INTERVJU: Rade Rakočević, predsednik UO SAAF

853

Posle završene seniorske sezone, predsednik Srpske asocijacije američkog fudbala, Rade Rakočević, ljubazno se odazvao redakciji sajta na poziv da analizira učinjeno tokom prethodnih šest meseci. Prvi čovek asocijacije je odvojio vreme da odgovori na brojne teme koje su obeležile prethodni period, ali i da najavi planove u preostalom delu godine.

Još se čuju odjeci vrhunske predstave koju su na stadionu FK „Kabel“ prikazale Vojvode i Vukovi, u okviru jedanaestog izdanja Serbian Bowla. Bila je to prava kruna seniorske sezone, u kojoj je učešće zabeležilo ukupno 20 ekipa, devetnaest srpskih i jedna bugarska, u tri ranga takmičenja.

– Opšti je utisak svih aktera, ali i onih koji dugo prate američki fudbal, da od 2004. godine nismo imali uzbudljiviju seniorsku sezonu, što je ono što nas izuzetno raduje. To se ne odnosi samo na Sportklub Prvu ligu Srbije, koja nam je dala jedno od rezultatski najzanimljivijih završnica na našim terenima, već uopšte na sva tri ranga takmičenja. Evidentno je da je podignut kvalitet utakmica, da su timovi mnogo ozbiljnije ušli u pripremu sezone – prve su reči Radeta Rakočevića.

Pauel Vilijem1

Ispostavilo se da su dve odluke presudno uticale na zanimljivost takmičenja. Visoke pobede bile su retkost u svakoj od liga, evidentno je došlo do ujednačavanja kvaliteta i balansiranog sastava svih takmičenja.

– Pre svega na to je uticalo pravilo o dva stranca, koje je prouzrokovalo višestruko pozitivan efekat. Tu pre svega mislim na znatno veću i zapaženiju ulogu domaćih igrača, samim tim i veću šansu da napreduju. Angažovanje dva umesto tri stranca omogućava klubovima da sa mnogo manje novca, sa većim oslanjanjem na domaće snage, budu konkurentiji najboljima. Pozitivno je uticalo i na klupske budžete, u kojima su velike stavke upravo one koje se odnose na angažovanja importa, kroz cenu povratnih karata, plate, smeštaj, ishranu, osiguranje… Sve to je dovelo do prilično izjednačenih liga, sa velikim brojem neizvesnih utakmica, pa i velikih iznenađenja, što svakog pravog zaljubljenika u američki fudbal može samo da raduje.

Novi Sad GAT Dukesi su po prvi put u istoriji osvojili titulu šampiona Srbije, postavši tako treći klub koji je, pored Vukova i Wild Boarsa, uspeo to da uradi u prethodnih 12 godina. Osvajanje titule u poslednjim sekundama meča bio je vrhunac Sportklub Prve lige Srbije, a definitivno će ovaj duel ostati jedan od fudbalskih klasika. Rakočević je pun hvale za Novosađane:

– Vojvode su učinile istorijski podvig, ali ujedno i veliku stvar za ovaj sport, jer su pokazale i ostalim klubovima da upornost, predan rad, uz kvalitetnu podršku sponzora, mogu da obezbede dobar rezultat, konkurentnost, a na kraju i priznanje u vidu šampionskog zvanja. Očekujem da primer Novosađana bude stimulans i drugim klubovima da pokušaju da unaprede svoje organizacije, očvrsnu i, zašto da ne, umešaju se u borbu za titulu možda već u narednoj ili nekoj od sledećih godina.  

finale 2015 vil pauel dukes vukovi

Ispostavilo se da je i formiranje Treće lige Srbije, uz jedinstvenu Drugu ligu bilo pun pogodak.

– Nikome nije bilo u interesu da gleda utakmice koje bi se završavale rezultatom 80:0, što smo uspeli da izbegnemo ove godine upravo formiranjem Treće lige. Takvi ishodi odbijaju ljude od sporta, demorališuće deluju po ekipe slabijeg kvaliteta, a naročito na one timove i klubove koji su u formiranju. Spajanjem grupa Sever i Jug u jedinstvenu Drugu ligu Srbije dobili smo kvalitetno takmičenje za sve klubove tog ranga, u kojem je nekoliko timova istaklo visoke ambicije, odlučilo se i za angažovanje stranaca, radilo na poboljšanju organizacije. Opšta ekonomska situacija u zemlji je ono što u velikoj meri koči sve klubove u Srbiji, ali je sve jača konkurencija i sve bolji rad u klubovima ono što američki fudbal, uprkos problemima, vuče napred.

SAAF porodica se i dalje širi, a poslednji u nizu su KAF Vrane iz Vranja.

– Izuzetno se radujemo što su nam se pridružile Vrane, koje su pokazale veliku dozu entuzijazma već na samom početku rada. Otvaranje kluba u Vranju je posebno značajno, jer na jugu Srbije, osim Imperatora iz Niša i Vitezova iz Pirota, nismo imali klubove. Od posebne je važnosti da američki fudbal bude što više raspostranjen po Srbiji, da u svakom iole većem mestu zainteresovani imaju opciju da pristupe nekom klubu.

Određeni napredak uočen je i po pitanju statistike, koja je po prvi put vođena za Sportklub Prvu ligu Srbije, zahvaljujući snimcima sa utakmica i velikom angažovanju Vanje Ivoševića iz Novog Kneževca.

– Američki fudbal je sport statistike i to je nešto što je u velikom meri obradovalo ne samo igrače u klubovima, već i sve koji vole da analiziraju i na taj način dešavanja na terenu. Napravili smo pilot projekat ove godine, koji ćemo pokušati da unapredimo u narednom periodu.

Kako Rakočević ističe, pojavio se pomak po pitanju zanimanja sponzora za aktivnosti Srpske asocijacije američkog fudbala.

– Tokom ove godine uspeli smo da proširimo sponzorsku bazu. Pored Sportkluba, koji je naslovni sponzor Prve lige Srbije, podršku savezu pružila je Raifaisen banka, Dufry (vlasnik free shop radnji na aerodromu Beograd), Don Don, a u pregovorima smo sa još nekoliko sponzora koji su najavili da bi mogli da podrže aktivnosti repreztentacije na jesen. Takođe, veliku zahvalnost na podršci dugujemo Ministarstvu sporta i omladine i američkoj ambasadi u Beogradu, koja nam je bila velika podrška i sa kojom očekujemo da još više unapredimo saradnju u narednom periodu.  

Svestan je Rakočević i brojnih problema, sa kojima se svakodnevno susreće u radu. Kao jedan od gorućih je pitanje suđenja zbog čijeg kvaliteta su sve češća i glasnija negodovanja.

– Uloga sudija u američkom fudbalu je izuzetno značajna i u interesu sporta je da suđenje bude na što višem nivou, jer je razvoj ovog sporta nemoguć ako ga uporedo ne prate i dobro edukovane sudije. Ipak, svesni smo svih problema sa kojima se sreće sudijska organizacija, od kojih su brojni objektivne prirode, ali ima i onih koji bi mogli da budu prevaziđeni. Kao savez podržaćemo svaku vrstu edukacije sudija, održavanje klinika, kao i druge predloge koji bi vodili ka unapređenju kvaliteta suđenja. Unapređenje kvaliteta suđenja je nešto oko čega moramo da budemo strpljivi, ali i na čemu moramo intenzivno da radimo u saradnji sa sudijskom organizacijom.

sudije

Zadovoljstvo zbog uspešno završene seniorske klupske sezone neće trajati dugo, jer je pred Srpskom asocijacijom američkog fudbala izuzetno zgusnut raspored u narednom periodu. Slede pripreme reprezentacije za kvalifikacioni meč za Prvenstvo Evrope B grupe, koji bi 10. oktobra trebalo da se odigra u Srbiji.

– Iako je finale domaćeg šampionata bilo zaista spektakularno, a uskoro nas očekuje i fajnal for IFAF Europe Lige šampiona u Beogradu, očekujemo da vrhunac sezone bude krajem leta i početkom jeseni. Upravo tada su planirane aktivnosti reprezentacije Srbije koje se odnose na pripreme i odigravanje kvalifikacionog susreta sa Mađarima.

Biće to prvi meč nacionalnog tima u Srbiji, od prijateljskog duela sa Rusijom u Novom Sadu 2007. godine. Pre toga, u Srbiji je odigrana samo jedna utakmica, i to ona antologijska protiv Slovenije, kada se na stadionu FK „Obilić” tražila karta više. Oba prethodna bila su prijateljska, pa će susret sa Mađarima biti prvi zvanični takmičarski meč.

– Nama je taj susret izuzetno bitan, jer nam je cilj da pokušamo da se plasiramo u A grupu evropskih selekcija, što bi bio zaista ogroman podvig, kada se uzme u obzir da se američki fudbal u Srbiji igra tek nešto više od 10 godina. Osim toga, srpska fudbalska javnost je željna da na delu vidi nacionalni tim na nekom od naših stadiona. Zato smo već sada krenuli u logističke pripreme za taj događaj, jer ništa ne želimo da prepustimo slučaju.

Svajcarska - Srbija 2014 prijateljska

Pre utakmice sa Mađarskom, koja je planirana da bude centralni događaj fudbalske jeseni, Srbija će imati dve izuzetno jake provere. Najpre će 13. septembra odigrati susret sa reprezentacijom Italije, u Linjanu (između Trsta i Venecije), a zatim i imati generalnu probu u Srbiji 26. septembra, kada će izaći na megdan snažnoj ekipi američkih slobodnih agenata US Eagles.

– Meč sa U.S. Eagles-ima će takođe biti spektakl i izuzetno jaka provera za naš tim. Izlišno je govoriti o snazi Italijana, koji su na prethodnom Prvenstvu Evrope B grupe u Milanu tek u finalu izgubili od Danske. Planirali smo da pripreme za duel sa Mađarima počnu krajem avgusta, kada je planiran prvi trajaut, a da se zatim nacionalni tim skuplja na nekoliko mini kampova. Glavni deo priprema i konačno brušenje forme je planirano uoči samog duela sa Mađarskom. 

U Upravnom odboru SAAF planiraju da ojačaju stručni štab reprezentacije. Trenutni selektor Džordž Šarčević, koji je prošle godine predvodio Srbiju u duelu sa Švajcarskom, izaći će uskoro sa predlogom novog selektora nacionalnog tima.

– Planirali smo da stručni štab reprezentacije ovog puta bude bude kombinacija proverenih američkih trenera i najistaknutijih domaćih stručnjaka. U najskorijem roku očekujemo da rešimo pitanje selektora, a želimo da to bude neko ko će svojom biografijom, znanjem i iskustvom moći da se postavi kao ozbiljan autoritet i na neki način bude garant uspeha – nagovestio je Rakočević.

Prvenstvo Evrope B grupe, posle odigravanja kvalifikacionih utakmica, biće organizovano na regionalnom nivou, pa u slučaju trijumfa nad selekcijom Mađarske veliki su izgledi da Srbija izađe na megdan Italiji tokom 2016. godine. Da li postoje nagoveštaji ojačavanja selekcije, pre svega na poziciji kvoterbeka?

– Raduje me što u srpskim klubovima imamo sve bolje i kvalitetnije importe, ali naš prioritet su srpski igrači, ili oni koji imaju srpsko poreklo. Za sada nemamo nijedno ime kao metu, ali to ne znači da ne razmišljamo o rešavanju tog problema. Imali smo primer igrača srpskog porekla iz Švajcarske i Italije, koji su nastupali za juniorsku reprezentaciju u ciklusu kvalifikacija za Prvenstvo Evrope za juniore. Bitno je da je takav igrač kvalitetan i da je motivisan da igra za Srbiju, jer bi se onda vrlo lako uklopio u tim koji gradimo poslednjih godina.

reprezentacija srbija s

Odigravanje fajnal-fora IFAF Europe Lige šampiona u Beogradu (24.-26. jula), velika je šansa da se srpski fudbal dokaže i kao dobar organizator vrhunskih evropskih događaja.

– Održavanje fajnal-fora u Beogradu je još jedna značajna stvar za Srbiju, jer ćemo u tom periodu biti u centru dešavanja na Starom kontinentu. Bićemo mnogo prisutniji u javnosti, kako međunarodnoj, tako i domaćoj, pa verujem da ćemo biti kadri da iskoristimo taj vetar u leđa radi još veće promocije američkog fudbala. Vukovi imaju veliku šansu da pred svojim navijačima dostojno reprezentuju Srbiju i možda naprave iskorak u odnosu na prošlu godinu i osvoje trofej.

Iako će aktivnosti seniorske reprezentacije biti u prvom planu, očekuje se da još nekoliko značajnih događaja i takmičenja budu pokazatelj velikog rada Srpske asocijacije američkog fudbala. Među takmičenjima, najveća novina je organizovanje seniorskog fleg šampionata.

– Pre svega želimo da formiranjem ovog takmičenja dodatno proširimo bazu ljudi koji se bave ovim sportom, ali da podstaknemo formiranje klubova koji bi se bavili samo flegom. Ekonomska situacija je takva da u pojedinim sredinama nema dovoljno sredstava za kupovinu opreme, pa bi kroz formiranje fleg klubova taj problem mogao da bude delimično prevaziđen. Na taj način američki fudbal bi kao sport bio mnogo više dostupan ljudima, svakako jeftiniji za funkcionisanje klubova, od klinaca do seniora. Osim toga, organizuju se seniorska međunarodna prvenstva u flegu, pa želimo da pratimo te trendove, da budemo spremni i konkurentni. Cilj nam je da što više klubova pristupi ovom takmičenju, a biće omogućeno da neki klubovi prijave i po nekoliko ekipa – objasnio je Rakočević.

Fleg repka1

Kalendarom takmičenja predstojeća jesen je ostavljena za takmičenja u youth (uzrast 13-15 godina) i juniorskoj (16-19 godina) kategoriji. Posle uspešne organizacije prvog Balkan Bowla u Novom Sadu prošle godine, očekuje se da ova manifestacija postane tradicionalna, a već sada je izvesno da će ovaj turnir imati i svoje drugo izdanje. U okviru ovogodišnjeg Balkan Bowla održaće se četiri takmičenja (senirorski muški i ženski fleg, fleg do 13 godina i fleg do 16 godina), a tim koji bude slavio u seniorskom flegu predstavljaće Srbiju.

– Veliku pažnju pridajemo razvoju flega, jer su izuzetno značajni za postizanje veće masovnosti sporta. Kao i prošle godine, turnir će imati internacionalni karakter, s obzirom na to da su nastup potvrdile ženska ekipa iz Italija koja je učestvovala i prošle godine, kao i timovi iz Slovenije i Bugarske. Interesovanje je pokazalo još nekoliko timova iz Hrvatske, Mađarske i Češke, pa postoji realna mogućnost da proširi broj zemalja učesnica.

Na osnovu svega navedenog, nema sumnje da nas očekuje jesen izuzetno bogata takmičenjima i događajima, od kojih su neki od izuzetnog značaja za američki fudbal u Srbiji.

– Srpska asocijacija američkog fudbala nije velika organizacija, poput onih u mnogim drugim sportovima, što svi koji se bave američkim fudbalom u Srbiji dobro znaju. Međutim, to je mali tim ljudi koji voli ovaj sport i koji uz dosta odricanja ulaže ogromne napore da, u teškoj ekonomskoj situaciji, sve funkcioniše na što je moguće boljem nivou. Zato očekuijem da ćemo biti kadri da se suočimo sa svim izazovima i uspešno privedemo ovu godinu kraju – zaključio je Rakočević.