Predstavljanje igrača reprezentacije Srbije – kvoterbekovi, risiveri i tajtendovi (1. deo)

715
Photo by Mikkel Bo Rasmussen / 1st Down Photo (@1stdownphoto)

Reprezentacija Srbije je početkom avgusta protiv reprezentacije Danske odigrala prvu utakmicu ovogodišnjeg ciklusa za Evropsko prvenstvo 2023. godine.

Kao prošle godine i ove sezone smo odlučili da vam na drugačiji način predstavimo sve igrače koji su igrali u Danskoj.

Predstavljanje igrača ćemo početi sa napadom tj. sa kvoterbekovima i risiverima.

KVOTERBEKOVI

Miloš Simatović

Photo: Mikkel Bo Rasmussen / 1st Down Photo

Miloš Simatović započeo je svoju priču u američkom fudbalu 2019. igrajući za Banja Luka Rebelse. Nakon toga je prešao u Sarajevo Spartans 2022. godine. Zatim je tokom zime iste godine došao u Zemun, gde je postao deo Blue Dragonsa sa kojim je osvojio titulu Balkanske lige. Ovaj uspeh dopunio je igranjem za reprezentaciju Srbije tokom 2023. godine.

Aleksa Đokić

Photo: Mikkel Bo Rasmussen / 1st Down Photo

Aleksa Đokić je svoj put u svetu američkog fudbala započeo 2010. godine kao član tima Wild Boars Kragujevac. Nakon početnih iskustava na više pozicija, najbolje se pronašao kao kvoterbek u napadu, ulogu koju je uspešno igrao sve do 2021. godine. Prethodne dve sezone proveo je kao tajtend i risiver, dodatno obogaćujući svoje veštine i razumevanje različitih aspekata igre. Već sa 12 godina, Aleksa se pridružio flag timu, gde je stekao prva dragocena iskustva. Fleg je igrao sve do 2015. godine. Njegova prisutnost je bila primetna i u juniorskom timu Wild Boarsa, gde je igrao od 2013. do 2017. godine. Tokom tih pet sezona, tim je dva puta osvojio šampionsku titulu i dva puta zauzeo drugo mesto. Njegova posvećenost i trud nagrađeni su kada je 2014. godine zaigrao u tek osnovanoj youth ligi i odmah osvojio prvo mesto. U toj sezoni, Aleksa je dobio svoje prvo lično priznanje – titulu MVP-a finala. Sa rastućim iskustvom, Aleksa je dobio šansu da se priključi seniorskom timu kao rezervni kvoterbek. Kroz rad sa stranim igračima i trenerima, stekao je dragoceno znanje i veštine. Njegova predanost i trud nisu prošli neprimećeno. Aleksa se četiri puta našao na spisku igrača za nacionalni tim Srbije, kako za juniorski tako i za seniorski tim.

HVATAČI

Nemanja Stojanović

Photo by Mikkel Bo Rasmussen / 1st Down Photo (@1stdownphoto)

Nemanja Stojanović je svoju priču u američkom fudbalu započeo 2018. godine kao risiver (WR) i kao strong sejfti (SS) u juniorskom i seniorskom timu Zmajeva, za koje još uvek igra. U 2022. godini Nemanja napušta domaće terene i pridružuje se međunarodnoj sceni, igrajući za Leipzig Kings i Fehervar Enthroners kao WR/TE. U 2023. godini se vraća u Zmajeve kao risiver, sa kojima je osvojio titulu u Balkanskoj ligi. 2022. godine je dobio poziv da igra za reprezentaciju, ali nije mogao da prihvati poziv. 2023. godine se ponovo nalazi na spisku reprezentacije i to kao startni WR.

Jovan Ikić

Photo: Mikkel Bo Rasmussen / 1st Down Photo

Ikić se prvi put upoznaje sa američkim fudbalom 2019. godine, kada je počeo da igra za ekipu Wild Dogs iz Novog Sada sa kojima je 2022. godine ušao u playoff Prve lige Srbije i postao je vicešampion Balkanske lige, dok je 2023. došao do polufinala i domaće i Balkanske lige. Ove godine upisao je 7 tačdaunova. Ovo mu je drugi put da nastupa za reprezentaciju Srbije.

Danilo Matić

Photo by Mikkel Bo Rasmussen / 1st Down Photo (@1stdownphoto)

Danilo Matić je započeo svoj put u američkom fudbalu 2017. godine. Prošao je sve škole američkog fudbala u Pastuvima iz Požarevca i to – juniorske sezone 2017. i 2018, te fleg igru 2018, 2019. i 2021. godine. Njegova seniorska faza, protezala se od 2018. do 2023. godine. Osvojio je 3. mesto u Arena ligi 2018. s timom Beogradski Univerzitet. Takođe, iste godine je dobio nagradu za najboljeg igrača napada u Pastuvima. Danilo se isticao po raznolikosti uloga na terenu. Od 2017. do 2021. igrao je kao risiver, lajnbeker, raningbek, Punt returner, kick returner i gunner u kick offu. Od 2021. do 2023. i dalje je bio prisutan kao risiver, raningbek, Punt returner, kick returner i gunner u kick offu. Ove godine je po prvi put zaigrao za reprezentaciju Srbije.

TAJTENDOVI

Igor Rokvić

Photo by Mikkel Bo Rasmussen / 1st Down Photo (@1stdownphoto)

Igor Rokvić je novo ime u svetu američkog fudbala, ali je već u svojoj prvoj sezoni postigao značajne uspehe. Dolazi iz kluba Blue Dragons iz Zemuna sa kojima je ove godine ušao u polufinale Prve lige Srbije i osvojio je Balkansku ligu Srbije. Iako je ovo njegova prva sezona, Igor je već dobio priliku da igra za reprezentaciju. Pored toga, uspeo je da se izdvoji kao tajtend i da bude deo All Pro tima napada Srpske asocijacije američkog fudbala.

Aleksa Smiljić

Photo by Mikkel Bo Rasmussen / 1st Down Photo (@1stdownphoto)

Smiljić je relativno nov u svetu američkog fudbala u Srbiji, s obzirom da je počeo da trenira 2020. godine. Njegova prva sezona je bila u seniorskom timu Divljih veprova iz Kragujevca, sa kojima je postao dva puta vicešampion i ove godine je postao šampion Prve lige Srbije, kao i šampion CEFL kupa. Ovo mu je drugi put da igra za reprezentaciju Srbije.

Stefan Janković (TE/OL)

Photo by Mikkel Bo Rasmussen / 1st Down Photo (@1stdownphoto)

Stefan Janković je svoju fudbalsku priču počeo u klubu Wild Boars Kragujevac (Divlji Veprovi) 2013. godine. Njegova karijera je obuhvatala raznovrsne uloge i doprinose. Prve korake u američkom fudbalu je imao u fleg timu, uz istovremeno treniranje sa juniorskim timom Wild Boars. Nakon dve godine, 2015. prelazi u juniorsku selekciju, igrajući na poziciji OL-DL. Sledeće godine, 2016, imao je priliku da zaigrati za juniorsku reprezentaciju Srbije na poziciji desnog tekla, sa nastupom u Bordou, Francuska. Nakon toga zaigra je u seniorskom timu Wild Boars na poziciji levog tekla. Ove godine u seniorskoj selekciji reprezentacije Srbije 2023. godine u Danskoj igrao je na poziciji tajtenda i ofanzivnog linijaša. Stefan nije samo igrač – takođe je bio i trener ženskog flag tima Wild Cats od 2016. do 2017. godine. Tokom tog perioda, tim je ostvario značajne uspehe, osvojivši tri godine za redom drugo mesto u ligi. 2022. i 2023. godine postao je pozicioni trener za OL-DL juniorske selekcije Wild Boars.