzivni koordinator i trener kvoterbekova.
2016: Osvajanje šampionskih titula u Srbiji sa Divljim Veprovima, kao i drugo mesto u Evropskom prvenstvu B grupe.
2017 i 2018: Kontinuirano osvajanje šampionskih titula sa Divljim Veprovima.
2019: Nastup za reprezentaciju Srbije na Evropskom prvenstvu.
2021: Nastup za reprezentaciju Srbije kao trener trkača na Evropskom prvenstvu.
2023: Ponovno šampionske titule u Srbiji i CEFL kupu sa Divljim Veprovima.