CEFL: SBB Vukovi u finalu protiv ekipe „Giants” iz Graca

2214
Foto: Marko Đurić

Najtrofejniji klub američkog fudbala u Srbiji SBB Vukovi ovog vikenda igra finalni meč regionalne Centralnoevropske lige u američkom fudbalu (CEFL) protiv austrijske ekipe „Projekt Spielberg Giants” iz Graca.

Vukovi su se plasirali u finale pošto su u ligaškom delu takmičenja, u okviru istočne konferencije, ostvarili sve pobede i ubedljivo zauzeli 1. mesto u grupi. To ih je uvelo u plej-of, u kojem su deklasirali tim „Patriots” iz Zagreba sa 49 : 0, izborivši tako svoje 11. finale u CEFL-u.

U okviru istočne konferencije protivnici Vukovima bili su Novi Sad GAT Dukes, Niš Imperatori, Inđija Meridian Indians i Budapest Cowbells.

Ovog puta, protivnici će im biti austrijska ekipa „Giants” koja je i domaćin finalnog meča i koja je debitant u takmičenju. Prema rečima glavnog trenera Beograđana Šona Embrija, Grac ima tim koji postavlja standarde drugim velikim ekipama za ono što žele da dostignu iz godine u godinu.

– Velika nam je čast što ćemo zavrnicu igrati protiv tako velikog tima. Očigledno je da se radi o dobro podučenoj i utreniranoj ekipi. Njihov trener Martin Kocijan je odličan, ima odličan stručni tim oko sebe koji razume igru, što je izazov i za mene i za moj stručni štab – započeo je svoju izjavu Embri, dodajući da će Vukovi morati da odigraju na visokom nivou u nedelju.

– U napadu su disciplinovani i retko prave greške. Ofanzivna linija je „zver”, imaju fenomenalnog kvoterbeka, a i odbrana im je odlična. Tu imaju sjajne plejmejkere koji mogu da uguše naš napad. Imaćemo pune ruke posla i moramo dati sve do sebe – ocenio je šef stručnog štaba SBB Vukova.

Glavni trener „Projekt Spielberg Giants” Martin Kocijan rekao je da Vukovi imaju izuzetno dobre igrače, dobre i jake atlete, te očekuje vrlo tešku utakmicu. U intervjuu za sajt European-league.com istakao je da će najzanimljive za gledanje biti pas igra Vukova i odbrana te pas igre u „Džajantsima”.

Petar Vitorović, živa legenda Vukova i trener ofanzivne linije, nije pak posebno impresionaran austrijskom ekipom.

– Lično nisam impresioniran timom iz Graca, a ne mislim ni da naši igrači treba da budu. Ipak, utakmica će biti veliki ispit za ovu generaciju, prilika da vidimo gde smo u odnosu na najjače evropske ekipe.

Ofanzivni linijaš SBB Vukova Mladen Stojanović, ulogu favorita prepušta domaćinima, koji su u regularnom delu sezone, u verovatno najjačoj evropskoj ligi, zauzeli 2. mesto. Međutim, on veruje da Vukovi mogu da u nedelju podignu još jednom pehar CEFL-a, naročito posle ubedljive pobede u polufinalu domaćeg prvenstva proteklog vikenda.

– Već dve nedelje se spremamo za ovu utakmicu, i mogu da kažem da sam uveren da možemo kući da se vratimo s peharom CEFL-a, ako svedemo greške na minimum i iskoristimo sve prilike koje nam se ukažu u toku utakmice. Napad tokom cele sezone igra na vrhunskom nivou, beležimo u proseku 50 poena po utakmici, tako da očekujem da nastavimo u dobrom ritmu i da ćemo se često naći u end-zoni protivnika. Odbrana će se konačno naći u punom sastavu pa verujem da će ceo tim dati svoj maksimum da vratimo trofej CEFL-a u Beograd – rekao je Mladen Stojanović.

Foto: Graz Giants
Foto: Graz Giants

Vukovi će u nedelju imati priliku da vrate trofej u svoje vitrine posle dve godine. Od osnivanja ovog regionalnog takmičenja osvojili su šest pehara (2007, 2009, 2010, 2011, 2013, 2014), a prošle godine titulu je izborila ekipa GAT Dukes iz Novog Sada.

Finalni meč CEFL Bowl XI na programu je u nedelju 3. jula od 15.00 časova na stadionu „ASKÖ Eggenberg”. Prenos je obezbedila Televizija „Sport klub” na svom drugom kanalu (SK 2).