Švedski Krusejdersi osvojili Ligu šampiona, častan poraz Vukova

1243

Vukovi Beograd – Carlstad Crusaders 49:84 (14:21, 14:34, 14:22, 7:7)

Stadion: FK Voždovac.
Gledalaca: oko 2.500.

Kretanje reztultata:

0:7 Anders Harmondson pas 7 jardi ka Hariju Rotlidžu, Niklas Johanson uspešan PAT.

7:7 Majls Gejts pas 10 jardi ka Toniju Vošingtonu, Stefan Tešić uspešan PAT.

7:14 Harmodson pas 60 jardi ka Bretu Koepu, Niklas Johanson uspešan PAT.

7:21 Harmodson vraćanje panta 50 jardi, Niklas Johanson uspešan PAT.

14:21 Toni Vošington trčanje 53 jarde, Stefan Tešić uspešan PAT.

14:28 Anders Harmondson trčanje 6 jardi, Niklas Johanson uspešan PAT.

14:35 Bret Koep trčanje 7 jardi, Niklas Johanson uspešan PAT.

21:35 Majls Gejts trčanej 3 jarde, Stefan Tešić uspešan PAT.

28:35 Gejts pas 19 jardi za Tonija Vošingtona, Stefan Tešić uspešan PAT.

28:42 Andres Harmodson trčanje 3 jarde, Niklas Johanson uspešan PAT.

28:49 Bret Koep trčanje 1 jard, Niklas Johanson uspešan PAT.

28:55 Andres Harmodson pas 14 jardi ka Jakobu Dahreu, Niklas Johanson neuspešan PAT.

35:55 Mihailo Josović trčanje 4 jarde, Stefan Tešić uspešan PAT.

35:62 Andres Harmodson trčanje 81 jard, Jakob Dahre uspešan PAT.

35:70 Andres Harmodson trčanje 14 jardi, Bret Koep pretvaranje za 2 poena.

42:70 Gejts trčanje 13 jardi, Stefan Tešić uspešan PAT.

42:77 Andres Harmodson pas 11 jardi ka Jakobu Dahreu, Jakob Dahre uspešan PAT.

49:77 Gejts trčanje 8 jardi, Stefan Tešić uspešan PAT.

49:84 Kristen Monklair trčanje 19 jardi, Jakob Dahre uspešan PAT.

Karlštad Krusejdersi osvojili su titulu prvaka IFAF Europe Lige šampiona, pobedivši u pravom revolveraškom obračunu SBB Vukove iz Beograda rezultatom 84:49. Fenomenalan napad, predvođen kvoterbekom Andersom Hermodsonom, bio je preveliki zalogaj za odbranu Vukova, koja nije uspela da pronađe pravo rešenje tokom celog meča. Sa druge strane, ofanzivni deo tima predvođen Tonijem Vašingtonom i Mihailom Josovićem, nije dozvolio bruku na stadionu FK Voždovac, a dobrim delom utakmice je pokazao da sprski fudbal ima perspektivu i da će u narednim godinama imati još mnogo toga da pokaže u evropskim okršajima.

Pre početka meča, organizator se pobrinu da prisutnim gledaocima pruži maksimalan ugođaj. Najpre je padobranac sa zastavom Srbije, u dresu i kacigi Vukova, sleteo na sredinu stadiona, na Voždovcu, posle čega je usledio izlazak igrača na teren.

Padobranac

Baš kao i u polufinalu, igrači srpskog predstavnika izašli su na teren uz zvuke “Marša na Drinu”, posle čega je usledio ulazak i Šveđana. Fenomenalna partija Krstaša i uopšte prikazano u polufinalu protiv francuskih Blek Pantersa svrstala ih je u apsolutne favorite uoči ovog meča.

Najpre je intonirana švedska himna, posle čega je “Bože pravde” izvela Sloboda Mićalović.

Sloboda Micalovic

Vukovi su izveli prvi kikof na meču, a Krusejdsi kreću sa svojih 20 jardi. Odmah na startu Šveđani su odigrali odličnu akciju, a sjajni Amerikanac Bret Koep, MVP drugog polufinala, je pretrčao 34 jarde i doveo svoj tim do 41 jarde Vukova. Međutim, brzo se pribrala odbrana Vukova i uspela da osujeti naredna tri napada Karlštada. Sigurni u svoj napad, Šveđani su krenuli i u četvrti napad, iako im je trebalo četiri jarde za novi prvi daun. Koep je bio neumoljiv, poguravši lance napred do 29 jarde i novog prvog dauna. U nastavku akcije, Šveđani su bili sigurni, postigavši na kraju tačdaun pasom Ardersa Harmodsona ka Hariju Rotlidžu za 0:7

Solidnu poziciju u prvom napadu, Vukovima je doneo Toni Vašington vraćanjem panta do 35 jardi. Kratko trčanje Mihailo Josović, bilo je uvod u odličan pas Majlsa Gejtsa ka na ovom turniru vrlo raspoloženom Mariju Lugonji, za prvi daun. Izuzetno teška situacija u trećem pokušaju za 8 jardi, rešena je hrabrim trčanje Gejtsa, koji je iskoristio rupu u sredini odbrane gostiju. Loptu je napred pogurao zatim i Marko Baković, koji je uneo u crvenu zonu trčanjem do 12 jardi. Nedugo zatim, Gejts je kratkim pasom uposlio Tonija Vašingtona, koji je pronašao rupu u odbrani i doveo Vukove do prvog tačdauna i izjednačenja – 7:7.

Majls Gejts

Koliko je teško zaustaviti napad Šveđana videlo se i u njihovom narednom napadu. Vrlo lako su došli do svojih 40 jardi, posle čega je kratak pas u stranu i nekoliko odličnih blokova bilo dovoljno Koepu da još jednom pokaže kakav je igrač. Istrčao je kao od šale 60 jardi, za drugi tačdaun Karlštada na ovom meču (7:14).

Nije napad izdržao pritisak u narednom ataku, vrlo brzo su prepustili posed protivniku, koji je iskoristio šansu da odmah uveća prednost. Amerikanac Džek Moro vratio je pant 50 jardi za tačdaun i povećao vođstvo svog tima na 21:7.

Nesumljivo prva vedeta Vukova, Toni Vošington, još jednom je vratio svoj tim u igru, ovog puta fenomenalnim trčanjem. Iako po vokaciji vajdrisiver, poput najboljih raningbekova Evrope plesao je kroz odbranu Šveđana, na kraju oborivši fintom poslednjeg sejftija Karlštada pre nego što je utrčao u end zonu za 14:21.

Marko Bakovic

Na početku druge četvrtine, nastavili su Šveđani tamo gde su stali u prvoj, kada je napad u pitanju. Sigurnim trčanjima prolazili su kroz odbranu Vukova. Krupni, a ipak vrlo agilni kvoterbek Harmodson je sa dva trčanja uveo svoj tim u crvenu zonu Vukova, a zatim i pretrčao poslednjih 6 jardi za novi tačdaun 14:28. Vukovi do tog trenutka nisu uspeli da odbrane nijedan napad protivnika.

Nije se slavno završio sledeći napad Vukova, koji su već na početku napravili grešku. Gejts je u pokušaju prodora famblirao unutar svojih 20 jardi, najbolje su se snašli defanzivci gostiju koji su krenuli ka end zoni, ali je odlično odreagovao Mihailo Josović, oborivši siguran tačdaun. Međutim, već u prvom narednom napadu Koep je ponovo istrčao za tačdaun, ovog puta prešavši 7 jardi za 35:14.

Bret Koep

Uspeli su da se oporave od novog udarca Vukovi i vrate se u meč. Pre svega zahvaljujući Vošingtonu, a zatim i Mihailu Josoviću, koji je izdržavši nekoliko teklova na nogama, stigao nadomak end zone. Gejts je uspeo to da iskoristi i pretrči poslednja 3 jarda za tačdaun nade – 21:35.

majls gejts crusaders

Sigurno je silno obradovalo navijače Vukova to što je odbrana napokon uspela da zaustavi jedan drajv Šveđana i to vrlo brzo, pokazavši zube i ohrabrivši se za nastavak utakmice. Napad Vukova krenuo je sa 49 jardi Karlštada.

Baš kao i u polufinalu, Toni Vašington je još jednom podigao publiku na noge fenomenalnim hvatanjem za tačdaun. Tome je prethodilo najpre odlično hvatanje talentovanog Vanje Lugonje, koji je približio napad do 19 jardi. Onda je veliki Toni stupio na scenu. Pas Gejtsa nije bio idealan, bežao je i od defanzivnih bekova, ali i Tonija, koji se izvio i jednom rukom uhvatio neuhvatljivo za prilazak samo na jedan tačdaun razlike – 28:35.

Toni Vasington1

Bili su nadomak još jednog odbranjenog napada Vukovi, kada su nadomak svoje crvene zone uspeli da protivnicima zadrže tri napada, ali su oni još jednom uspeli da pretvore četvrti atak za novi prvi daun. U nastavku akcije kvoterbek Hermodson pokazao je zašto je lider ekipe, utrčao je u najbranjeniju zonu Vukova i doneo svom timu ponovo dva tačdauna prednosti – 28:42.

crusaders qb

Pomalo naivno su pokušali Vukovi u narednom napadu da prevare prekaljeni tim iz Švedske, ali trik akcija nije uspela. Mihailo Josović je trebalo da baci pas ka Vašingtonu, ali je to bio previše lak zalogaj za odbranu Šveđana, koji su odlično reagovali i zabeležili intersepciju nadomak crvene zone. Za trkačku mašinu Krstaša to je bila idealna situacija, koju je Amerikanac Koep iz dva napada lagano završio novim tačdaunom za velikih 28:49.

crusaders koep

Do kraja prvog poluvremena je ostalo još vrlo malo vremena, ali dovoljno da gosti još jednom poentiraju. Vrlo brzo je odlična odbrana preuzela posed, a u poslednjih 40-tak sekundi Šveđani su izuzetno tačnim i dobro organizovanim drajvom postigli još jedne poene, posle kojih je Vukovima pretila prava katastrofa – 28:55.

Vašington je drugo poluvreme vratio odličnim vraćanjem kikofa, a poslednji igrač ga je odvratio od end zone. Bila je to odlična pozicija, koju su Vukovi iskoristili da još jednom poentiraju, posle dva trčanja Mihaila Josovića za 35:55.

Bret Koep1

Kakav je prodor usledio kvoterbeka Šveđana na startu sledećeg napada. Anders Hermodson, visok 197 centimetara i težak 118 kilograma, protutnjao je kroz odbranu pretrčavši čak 81 jard, bez ijednog defanzivca u blizini za povećanje vođstva 35:62.

Odlični Robin Bahirei, defanzivni bek Karlštada, zabeležio je svoju drugu interepciju, kada je presekao pas Majlsa već u prvom sledećem napadu Vukova kroz vazduh, vrativši loptu do crvene zone svog tima. Bila je to prilikada kvoterbek Hermodson još jednom pokaže trkačke sposobnosti i unese loptu u end zonu iskoristivši rupu u levom delu defanzivne linije Vukova. Po prvi put na ovom meču Šveđani su pretvorili za dva poena, a egzikutor bio je Bret Koep – 35:70.

Iako je već tada, u trećoj četvrtini, bilo jasno da će biti poraženi, Vukovi nisu dozvolili da budu i poniženi. Nastavili su da pružaju otpor, pa su već u narednom drajvu odlično odigrali, Josović je trčanjem približio svoj tim do crvene zone Šveđana, a Gejts je još jednim tačdaunom smanjio prednost – 42:70.

Nastavili su Skandinavci u istom tempu, ne popuštajući nijednog trenutka. Njihov napad bio je prava noćna mora za igrače Vukova, koji nikako nisu uspevali da se suprotstave, pa je još jedan, jedanaesti po redi, završen tačdaunom. Egzikucija je bila surova, Harmodson je ponovo spojio sa end zonom Jakoba Dahrea za 42:77.

Nisu se Vukovi predavali, napad je odlično funkcionisao, i već na startu poslednjeg perioda ponovo poentirao, preko Majlsa Gejtsa za 49:77, ali bez većeg učinka odbrane, to nije bilo dovoljno za više od časnog poraza.

Krstaši su do kraja meča još jednom uspeli da poentiraju, trčanjem raningbeka Kristena Monlkaira, čime su stavili tačku na ovu utakmicu i zasluženo odneli trofej u Švedsku.