Osijek Cannons osvajač Drugog memorijalnog turnira „Gordan Ličanin”

1271
Osijek Cannons osvojio Drugi memorijalni turnir Gordan Ličanin u Bečeju

U nedelju, 8. decembra, održan je Drugi memorijalni turnir „Gordan Ličanin” u Bečeju. Finalnu utakmicu odigrali su prošlogodišnji pobednici Kikinda Mammoths i Osijek Cannons, a bolja je bila ekipa iz Hrvatske – 53:47.

Na ovogodišnjem memorijalnom turniru Gordan Ličanin, posvećenom pokojnom generalnom sekretaru i potpredsedniku kluba GTC Vianor Vidre, učestvovalo je četiri kluba iz dve države. Uz domaćina iz Bečeja i finalista, učestvovala je i ekipa Knights iz Kleka. Za razliku od prošle godine kada se igrao eliminacioni sistem, ovoga puta takmičenje se igralo po ligaškom sistemu, gde su dve prvoplasirane ekipe snage odmerile i u finalu.

Turnir je otvorila utakmica prošlogodišnjeg finala između Mamuta iz Kikinde i domaćina GTC Vianor Vidri. Pre početka utakmice, održan je minut ćutanja posvećen Gordanu Ličaninu. Prva utakmica je bila pravi užitak za ljubitelje američkog fudbala. Videli smo neizvesnu borbu i vrlo ujednačenu utakmicu. Domaćin je doživeo i dva peha na utakmici kada se povredio Nikola Prkosovački, koji nije mogao da nastupa više na turniru, a  Vladimir Davidov je i pored velikog bola posle povrede šake odigrao i sledeću utakmicu. Na poziciju kvoterbeka je posle povrede Davidova, stao predsednik Vidri Filip Avramov. Osim dve povrede koje su zadesile Bečej, konačnom rezultatu doprinela je i uigranost Kikinde. Utakmica se završila pobedom Mamuta 32:29.

Drugu utakmicu na turniru odigrali su gosti iz Hrvatske Osijek Cannons i Klek Knights. Odmah se videlo ono što je najavljivano, a to je da Osijek igra fleg ligu Hrvatske i da su apsolutno spremni za ovo takmičenje. Odbrana je dominirala tokom ove utakmice, sa dosta presečenih lopti. Osijek je pokazao i da kvoterbek ekipe Marin Ljubas na raspolaganju ima sjajne hvatače poput Petra PavanaLeona Čeferina i Pava Lukača. Važno je napomenuti da je na ovoj utakmici najmlađi igrač na turniru Zlatko Etemović (11 godina) postigao jedini tačdaun na ovoj utakmici za ekipu iz Kleka. Rezultat je na kraju bio 48:6.

Ono što se očekivalo nakon prvog kola – da će utakmica između Bečeja i Kleka biti borba za treće mesto – obistinilo se. Centri obe ekipe su doneli prve poene na utakmici. Aleksandar Stefanov je uhvatio loptu Filipa Avramova u end zoni za poene Bečejaca, a Nebojša Etemović je bio sigurna opcija za Nenada Pajića. Nikola Bikić je sa dva tačdauna rešio pitanje pobednika na ovoj utakmici i osigurao je barem treće mesto Vitezovima, koji su slavili rezultatom 31:19. I pored povrede, Vladimir Davidov je odlično sarađivao sa QB Vidri Avramovim, te je uspeo i da ubeleži poene na ovoj utakmici.

Četvrta utakmica na turniru je donela mnogo borbe. Sastali su se Kikinda i Osijek. Branislav Fekete, vođa napada Kikinde, uglavnom je pasom tražio Aleksandra Stokića i Dragomira Grozu, dok je sa druge strane Marin Ljubas gađao Leona Čeferina i Marka Rora. Utakmica se završila u korist Osijeka – 39:31.

Bečej je u svojoj poslednjoj utakmici na megdan izašao neporaženim Topovima. Osijek je odlično započeo utakmicu, iskoristio svaki momenat nepažnje Bečeja, a u prvom poluvremenu ih je bilo dosta te je rezulat bio 21:0. U nastavku utakmice, Bečejci su uspeli da se saberu, te su pokazali mnogo bolju igru. Avramov je pronašao Marka Klineca za prvi tačdaun, a zatim na pretvaranju za dva poena i Nikolu Ugrinova. Pokušaj napada Bečeja da na poziciju trkača stavi Predraga Matića urodio je plodom, jer je posle dva trčanja Matić uspeo da dođe do 2 jarda od endzone gostiju. U tom trenutku, Bečej se zbog nesportskog ponašanja vraća 15 jardi nazad, ali je Avramov ponovo odličnim pasom pronašao Nemanju Topića pred sam kraj utakmice i postavio konačan rezultat 28:14 za Osijek Cannons.

U poslednjoj ligaškoj utakmici odigran je novi derbi Banata. Kikinda je rutinski uspela da savlada ekipu iz Kleka. GrozaSvirčevNovaković i Stokić doneli su pobedu Kikindi i osigurali finalnu utakmicu – 27:7.

U finalu, sastali su se Cannons i Mammoths. Utakmica je bila apsolutno izjednačena, sa mnogo poena. Prvi tačdaun na finalu postiže Mario Biro, hvatanjem lopte Branislava Feketea. Nakon neuspešnog pretvaranja, Marin Ljubas baca pas za Petra Pavana i izjednačuje rezultat. Za razliku od Kikinde, Pavo Lukač je uhvatio loptu na pretvaranju i Osijek je preokrenuo rezultat. Do kraja prvog poluvremena videli smo još sjajnih akcija, uglavnom pasom, a rezultat je bio 27:20 u korist Osijeka.

U drugom poluvremenu, Branislav Fekete se uglavnom odlučivao za Aleksandra Stokića, koji je odigrao svoju najbolju utakmicu na turniru upravo u finalu. Postizali su se poeni jedni za drugim, a u listu poentera Kikinde su se upisali Dragomir Groza i Stanislav Almaši, dok su u ekipi Osijeka bili uspešni Marin Ljubas, Leon Čeferin i Petar Pavan. Utakmica je ušla u vrlo neizvesnu zavšnicu, pošto je Osijek imao šest poena prednosti, a Kikinda četiri akcije da odvede utakmicu u produžetke ili upiše pobedu. Fekete je pokušao sa četiri pasa, ali se Osijek odlično odbranio. Na poslednjem Feketeovom pokušaju, Marin Ljubas je uspeo da zakači putanju lopte i sa tom odbranom postavi konačan rezultat – 53:47.

Za MVP turnira, nakon glasanja predstavnika klubova i sudija, proglašen je Marin Ljubas, QB pobedničke ekipe Osijek Cannons.

„Rado smo se odazvali na poziv kolega iz Bečeja koje smo upoznali na trenerskom kampu u Sisku u organizaciji udruge HiS Print. Počele su nam pripreme za Hrvatsku Flag Football ligu 2020 koja je svake godine sve kvalitetnija i stoga nam je ovaj turnir poslužio kao odlična uvertira. Naravno, sretan sam zbog osvojenog prvog mjesta, ali sam još sretniji zbog iskustva koje su mladi skupili, jer mislim da je bitno što više igrati s mladima i širiti glas o ovom sportu, bilo da je riječ o flag-u ili tackle-u. Hvala domaćinima na organizaciji i gostoprimstvu, ali i svim timovima na korektnoj igri. Vjerujem da će suradnje još biti, stoga se veselim i budućim akcijama, utakmicama i turnirima”, rekao je Marin Ljubas, predsednik Kluba američkog nogometa Topovi Osijek.

Uprava kluba GTC Vianor Vidre Večej želi ovim putem da se zahvali prijateljima kluba koji su omogućili odigravanje turnira: generalnom sponzoru kluba GTC VulkanizerBerbernici Classic i restoranu Tiski Šaran. Takođe, Vidre se zahvaljuju i redakciji TV Bečej, koja uvek podržava akcije kluba. Snimak finala biće emitovan na TV Bečej.