Prvi intervju direktora reprezentacije: Vukašin Simonović o novom selektoru i velikim planovima za američki fudbal u Srbiji

1580
Vukašin Simonović reprezentacija Srbije
Foto: Dragan Zabunović

Pored više promena koje su zadesile Srpsku asocijaciju američkog fudbala krajem prošle godine, došlo je i do promene na mestu direktora reprezentacije. Poziv predsednika SAAF Nikole Davidovića da preuzme tu funkciju prihvatio je predsednik Wild dogs-a Vukašin Simonović.

Za njega je najveća čast da bude direktor reprezentacije, pa je to jedan od glavnih razloga da prihvati ovu veliku odgovornost. Sa druge strane Simonović veruje da ima sposobnosti da doprinese da se rad sa reprezentacijom unapredi.

Vukašin Simonović Direktor reprezentacije Srbije
Foto: Dragan Zabunović

Kakvo je trenutno stanje u američkom fudbalu u Srbiji?

Ne mislim da smo na dobrom mestu sa fudbalom u našoj zemlji trenutno. Stvari moraju da se menjaju na svim nivoima. Verujem da je reprezentacija tu na prvom mestu. Svi mi koji imamo veze sa fudbalom, savezom i klubovima smo doprineli trenutnom stanju fudbala kod nas. To je dovelo do rezultata kakav smo imali prošle godine u Austriji. To mora da se promeni. Naši igrači prosto zaslužuju mnogo više od nas i mi smo dužni da im to mnogo više i pružimo. Počev od drugačije organizacije rada, drugačijeg procesa odabira trenera i igrača reprezentacije, prego bolje organizovanog sistema rada sa timom, do toga da moramo ponovo da iskoristimo ono što su tradicionalno jake strane naših igrača, a to su fizička i mentalna čvrstina i sposobnost da kada je najteže stegnu zube, usprave se i nastave da igraju najsnažnije što mogu. To je onaj predivni prkos koji naš narod vekovima unazad ima.

Koje su to promene koje možemo da očekujemo u reprezentaciji?

U prethodnih par meseci smo počeli sa uvođenjem promena. Napravili smo novu sistematizaciju reprezentacije sa jasno organizovanim kadrovima i odgovornostima koje ti kadrovi imaju. Od skautskog departmana, preko trenerskog kadra, analitičkog departmana, preko vas novinara koji pratite rad reprezentacije do lekarskog tima. Svako ima svoj posao i svoje odgovornosti. Promenili smo selektora i glavnog trenera, dogovorili sa njime osnovne principe formiranja trenerskog tima i pustili ga da radi svoj posao omogućivši mu da prisustvuje utakmicama naših timova. Da skautuje kako naše igrače tako i trenere, analizira njihov rad i sastavi svoj tim samostalno. Kod odabira selektora i glavnog trenera smo se vodili pitanjem šta nam je najpotrebnije. Proces odabira trenerskog kadra i igrača je ozbiljno promenjen u šta su se domaći treneri koji su do sada radili ili izrazili želju da rade sa reprezentacijom definitivno uverili. Menjamo i dosadašnju praksu vezanu za broj kampova i treninga tima. Plan rada reprezentacije će u narednih nekoliko dana biti svima dostupan i pozivam sve koji imaju ideje kako bi se i to moglo unaprediti da me kontaktiraju. Takođe ako ima naših igrača koji igraju i žive u inostranstvu a naš novi skautski departman je propustio da ih kontaktira, da mi se jave.

Kako vam se sviđa stručni štab?

Nije to stvar sviđanja. Mislim da je to trenerski kadar koji naši momci zaslužuju i koji im je preko potreban. Uopšte nije bilo jednostavno organizovati sve to, ali verujem da će taj deo biti najbolje što smo uradili. Zahvaljujući Bretu i njegovim kontaktima imaćemo više inostranih trenera u nacionalnom timu. Naši treneri koji već ne rade sa timom će biti pozivani da prate rad pozicionih trenera kao asistenti ili samo kao treneri u senci. Cilj nam je osnaživanje i usavršavanje naših trenera za rad sa nacionalnim timom u budućnosti. Verujem da je puno ljudi koji su radili kao treneri ranije došao do prezasićenja i nezadovoljstva, jedan od ciljeva je da u tim ljudima ponovo probudimo ljubav ka fudbalu i želju da rade sa mladim igračima, kako na reprezentativnom tako i na klubskom nivou. Uostalom procenićete trenerski kadar i sami u narednom periodu.

Reprezentacija Srbije
Foto: Dragan Zabunović

Koja je najveća snaga reprezentacije na predstojećem Evropskom prvenstvu?

Naši igrači imaju jako puno talenta koji nije iskorišćen. Srpska reprezentacija je tradicionalno važila za fizički dominantnu. Naši linijaši su uvek bili najčvršći. Te stvari su počele da se gube. Doživeli smo da se Hriste Bože jedva čulo pred izlazak na teren u Austriji. Naša najveća snaga će biti vraćanje toga na svoje mesto. Ne postoji veća čast u sportu od toga da predstavljaš nacionalni tim. Dok god daješ svoj maksimum za svoju braću i visoko uzdignute glave braniš čast svoje zemlje na terenu ti ne možeš izgubiti.

Kako će proći tryout?

To će biti prilika da mladi igrači pokušaju da osvoje svoje mesto u reprezentaciji. Verujem da će biti sjajno. Njihov entuzijazam i volja koji ti momci nose sa sobom su sjajna pokretačka energija.

Da li navijači mogu očekivati boljitak?

Čvrsto verujem da će navijači imati čemu da se raduju i biti ponosni na svoju reprezentaciju.

Koji su vaši ciljevi za predstojeće utakmice Evropskog prvenstva?

Moji ciljevi su da sve ustrojimo i organizujemo kako treba, da nađemo dovoljno finansija da u Švedsku igrači idu avionom jer drugačije zaista nema smisla, da treneri rade svoj posao na najbolji mogući način, da celokupni organizacioni tim reprezentacije funkcioniše, da kada momci pre utakmice budu pevali Hriste Bože Šveđani i Švajcarci izgube želju da izađu na teren i da Srbija nakon ovogodišnjeg ciklusa bude u najbolje 4 reprezentacije Evrope.

Simonović predstavlja novog selektora i glavnog trenera

Kada je u pitanju izbor selektora i glavnog trenera Simonović kaže da su se vodili time šta je najpotrebnije reprezentaciji. Posle više kandidata izbor se sveo na jedno ime, a to je Bret Morgan.

Morgan je čovek koji je već 17 godina vrlo uspešan QB trener, iskustvo glavnog trenera ima i u Americi i na Starom kontinentu, sa sjanim rezultatima, a takođe je i skaut za jako ozbiljne organizacije u Americi i Kanadi.

Simonović ističe da je izuzetno zadovoljan izborom koji je napravljen i da će naši treneri, kao i igrači, moći dosta novih stvari da nauče od novog selektora.

– Bret izuzetno profesionalno pristupa svom poslu. Sviđa mi se njegov način rada i metodologija koju koristi. Iskustvo koje ima u procesu skautinga je neverovatno i puno toga se od njega može naučiti. Kao trener ima jako ozbiljan CV. U nekoliko meseci koliko je u Srbiji se apsolutno zaljubio u nju i mislim da je to jako bitno za čoveka koji će voditi našu reprezentaciju. – rekao je Simonović.

Ko je Bret Morgan?

Bret Morgan ima 17 godina trenerskog iskustva u šest različitih zemalja, uključujući srednju školu, NCAA i CFL nivoe. Svoju trenersku karijeru započeo je u srednjoj školi Bišop Keni u Džeksonvilu na Floridi.

Bret Morgan selektor i glavni trener reprezentacije Srbije
Brett Morgan

Svoju trenersku karijeru u Evropi započinje 2016. godine sa Koč Remsima u Turskoj, pomažući im da osvoje svoje prvo prvenstvo Turske u istoriji i istovremeno da se plasiraju u IFAF Evropsku ligu šampiona. Te godine Remsi su završili sa ukupnim skorom 12 pobeda i 1 porazom, uključujući i savršenu sezonu 10-0 u turskoj ligi. Remsi su bili prvi turski tim koji je pobedio u utakmici IFAF Evropske lige šampiona kada su pobedili šampiona Švedske, Carlstad Crusaderse razultatom 6:0 na gostovanju, što je Krusejdersima bio jedini poraz u sezoni.

Od tada, Morgan je napravio impresivan rezime za sebe, trenirajući u Finskoj (Vasa Roials) i u Italiji (Firenze Guelfi), kao i sa Univerzitetom Istočnog Kentakija (NCAA DI) i CFL Calgari Stampeders kao skaut. U sezoni u kojoj je bio glavni trener Guelfi Firence doveo ih je do plejofa italijanske lige.

Zajedno sa svojim iskustvom u CFL skautingu, Morgan je započeo sopstvenu skauting mrežu, All 22, koja planira da evropski skauting uskladi sa onim u Severnoj Americi.

U ovom sportu Bret Morgan uradio je mnogo, a koliko je uspešnosti imao najbolje govore imena kvoterbekovao koji su prošli kroz njegovu školu. On može da se pohvali da je bio mentor Džonu Volfordu, Dru Tejtu, Timu Dženkinsu…

Kada sam angažovao Breta, video sam mladog čoveka koji je imao veliku strast za treniranjem. Prvo sam ga posmatrao na trenerskoj klinici i bio je veoma
impresivan. Veoma je organizovan i dobro pripremljen, a i njegove kadrovske sposobnosti su odličneDžon Hufnagel, generalni menadžer Calgary Stampeders (CFL), bivši ofanzivni koordinator Njujork Džajanta i bivši osvajač Superboula kao trener Nju Ingland Patriota.

Prvi put sam sreo Breta u našem kampu slobodnih igrača i bio sam veoma impresioniran njegovim znanjem. On je preuzeo inicijativu da dođe u Kanadu kada sam ja bio ofanzivni koordinator, a on pomoćnik. Slomio bi protivnike i uradio je zaista lep posao. On je fudbalski pametan, a momci su ga poštovali. On zaista poznaje tehniku i razume šemu. Većina mladih momaka poznaje igru OLline/Run ili ofanzivnu igru skill/pass igre, ali on zaista briljira u oba. Njegovo držanje nije prepotentno. Dovoljno je samouveren da vam saopšti svoje misli, ali ne dozvoljava da mu se osećanja povređuju ako ne prihvatite njegovu idejuDave Dickenson, glavni trener Calgary Stampeders (CFL),
bivši kvoterbek San Dijego Čardžersa, Majami Dolfinsa, Sijetl Sihoksa i Detroit Lajonsa (NFL).

Imao sam sreću da radim sa Bretom već više od 12 godina kao trenerom i lični trenerom za kvoterbeka. Bret ima tri osobine koje ga razdvajaju, prva je njegova inteligencija. Ima komandu ofanzivne strukture i mehanike koja ga svrstava u viši nivo trenera. Druga osobina je njegova radna etika. On je neumoljiv u pristupu svom poslu, i jasno zuri u svoj plafon noću razmišljajući o fudbalu. Treća osobina je njegovo napredno razmišljanje. Nastoji da razume nameru i nijanse i mehanike i šeme, i otvoren je ako postoji bolji način da se nešto napadne. Osim fudbala, Bret je zaista dobro ljudsko biće koje se iskreno interesuje za svakoga sa kim komuniciraDžon Volford, kvoterbek Los Anđeles Remsa.

Došao sam do sredine sezone i imao sam korist od veoma bliskog rada sa trenerom. Bio sam sa Ramsima u NFL-u početkom te sezone i nije bilo apsolutno nikakvog odustajanja od treninga koje sam dobijao od trenera Morgana. Njegovo znanje i sposobnost da shvati napad i poveže ga sa kvoterbekom je bez premca. Najviše me je oduševilo njegova sposobnost treniranja u praksi. Nikada nije bio pretrpan informacijama i bio je koncizan i precizan, dajući mi informacije koje su mi bile potrebne. Sve u svemu, bio sam veoma impresioniranTim Dženkins, bivši kvoterbek Calgary Stampeders (CFL) i bivši kvoterbek QB, St. Louis Rams (NFL).

Imao sam sreću da radim sa trenerom Morganom u Kalgariju, on je bio ogromna pomoć svim kvoterbekovima i risiverima. Naučio sam mnogo od njega i stalno smo razgovarali i razmenjivali ideje jedni od drugih, gde on radi neverovatan posao u filmskoj sobi. Verujem da ima jak osećaj za tajming i za da napravi dobar plan u pasing igri i zaista zna kako da efikasno napada u toj oblasti. Znam da je radio sa nekim ljudima koji imaju jak kredibilitet u ovom poslu i vidim da je veoma uspešan u napredovanjuDru Tejt, kvoterbek Calgary Stampeders (CFL), bivši kvoterbek St. Louis Rams (NFL) i desetogodišnji veteran CFL.

Trener Morgan je pun znanja i posvećena osoba koja je veoma napredovala kao trener poslednje dve godine od kako radimo zajedno. Njegova mogućnost da se poveže sa igračima i da im pomogne da nauče finese igre za nekoliko dana koje se inače uče nedeljama. To su bili prvi indikatori koji su pokazali da ima specifičnu sposobnost da trenira druge ljude u ovom sportuKevin Glen, kvoterbek Calgary Stampeders (CFL) i šesnestogodišnji veteran CFL.

Ceo intervju sa novim selektorom i glavnim trenerom Bretom Morganom možete očekivati uskoro na našem portalu.