Vreme je za Serbian Bowl XVII – Večiti derbi ponovo u finalu!

1300
Serbian bowl XII
SAAF Ilustracija

Veliko finale Sport Klub Prve lige Srbije odigraće se u subotu 9. jula od 16 časova u Beogradu na stadionu FK Rakovica. Glavni akteri sedamanestog Serbian Bowla su branioci pehara SBB Vukovi iz Beograda i Wild boars iz Kragujevca.

Ove dve ekipe bile su ubedljivo najbolje u dosadašnjem delu sezone. Vukovi imaju savršen skor (6-0), dok su Divlji veprovi poraženi samo od strane rivala iz finala (5-1). Ta utakmica odigrana je trećem kolu kada su Beograđani bili bolji u gostima. U polufinalima pretprošlog vikenda ekipa Kragujevca je ubedljivo savladala na domaćem terenu ekipu Plavih Zmajeva sa 37:00, dok su aktuelni šampioni Vukovi slavili protiv Wild dogs iz Novog Sada rezultatom 45:12.

Vukovi za sobom imaju ubedljivu sezonu — bez poraza, sa postignutih 222 poena. U napadu ih predvodi iskusni američki kvoterbek Rayan Baraber koji je uz pomoć nekoliko odličnih hvatača, Todorova, Bajalice, Živkovića i drugih, nerešiva enigma u pas igri.

Vukovi Beograd Kragujevac Wild boars Večiti derbi
Photo Kurjak

Odbranu će predvoditi LB Andreja Stevanović. Uz njega mnogo se očekuje od linijaša Andrije Drče koji je bio odličan tokom cele sezone, kao i LB Petra Derikonjića i Uroša Kolakovića. U sekonderiju će igrati Lazar BućanNemanja Vučković i Relja Milivojević, koji će morati da odigraju odličnu utakmicu i minimalizuju učinak hvatača Veprova.

Uz odličnu igru odbrane i napada, uigranog specijalnog tima i stručnog štaba koji predvodi glavni trener Ivan Nedeljković, čitav tim deluje kao savršeno uklopljena celina.

Utakmica 3. kola regularnog dela SK PLS Wild boars vs SBB Vukovi

Iako su Veprovi izgubili od njih u regularnom delu takmičenja, tim iz Kragujevca je, po odmicanju prvenstva, počeo da liči na onaj zbog kojeg su mnogi u Srbiji i počeli da prate američki fudbal.

Isaiah Green bio je pun pogodak uprave Kragujevca, kada su odlučili da ga angažuju na poziciji kvoterbeka, pa je on sada sigurnost saigračima u napadu, ali i čitave ekipe. Pored kvoterbeka Green-a, raningbek Stefan Todorović, koji je eksplodirao ove sezone, hvatači Milan Novaković, Tomo Todorović i Nemanja Milosavljević glavni su oslonci kragujevačke ekipe u napadu, ali ono što posebno čini snažnim ovaj tim su i odlični pojedinci u odbrani: Ivan Radojičić, Mladen Belković, Milorad Novaković, Branislav Petrović, Mario Mcintyre, Đorđe Dimitrijević i Strahinja Milenić.

Za razliku od Vukova, stručanom štaba Veprova predvodi iskusni i prekaljeni američki trener Alen Valstrom, koji je u prethodnoj sezoni bio koordinator odbrane poljskih Bialystok Lowlanders-a. Ovaj 54-ovorogodišnji stručnjak pored fudbala, ima bogatog iskustva i u ostalim sportovima, poput atletike i biciklizma. Njegovi Lowlanders-i prosečno su primali 18 poena po utakmici u najjačoj ligi Poljske.

Vukovi Beograd Kragujevac Wild boars
Photo Kurjak

Ovo je 17. Serbian Bowl u istoriji američkog fudbala u Srbiji. Vukovi jure svoju 9. titulu, a u svojoj riznici trofeja imaju jedini Kup Srbije 2005. godine i titulu šampiona iz 7 na 7 Prve lige koja se u tom formatu igrala usled pandemije virusa COVID-19.

Veprovi su rešiili da nakon prošlogodišnjeg poraza u polufinalu od ekipe Banat Bulsa da dođu do finala i da pokažu da su itekako zaslužili priliku da titulu vrate u Kragujevac.

Srpska asocijacija američkog fudbala želi da se zahvali svim prvoligašima i čestita na dobroj sezoni, a finalistima želi sreću u Serbian Bowl XVII. Aktivnosti SAAF-a nastavljaju se u avgustu kada je okupljanje reprezentacije za utakmice protiv Švedske i Švajcarske.