INTERVJU: Rade Rakočević, predsednik UO SAAF

1301

U skladu sa ustanovljenom tradicijom, krajem kalendarske godine predsednik Srpske asocijacije američkog fudbala, Rade Rakočević, prihvatio je poziv redakcije sajta da sumira urađeno u prethodnom periodu.

Podsetimo, svojevrstan izveštaj javnosti prvi čovek SAAF dao je u polugodišnjem intervjuu, neposredno posle završene seniorske sezone. Nastavak po događajima i broju takmičenja možda i najaktivnije sezone američkog fudbala u Srbiji od kada se ovaj sport zaigrao na našim terenima, dao je puno tema za razgovor.

Svakako, centralno dešavanje tokom 2015. godine bilo je učešće reprezentacije Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo B grupe, koje je uspešno završeno trijumfom nad nacionalnim timom Mađarske rezultatom 55:0.

– Zadovoljan sam kako je sve ispalo sa nacionalnim timom, odnosom prema timu i na kraju rezultatom. Stručni štab je bio odlično vođen od strane trenera Daga Adkinsa, koji je sa saradnicima pokazao da je kadar da kvalitetno odradi prethodni ciklus. Ubedljiv trijumf protiv Mađara je rezultat ogromne želje i pozitivne energije stvorene oko tima, koji je hteo da se dokaže u prvom zvaničnom meču koji je reprezantacija odigrala u Srbiji u istoriji, a velika je šteta što je loše vreme pokvarilo posetu. Ipak, uprkos tome, imamo podatke da je prenos imao odličnu gledanost, pa nas je putem malih ekrana veliki broj ljudi ispratio – rekao je Rade Rakočević.

Odlično iskustvo i atmosfera oko nacionalnog tima, ohrabrili su vodeće ljude u Srpskoj asocijaciji američkog fudbala da u narednim godinama češće organizuju utakmice na kojima će se reprezentacija predstaviti u Srbiji.

– Ideja nam je da svake godine organizujemo prijateljske mečeve reprezentacije u našoj zemlji, čega nije bilo godinama unazad. Timski duh treba očuvati, a igrači, stručni štab i svi koji su pomagali u radu reprezentacije zaslužuju sve pohvale za posvećenost, zalaganje i napredak , kako u utakmici sa Mađarima, tako i protiv Italijana – rekao je Rakočević.

Srbija - Madjarska 2015 - 1

Pobeda u kvalifikacionom meču bila je samo uvod u ono što predstoji u 2016. godini – turnir Evropskog prvenstva B grupe, koji će se najverovatnije održati u Italiji krajem avgusta ili početkom septembra naredne godine. Prva prepreka biće Švajcarska, a ukoliko je Orlovi preskoče, ići će na pobednika duela Italija – Izrael.

– Iako ćemo želeti da guramo uspešno na više frontova, definitivno će glavna aktivnost biti učešće reprezentacije. Pokušaćemo da se spremimo da pružimo maksimum, ali neće biti lako. Švajcarce smo savladali u poslednjem međusobnom duelu 2012. godine, ali sigurno nećemo biti favoriti na turniru. Verujem da će ta uloga pripasti domaćinu, koji će biti mnogo jači nego kada smo ih savladali ove godine rezutatom 34:31. Poznato je da oni za velika takmičenja angažuju veliki broj američkih igrača, sa italijanskim pasošem, pa nas očekuje veliki izazov. Zato moramo da budemo bar 30% bolji, jači, spremniji, kako svaki igrač pojedinačno, tako i kao tim. Mislim da ova generacija ima snage za veliki rezultat – smatra Rakočević.

strahinja stepovic

Kako stvari stoje, učešće reprezentacije neće biti i jedino značajno međunarodno predstavljanje američkog fudbala iz Srbije. Srpska asocijacija američkog fudbala podnela je kandidaturu za organizaciju Evropskog prvenstva u flegu, za igrače mlađe od 15 godina, što će biti prvo kontinentalno takmičenje u organizaciji SAAF.

–  Mislim da je realno da dobijemo organizaciju takmičenja, velike su šanse da se to desi. Osim što želimo da u IFAF pošaljemo poruku da smo kadri da organizujemo takmičenje poput Evropskog prvenstva, mislim da će ovo biti značajan podsticaj i za razvoj mlađih kategorija u Srbiji. To nam je dugoročni cilj, a želimo i da što je moguće više podržimo klubove koji rade sa mlađim selekcijama. Još nije poznat format takmičenja, kao što nije ni doneta odluka o domaćinstvu, jer se još čekaju prijave zainteresovanih reprezentacija – objasnio je Rakočević.

Iako se po značaju kategorišu iza seniorske lige, četiri takmičenja odigrana tokom jesenjeg dela sezone dobila su značajnu pažnju javnosti američkog fudbala u Srbiji. Odigrane su juniorska i jut liga, kao i dva takmičenja u flegu, ženskom, i po prvi put – seniorskom flegu.

– Zadovoljan sam što je sve prošlo kako treba, mada je trajalo malo duže nego što bi trebalo i na tome moramo da poradimo u narednim godinama, kako bi se takmičenja završila u rokovima u kojima su poredviđena. Na taj način bismo izbegli da se ekipama povećavaju troškovi za pripreme i sezonu. Međutim, vrlo je pozitivno to što smo u svakom takmičenju imali pobednike iz različitih gradova, pa iako pohvale idu na račun kragujevačkih Wild Boarsa u juniorskoj konkurenciji i inđijskih Indiansa u seniorskom flegu, posebno želim da istaknem preostala dva šampiona.

juniori ratnici strsljenovi (2)

Rakočević je zatim obrazložio zašto izdvaja Black Hornetse iz Jagodine, šampione u jut ligi, i Obrenovac Hawkse, šampione u ženskom flegu.

– Jagodinci, kao jedan od najmlađih kolektiva u SAAF porodici, vrlo brzo su pokazali koliko ozbiljno i kvalitetno rade i pravi su putokaz za mlađe klubove. Uspeli su ove sezone da, pored osvajanja titule šampiona u jutu, odigraju finale flega, a značajan rezultat zabeležili su u juniorskoj ligi, u kojoj su su se domogli polufinala. Sve to je za ogromno poštovanje i hvalu. Što se Obrenovca tiče, ovaj uspeh u ženskom flegu je veliki kao planina, posle svih problema izazvanih poplavama koje su ne tako davno zadesile ovaj grad. 

Tokom 2015. godine, odigrano je čak 8 takmičenja, koja su okupila ukupno čak 72 takmičarske ekipe.

– To govori o omasovljenju sporta, a na evropskom nivou postaju sve bitnija internacionalna takmičenja i u drugim selekcijama, ne samo seniorskoj. U drugoj polovini godine osnovano je nekoliko klubova. Želja nam je da u narednoj sezoni bude više klubova u 3. seniorskoj ligi, ali i da 1. liga podigne kvalitet, da timovi dovedu kvalitetne, dobre igrače. Pokušaćemo da, u skladu sam mogućnostima, pomognemo klubove naredne sezone, naročito one koji rade sa mlađim selekcijama – najavio je Rakočević.

 Osvrnuo se Rakočević i na fajnal for Lige šampiona, održan u Beogradu, događaj koji nije bio u direktnoj organizaciji, ali je doneo pozitivan publicitet američkom fudbalu u Srbiji.

–  Bila je to odlična promocija sporta, kako u domaćoj javnosti, tako i na međunarodnoj sceni. Ostaje žal što su Vukovi po drugi put zaredom poklekli u finalu jednog takvog takmičenja. Ipak, činjenica da ćemo naredne godine u IFAF Europe Ligi šampiona imati dva tima, šampione Novi Sad Dukese i beogradske Vukove, govori da postajemo sve značajniji činilac u Evropi.

Srpska asocijacija američkog fudbala jedna je od retkih koja veliku pomoć dobija od sponzora.

– Zbog naše aktivnosti da sami „jurimo“ sponzore i ne oslanjamo se samo na državnu kasu, očekujem da u narednom periodu i Ministarstvo omladine i sporta pruži još veću podršku. Zahvalni smo svim sponzorima, Sportklubu, „Dufry“, „Reifaisen banci“, „Don Don“-u, kladionici „Meridian“, „Senzal capitalu“, koji su prepoznali naše napore, jer bez njih ne bismo mogli da postignemo zacrtane ciljeve u 2015. godini. Njima dugujemo veliku zahvalnost, a nadamo se da ćemo u narednoj godini proširiti tim onih koji žele da nam pomognu – zaključio je Rakočević.

Na kraju, predsednik SAAF dodao je još nekoliko reči:

– Smatram da smo još jednom napravili iskorak, da je uočen vidan napredak, ali se sigurno nećemo zaustaviti na tome. Ono što sam postavio kao cilj je da postanemo najbolji sportski savez u Srbiji, kako po organizacionim merilima, tako i po radu sa mlađim kategorijama. Mislim da imamo puno prostora za unapređenje velikog broja parametara, ali i snage da istrajemo u tome – zaključio je Rakočević.