Zabrana Blagojeviću 6 meseci zbog dopinga

1082

Srpska asocijacija američkog fudbala kaznila je Miloša Blagojevića, člana defanzivne linije  SBB Vukovi Beograd, sa 6 meseci zabrane takmičenja zbog doping pozitivnog rezultata na zabranjeni stimulans metilheksanamin. Blagojević je testiran, u Beogradu, 07.04.2012. godine, na utakmici između njegovog tima i Mozzart Kragujevac Wild Boars. Kazna počinje da teče od 05.05.2012. godine.

Ovo je treći doping pozitivni slučaj na metilheksanamin u Srbiji od 2009. godine. Pored Blagojevića, na ovaj zabranjeni stimulans bili su pozitivni i kajakaš Dejan Pajić i košarkaš Elmedin Kikanović. U sva tri slučaja doping pozitivan rezultat na metilheksanamin bio je posledica korišćenja kontaminiranih suplemenata koji u svojim deklarisanim sastavima nisu imali naveden ovaj stimulans. U slučaju Blagojevića i Pajića taj suplement je bio Nox Pump koji u sastavu ima deklarisan geranium, a prema istraživanju Instituta za biohemiju Nemačkog fakulteta sportskih nauka u Kelnu, zapravo sadrži metilheksanamin.

Imajući u vidu da je ovo treći ovakav slučaj, kao i praksu pojedinih distributera suplemenata da prodaju ovaj suplement sportistima bez upozorenja da isti sadrži doping supstancu zabranjenu na takmičenju, Antidoping agencija Republike Srbije želi ovim putem da još jednom skrene pažnju sportistima na oprez pri korišćenju dijetetskih suplemenata i činjenicu da je prema istraživanjima Međunarodnog olimpijskog komiteta čak 20 posto suplemenata kontaminirano nekom od zabranjenih doping supstanci.

Imajući u vidu ovaj problem, Antidoping agencija Republike Srbije je u saradnji sa Antidoping laboratorijom u Kelnu razvila program analize suplemenata na kontaminiranost anaboličkim steroidima i stimulansima, koji je otvoren za sve proizvođače i distributere suplemenata u Srbiji i u okviru kojeg je moguće testirati proizvodne serije pojedinog suplementa. Testirani proizvodi se obeležavaju markicama “doping free” koji sadrži jedinstveni identifikacioni broj čiju verodostojnost je moguće proveriti u bazi na web sajtu Antidoping agencije.