NFL (5. vikend): Brejdi se vratio sa tri TD, Pekersi bolji od Džajantsa

724
Photo: Justin Edmonds (Getty Images)

Peti vikend sezone NFL lige obeležio je povratak Toma Brejdija, nova pobeda Minesota Vajkingsa, ali i prvi poraz Denver Bronkosa.

Prvi termin obeležio je povratak Toma Brejdija koji je u prvom nastupu ove sezone bacio 406 jardi uz tri tačdauna za pobedu Petriotsa nad Braunsima 33 : 13 u Klivlendu.

Lajonsi su naneli prvi poraz Filadelfija Iglsima sa 24 : 23, uprkos dva tačdauna Kaarsona Venca, dok su Redsinsi slavili u Baltimoru sa 16 : 10 protiv Rejvensa.

Koltsi su nadigrali Čikago Berse 29 : 23, Tajtensi su bili ubedljivi protiv Majami Dolfinsa sa 30 : 17, dok su Minesota i Pitsburg sa po 31 : 13 savladali Huston i Njujork Džetse.

Petsi su lako slavili u Klivlendu. Brejdi je od početka meča dominirao i dva puta pronašao Martelusa Beneta za ubedljivu prednost već na poluvremenu, a i treći TD je bacio ovim risiveru. NE ima skor 4-1, dok su Braunsi poraženi peti put u nizu ove sezone.

Bersi su bili na korak od druge pobede, ali su Koltsi postigli deset poena u poslednja tri i po minuta za veliku pobedu. Endru Lak je pronašao Ti Vaj Hultona za TD od 35 jardi za preokret na 26 : 23, da bi trijumf potvrdio Adam Vinatijeri fild-golom minut kasnije. Lak je bacio 322 jarde i dva TD, koliko je imao i Brajan Hojer za Berse, uz skoro 400 jardi.

Preokret je viđen i u Baltimoru, Rejvensi su vodili 10 : 6 pred poslednju četvrtinu, ali Pjer Garson hvata pas Kirka Kazinsa za 13:10 sredinom perioda, da bi Dastin Hopkins pogodio sa 27 jardi za overu pobede. Kazins i Džo Flako su bacili po jedan TD.

Metju Staford bacio je tri tačdauna, oba Teu Ridiku u prvoj četvrtini, a potom i jedan do Marvina Džonsa za 21 : 7 krajem poluvremena protiv Iglsa. Gosti predvođeni Karsonom Vencom i fild-golovima Džoša Hafa preokreću na 23 : 21 sedam minuta pre kraja, ali Met Prater pogađa sa 29 jardi 1.28 minuta pre kraja i donosi trijumf Lajonsima.

Markus Mariota bacio je tri i istrčao jedan tačdaun za ubedljivu pobedu Tajtensa, koju im je omogućila i loša igra Rajana Tenehila koji je imao dva intersepšna. Sem Bredford je sa dva TD uz pomoć Asijate koji je istrčao jedan predvodio Vikinge do pete uzastopne pobede, dok je Ben Rotlisberger bacio četiri TD za lagan trijumf Stilersa nad Džetsima, četvrti ove sezone.

Aktuelni šampion i osvajač 50. Superbola posle četiri vezana trijumfa pretrpeo je prvi poraz i to na svom „Majl Haju” od Atlanta Falkonsa rezultatom 16 : 23. Goste je do nove pobede ponovo predvodio trio Rajan, Frimen, Kolmen.

Dalas Kaubojsi ozbiljan su kandidat da naprave veliki iskorak ove sezone, a za odlične partije ekipe iz Teksasa najzaslužniji je tandem rukija Dak Preskot – Ezekijel Eliot koji je ponovo bio na visini zadatka u pobedi protiv Sinsinati Bengalsa sa 28 : 14.

Bafalo Bilsi sa 30 : 19 pobedli su Los Anđeles Remse uz odličnu partiju Tajroda Tejlora koji je upisao dva pasa za tačdaun, dok je sa druge strane kvoterbek domaćih i pored 271 prebačenog jarda, ipak meč završio sa dve presečene lopte.

U velikom divizijskom derbiju zapada AFC Oukland Rejdersi pobedili su sa 34 : 31 San Dijego Čardžerse koji su u poslednjim trenucima ispustili priliku da izbore produžetak, međutim nisu uspeli da realizuju fild-gol koji nisu ni izveli kako treba.

Najbolje je ostavljeno za sam kraj, u noći između nedelje i ponedeljka u konferencijskom duelu Grin Bej Pekersi rezultatom 23 : 16 bili su bolji od Nju Jork Džajantsa. Eron Rodžers je i pored dve intersepcije uspeo da odvede svoj tim do treće pobede, jer su hvatanja za tačdaune nakon njegovih pasova zabeležili Džordi Nelson i Devante Adams. Sa druge strane jedini tačdaun za goste iz „Velike jabuke” postigao je Odel Bekam.

U noći između ponedeljka i utorka od 2.30 uz prenos na SK1 igra se poslednji meč pete nedelje na kojem će snage odmeriti Karolina Pantersi i Tampa Bej Bakanirsi, rivali iz južne divizije NFC koji za sada imaju identičan učinak 1/3.