Fleg fudbal na Olimpijskim igrama 2028. u Los Anđelesu

433
Foto: Dragan Zabunovć/SAAF

Fleg fudbal je jedan od pet novododatih sportova koji će se naći na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 2023. godine. Pored fleg fudbala na Olimpijskim igrama će se naći i bejzbol, kriket, lakros i skvoš. Odluka je doneta na 141. sednici Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

Pet sportova su predloženi od strane Organizacionog komiteta LA28 kao paket za njihovo izdanje Igara samo u Los Anđelesu i podržani su od strane Komisije za olimpijski program MOK-a i Izvršnog odbora (IO).

Za bejzbol i softbol, kriket i lakros to će biti povratak na Olimpijske igre, dok će flag fudbal i skvoš prvi put debitovati na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu.

Bejzbol i softbol su bili deo programa na nekoliko izdanja Olimpijskih igara, poslednji put na Igrama u Tokiju 2020. godine. Kriket je bio uključen u program Olimpijskih igara u Parizu 1900. godine, a lakros na Igrama u Sent Luisu 1904. i Londonu 1908. godine. Flag fudbal i skvoš će debitovati na Olimpijskim igrama u LA28.

“Izbor ovih pet novih sportova u skladu je sa američkom sportskom kulturom i predstaviće ikonične američke sportove svetu, donoseći istovremeno međunarodne sportove u Sjedinjene Američke Države. Ovi sportovi će učiniti Olimpijske igre LA28 jedinstvenim”, rekao je predsednik MOK-a Tomas Bah. “Njihovo uključivanje omogućiće Olimpijskom pokretu da se poveže sa novim zajednicama sportista i navijača u SAD-u i širom sveta.”

“Već dugo verujem da imamo neverovatnu priliku u Los Anđelesu da stvorimo najzanimljivije Igre, ne samo za nas, već za ceo svet. Naš sportski program na Olimpijadi, u celini, odražava ovu veru”, rekao je predsedavajući LA28, Kejsi Vazerman. “Radujemo se početku revolucionarnih saradnji sa velikim profesionalnim ligama koje će otključati ogromne prilike za pojačanje priče o Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama i privlačenje novih publika.”

Ovaj izbor sportova rezultat je temeljnog procesa i analize na osnovu postavljenih kriterijuma za evaluaciju, uključujući rodnu ravnopravnost. Razmotreno je iskorišćavanje postojećih sportskih objekata, uključivanje različitih sportskih zajednica kako u Sjedinjenim Američkim Državama, tako i širom sveta, i uključivanje nekih od najpopularnijih sportova u Sjedinjenim Američkim Državama i širom sveta.

Program disciplina odobren je od strane IO EB 13. oktobra 2023. godine, dok će program događaja i kvote sportista biti zvanično utvrđeni nakon Pariza 2024. OPC će sada raditi na osiguravanju da konačan broj kvota sportista za Olimpijske igre LA28 ostane razuman i ispod ukupne kvote za Tokio 2020. godine.