USAF SAAF: Glavni akcenat unapređenje profesionalnosti i znanja domaćih sudija

2191

Proteklog vikenda u Zemunu je održana godišnja sudijska klinika u organizaciji Udruženja sudija američkog fudbala (USAF SAAF). Tom prilikom predstavljeni su planovi i ciljevi rada u 2017.

Glavni akcenat u ovoj godini biće unapređenje profesionalnosti i znanja domaćih sudija. Naš najbolji sudija i jedan od najvećih poznavalaca pravila igre u IFAF svetu Predrag Pavlović temeljno je predstavio i objasnio suštinu promena u IFAF pravilima igre za 2017. godinu. Konstruktivna diskusija koja je usledila ukazuje na to da su učesnici klinike jasno shvatili i razumeli šta je to novo od ove sezone.

Najiskusnije sudije govorile su o najboljoj praksi i praktičnim savetima suđenja na svakoj od pozicija. Sve je bilo propraćeno korisnim edukativnim video-materijalima iz celog sveta, a najviše iz najvećih NCAA konferencija.

Najistaknutijim pojedincima domaće sudijske organizacije u 2016. godini dodeljena su posebna priznanja, i to:

  • Ivani Lazić, za poseban doprinos i zalaganje u radu s novim sudijama,
  • Željku Mančiću, za pokazan najveći napredak u 2016. godini, i
  • Veljku Radenkoviću, „ruki” sudiji godine.

Zahvaljujući podršci klubova Plavi zmajevi iz Beograda i posebno Pirati iz Zemuna, domaće sudije su imale priliku da uče i uvežbavaju elemente suđenja pod mentorstvom najiskusnijih. Sama praktična obuka je protekla jako dobro i rezultat je premašio očekivanja.

Imali smo priliku da u subotu oko sat vremena, a u nedelju preko dva sata, radimo s timovima koji su u potpunosti stavili sudije u situacije identične onima na utakmicama. Učesnici sudijske klinike su jako dobro primali sugestije sudija instruktora i to primenjivali u sledećim akcijama. Obim onoga šta su instruktori preneli i stepen usvajanja je veoma zadovoljavajući – navodi se u saopštenju USAF SAAF.

Opšti utisak posle održane klinike je veoma pozitivan. Veoma ohrabruje nivo entuzijazma i volje za usvajanjem znanja. Ovakav vid obuke obećava vrlo dobre rezultate i povećanje kvaliteta suđenja te je izvesno da će USAF SAAF nastaviti da organizuje slične klinike.

Udruženja sudija američkog fudbala i ovog puta podseća sve zainteresovane da se prijave na otvoren konkurs za nove sudije, koji traje do 13. marta. Više o uslovima konkursa može se pronaći na stranici:

Potraga za novim sudijama američkog fudbala