Pre-Draft rezime: Tampa Bej Bakanirs

1072
Tampa Bej

Nijedan tim nije napravio promene u poslednjih nekoliko godina, kakve je napravila ekipa Tampa Bej Bakanirs. Ne verujem da je bilo ko po završetku prošle sezone pomislio da će Tom Brejdi biti na Floridi, a još manje da će mu se pridružiti Rob Gronkovski.

TB12 i Gronk

Tampa je završila sezonu sa skorom 7-9, ali deluje da je ekipa mogla više. Ono što ju je kočilo je nemarnost Džejmisa Vinstona koji je prvi igrač koji je uspeo da baci preko 30 TD, ali i 30 presečenih lopti (nešto čemu su se mnogo u Americi nadali zbog idioma 30 30 vision i serije ESPN dokumentaraca 30 for 30). Vinston je pritom 12 puta famblovao loptu, od kojih je protivnička ekipa pokupila 5. Glavni trener Brus Arians i generalni menadžer Džejson Lajt zamenili su ovu turnover mašinu – najboljim QB u istoriji sporta. Ono što je Brejdija uvek krasilo, čak i kao mladog igrača na početku karijere, jeste preciznost i mali broj izgubljenih lopti. Brejdi u prethodne 4 sezone odigrao je 6 utakmica više od Vinstona i bacio ukupno 29 presečenih lopti, jednu manje nego što je Vinston učinio samo u 2019. U svojih prvih 5 sezona kao starter Brejdi je zabeležio 66 INT, a Vinston 88.

Sam dolazak Brejdija bio bi dovoljan da izdigne ekipu do plejofa, ali 2 dana pred draft odjeknula je bomba – Rob Gronkovski, jedan od najboljih tajtendova u istoriji sporta odlučio je da se vrati iz penzije. Pošto je imao važeći ugovor sa Patriotama, on je morao da bude trejdovan. Tampa je poslala pik 4. runde za Gronka i pik 7. runde. Gronkovski će u maju napuniti 31. godinu, a u svojoj karijeri tokom 9 sezona i čestih povreda u regularnoj sezoni i plejofu zabeležio je 92 TD i osvojio 3 Superbol prstena.

STRUČNI ŠTAB

Teško da postoji zadovoljnija grupa trenera od one u Tampi. Brus Arians, dvostruki NFL trener godine, ima uigran tim koji radi za njega. Ofanzivni koordinator biće Bajron Leftvič, bivši NFL QB koji je draftovan u prvoj rundi tri godine posle Brejdija. Arians i Leftvič znaju kako šematski da oslobode svoje risivere – tandem Mike Evans (8 TD) i Kris Godvin (9 TD) prebacili su po 1000 uhvaćenih jardi, a kad su njih dvojica propustili neki meč zbog povrede spreman je bio novi igrač Džetsa Brešad Periman koji je skupio 645 jardi i 4 TD. To je jasan pokazatelj da ofanzivna šema i playcalling neće biti problem. Defanzivu drži dugogodišnji Ariansov saradnik i bivši HC Džetsa Tod Bouls. Odbrana Baksa izuzezno je napredovala, a imala je i konstantan problem koji je stvarao Vinston presečenim loptama koje su često odbranu u startu postavljale na sopstvenu polovinu. Bez tog problema očekuje se dodatni boljitak.

NAPAD I SPECIJALNI TIM

Osim odličnih hvatača, Tampa je imala i dobar duo tajtendova – Kameron Brejt uhvatio je 3 TD, a O-Džej Hauard dodao je 1 TD kroz 460 jardi. Ipak, spekulisalo se prethodnih dana da bi Hauard mogao da bude trejdovan tokom drafta, što dolazak Gronka donekle potvrđuje. Svakako jedan iz ovog dvojca biće suvišan i Tampa neće moći da nosi veliku platu za trećeg tajtenda.

Raningbek bi moglo da bude mesto pojačano kroz draft. Pejton Barber potpisao je za Vašington, tako da je trenutno prvi RB Ronald Džons koji je posle slabe ruki sezone napredovao i doneo 6 TD u 2019. Ipak, osim njega igrači na rosteru su igrali uglavnom samo specijalne timove i potreba na ovom mestu je očigledna.

Ofanzivna linija ostala je bez desnog tekla Demara Dotsona. LT Donovan Smit, LG Ali Marpet, C Rajan Džensen i RG Aleks Kapa prilično su sigurni na svojim pozicijama. Kao osiguranje Lajt je doveo Džo Hega iz Indijanapolisa, koji može da odgovori zahtevima na pozicijama desnog tekla i garda, ali deluje da mesto desnog tekla Tampa targetira u prvoj rundi drafta.

Tampa se kako stvari stoje opredilila da pruži još jednu šansu kikeru Metu Geju koji je kao ruki imao jednu gore-dole sezonu, a iskusni Bredli Pinion vraća se na mesto pantera.

ODBRANA

Bouls je pretvorio Šakila Bereta u NFL sek lidera. Posle 5 godina u Denveru gde je osvojio SB kao član rotacije, Beret je došao prošlog proleća i procvetao u Tampi gde je zabeležio 19,5 sekova. Džejson Lajt iskoristio je frenšajz teg i Beret bi morao da dobije dugoročan ugovor u Tampi, što je i sam izrazio kao želju. Tampa je obnovila ugovor i sa Ndamukongom Suom, koji će biti deo dobre linije sa mladim Vitom Veom i JPP – Džejsonom Pjer-Polom. Međutim, Karl Nasib je otišao u Las Vegas, a Bo Alen će zameniti Denija Šeltona u Nju Inglandu, tako da je Tampi potrebno nekoliko tela u liniji koja će odmarati startere.

Lajnbekerska linija je odlična. Pored Bereta, tu su kapiten Lavonte Dejvid i 5. pik na draftu 2019. godine Devin Vajt. Kao prva rezerva u tim se vratio iskusni Kevin Minter, a Tampa se nada da će se Kendal Bekvit oporaviti od povreda i pojačati konkurenciju.

Sekonderi je mlad, ali obećava. Tampa je konačno odustala od Vernona Hargrivsa i to je otvorilo prostor na kornerbeku za Šona Marfi-Bantinga, Karltona Dejvisa i Džamela Dina. Em-Džej Stjuart je bio pik druge runde 2018. i on mora da proradi ako želi da ostane u ligi, a Tampa je vratila i Rajana Smita da bude veteran u grupi.

Na sejftiju Baksi imaju 4 mlada igrača. Trenutno su u prednosti Džordan Vajthed i Endru Adams, Majk Edvards tražiće svoju šansu ove godine posle dobre ruki sezone za pika treće runde, a Džastin Evans koji je propustio celu sezonu zbog povrede mora da ima dobar kamp kako bi ostao na rosteru. Pik druge runde 2017. odigrao je samo 24 meča tokom prve tri godine. Tampa može pred trening kamp da potraži veterana da vodi i ovu grupu, kao što je Darian Stjuart činio prošle sezone.

DRAFT

Tampa ima 6 pikova: 14, 45, 76, 139, 161. i 194. pik. Trebalo bi da dobiju i solidan pik ukoliko prođe trejd tajtenda Hauarda.

Na 14. mestu ukoliko bude dostupan vrhunski ofanzivni tekl, Baksi ga neće propustiti. Ukoliko jedan od četvorice: Džedrik Vils (Alabama), Endru Tomas (Džordžija), Tristan Virfs (Ajova) i Mekaj Bekton (Luivil) bude slobodan na 14. mestu, mislim da se Tampa neće dvoumiti. Igrači koji bi takođe mogli da budu u prvoj rundi su Džoš Džons (Hjuston) i Ostin Džekson (USC) i moguće da će Tampa svakako da uzme OT.

Takođe, kao što sam već napomenuo Baksima bi dobro legao jedan all-around raningbek, a na 45. piku mogli bi da budu dostupni Džej-Kej Dobins (Ohajo Stejt), a možda čak i jedan od dvojca Deandre Svift (Džordžija) i Džonatan Tejlor (Viskonsin). Zanimljivi su i Klajd Edvards-Eler (LSU) i Kem Ejkers (Florida Stejt).

U trećoj rundi Tampa bi mogla da zameni Perimana i da dodatnu municiju Brejdiju na poziciji hvatača. To bi moglo da se desi i u drugoj rundi, ako neki od brojnih risivera sa talentom padne do 45. mesta. Osim Evansa i Godvina, Tampa na rosteru ima Džastina Votsona, Skotija Milera i Džejdona Mikensa koji nemaju mnogo iskustva, a ako ne uzmu igrača na draftu Lajt bi mogao da potraži iskusnog igrača na tržištu. Izuzetno zanimljivo bi bilo ukoliko bi Beličik bio voljan da trejduje i Džulijana Edelmana za dobru kompenzaciju i krene u potpunu rekonstrukciju napada.

U nižim rundama, Tampa bi trebalo da popuni unutrašnjost ofanzivne linije, a zanimljivo bi bilo da uzmu mladog QB kojeg bi mogli da razvijaju dve godine dok Brejdi nastupa. Zanimljiv igrač je Entoni Gordon sa Vašington Stejta koji je zamenio Gardnera Minšua i bacio 48 TD uz 16 INT. Sa samo jednom godinom kao starter na koledžu za Gordona ne postoji bolja situacija od dvogodišnjeg učenja od Brejdija.

Autor: Ilija Jakšić

Ukoliko imate komentar ili predlog, kontaktirajte me preko mog Twitter profila.