Vreme je za NFL Draft 2019!

1192
NFL Draft

Večeras, tj. u noći između četvrtka i petka od 2 časa ujutru po našem vremenu, počinje 84. godišnji sastanak NFL franšiza radi selektiranja prijavljenih igrača sa koledža – NFL Draft. Skup će trajati tri dana, biće ukupno sedam rundi, a 254 studenata će postati profesionalci i ostvariti svoj san da zaigraju u najpopularnijoj sportskoj ligi u SAD. Večeras će, u Nešvilu, biti izabrano 32 igrača u prvoj rundi NFL Draft-a.

Prvi pik drže Arizona Cardinals. Iako su prošle godine u prvoj rundi izabrani UCLA QBa Džoša Rouzena, očekivanje je celokupne javnosti i većine novinara/analitičara da će sa prve pozicije izabrati Kajlera Mareja, QB Oklahome, što bi značilo da bi dve godine zaredom sa prvog mesta bio uzet QB sa ovog koledža, pošto su Cleveland Browns prošle godine uzeli Bejkera Mejfilda.

Drugi i treći pik drže San Francisco 49ers i NY Jets. Najnersi očekuju oporavak QBa Džimija Garopolo, tako da će verovatno pojačati prošle godine slabu odbranu. Mogu da izaberu Nika Bosu, defanzivnog enda sa Ohajo Stejta i rođenog brata enda LA Chargers Džoija Bose, ili Kvinena Vilijamsa, defanzivnog tekla sa Alabame. Očekivanje je da će Džetsi pokupiti onog igrača kojeg Najnersi ne uzmu.

Pravo ludilo kreće od 4. pika koji drže Oakland Raiders. Oni imaju još dva pika u prvoj rundi, Čikagov 24. pik (trejd Kalila Meka) i Dalasov 27. pik (trejd Amarija Kupera). Novi generalni menadžer Majk Mejok i glavni trener Džon Gruden poslali su pre dva dana sve skaute kući i sami žele da odluče koji korak da preduzmu. Mogu da izaberu Džoša Alena sa Kentakija kao prirodnu zamenu za Meka ili Monteza Sveta sa Misisipi Stejta na istoj poziciji (koji bi mogao da ispadne čak iz prve runde zbog zdravstvenih problema), ali mogu i da trejduju sva tri pika i probaju da uzmu Mareja sa prvog mesta. Svakako oni večeras imaju najviše opcija.

Tampa Bay Buccaneers moraju da ojačaju svoju očajnu odbranu (Devin Vajt, Ed Oliver, Rašan Geri, Brajan Berns, Džoš Alen, Montez Svet,  itd.), a onda stižemo do NY Giants-a. Prošle godine odlučili su se za Sejkvona Barklija i pustiti Sema Darnolda u Džetse. Očekuje se da im QB Dvejn Haskins sa Ohajo Stejta bude dostupan, mada analitičari su skeptični i očekuju da izaberu linijaša, neki defanzivnog, a neki ofanzivnog. Ofanzivni tekl je potreban i Jacksonville Jaguars-ima na 7. mestu, a grupu najboljih čine Džona Vilijams sa Alabame, Džavan Tejlor sa Floride i Andre Dilard sa Vašington Stejta.

Na 8. mestu je ekipa Detroit Lions. Oni žele da trejduju ovaj pik za više pikova, ali ako ne nađu drugi tim željan da skoči na višu poziciju, mogli bi da izaberu nekog od tajtendova (Ti-Džej Hokenson, Noa Fant). Buffalo Bills-ima je kao i NYG, potrebna pomoć u obe linije, možda i risiver (Di-Kej Metkef) a prvih 10. pikova zatvaraju Denver Broncos koji bi morali da izaberu novog QB-a (Haskins, Dru Lok).

Posle toga, Cincinnati Bengals na 11. poziciji, pa i Washington Redskins na 15. se nadaju da bi Haskins mogao da padne do njih, tako da su obe ekipe kandidati da trejduju sa Detroitom ili nekom drugom ekipom u top 10. Green Bay Packers imaju 12. i 30. pik tako da bi i oni mogli da se pomeraju na draft tabli, kao i Seattle Seahawks (21. i 29. pik). Džajantsi ako ne uzmu QB sa 6. pika mogli bi sa 17. (trejd sa Klivlendom za Odela Bekama Juniora), a tu bi mogao da bude dostupan Dru Lok sa Mizurija.
Zanimljivo će biti videti koga će izabrati Pittsburgh Steelers – da li zamenu za povređenog Rajana Šejzira (možda Devin Buš) ili Antonija Brauna koji je trejdovan u Ouklend.

Na kraju prve runde biraju učesnici SuperBola LA Rams i New England Patriots. Remsima su potrebni igrači u srcu ofanzivne linije posle odlazaka Rodžera Safolda i Džona Salivena. Najtalentovaniji igrači na mestima centra i garda su Geret Bredburi, Kodi Ford i Erik Mekoj. Patriote su ostale bez penzionisanog Roba Gronkovskog, tako da bi Tomu Brejdiju mogli da izaberu njegovu zamenu (Hokenson, Fant, Irv Smit) ili da ojačaju korpus vajd risivera (Ej-Džej Braun, Markis Holivud Braun, Enkil Heri, Paris Kembel, Hakim Batler).

U svakom slučaju, trideset i dvojici klinaca biće večeras ostvaren životni san. U noći između petka i subote odigraće se druga i treća runde, a trećeg dana timovi će birati od 4. do 7. runde i gospodina Nebitnog (Mr. Irrelevant – poslednji pik na Draftu).

SAAF vam daje svoje NFL Draft predviđanje prvih 10 pikova večeras:

  1. Kyler Murray, QB OklahomaArizona Cardinals
  2. Nick Bosa, DE Ohio StateSan Francisco 49ers
  3. Quinnen Williams – DT AlabamaNew York Jets
  4. Montez Sweat – DE Mississippi StateOakland Raiders
  5. Josh Allen – DE/OLB KentuckyTampa Bay Buccaneers
  6. Jonah Williams – OT AlabamaNew York Giants
  7. Dwayne Haskins – QB Ohio StateDenver Broncos (trade sa Jacksonville)
  8. Brian Burns – DE/OLB Florida StateAtlanta Falcons (trade sa Detroit)
  9. Ed Oliver – DT HoustonBuffalo Bills
  10. Jawaan Taylor – OT Florida – Jacksonville Jaguars (trade sa Denver)

NFL Draft možete pratiti večeras u direktnom prenosu na Sport Klubu 3, od 2 sata ujutru.