Tri pobede srpskih klubova u evropskim takmičenjima

840
Vukovi Beograd Budapest Wolves CEFL 2023

U okviru tri evropska takmičenja, beogradski SBB Vukovi, zatim kragujevački Divlji veprovi i zemunski Plavi Zmajevi ostvarili su pobede. Vukovi su u osmini finala CEFL lige savladali imenjake iz Budimpešte sa 48:38, Veprovi su nešto ubedljivije pobedili Visočina Gladiators rezultatom 49:33, dok su Zmajevi u Balkanskoj ligi došli do pobede u prvom kolu protiv Sofia Knights sa 42:20.

SBB Vukovi su ugostili tim iz Budimpešte i izašli kao pobednici na kraju. Bila je to utakmica puna napada, gde su kvoterbekovi oba tima postigli doprineli po četiri tačdauna. Utakmica je krenula dobro za SBB Vukove kada je QB Kartrajt rano u utakmici povezao sa Nolanom Korpeningom za 7-0.

Gosti su pokušali da se vrate, ali je njihov prvi napad prekinut kada je Strahinja Jeremić presekao pas. Domaći tim je kapitalizovao preko Željka Stegnjaje koji je postigao fild gol sa pola terena i tako povećao vođstvo na 10:0.

Gosti su uzvratili preko Martina Čiroka za dugi pas za tačdaun, koji je pratila uspešna konverzija za dva poena od neuobičajenog para igrača: kiker Andraš Storc je pronašao defanzivnog linijaša Davida Boreka i smanjio razliku na 10:8.

SBB Vukovi su brzo odgovorili preko Kartrajta i Korpeninga koji su povećali vođstvo, a mađarski tim je ponovo pronašao protivničku end zonu posle dugačkog hvatanja Varge (17:15). Zatim su Beograđani preko Bajalice i Mlađena povećali vođstvo na 24:15. Nakon poluvremena, Mađari su uzvratili trkačkim tačdaunom Gomboša (24:22).

SBB Vukovi su potom postigli 17 uzastopnih poena preko Stegnjaje, Kartrajta i Mlađena koji je našao svoj put kroz odbranu protivnika za 41:22. Preko toga Derikonjić i Treskanice su isforsirali i pokupili fambl protivnika. Budapest Wolves je potom uspeo da smanji prednost domaćina na dva poseda (41:30), ali je Kartrajt novi poentiranjem napravio tada već nedostižnih 48:30.

Gosti nisu odustajali, ali nisu mogli više od još jednog TD i konverzije za dva poena. Postavili su konačan rezultat – 48:38. CEFL prvenstvo se nastavlja za SBB Vukove koji će putovati u Parmu na duel protiv Panthersa.

Kragujevac Wild Boarsi, lideri srpskog šampionata, plasirali su se u finale CEFL kupa nakon pobede nad Vysocina Gladiators sa 49:33 u polufinalu. Kragujevčani su bili domaćini na terenu Sportskog centra „Pampas“ u Donjoj Trnavi, gde je prošle godine reprezentacija Srbije savladala Švajcarsku.

Kragujevčane je do pobede predvodio američki raninbek Ešton Herd koji je postigao četiri tačdauna, a fantastičnu partiju krunisao je sa neverovatnim trkom od 55 jardi za tačdaun. Prvu četvrtinu su Veprovi završili sa vođstvom od 21:0. Međutim, Česi nisu tako lako odustajali i na kraju su uspeli da se vrate u igru, smanjivši razliku na dva poseda.

Kragujevčani su u drugom poluvremenu nastavili da dominiraju i na kraju su zasluženo pobedili. Najbliže su se Česi približili kada su stigli do 35:27, Ešton Herd je sa još dva tačdauna odneo epitet igrača utakmice i povrdio pobedu Veprova. Gosti su uspeli da uzvrate samo jednom i konačan rezultat je bio 49:33.

Veprovima će rival u finalu biti pobednik drugog polufinalnog okršaja u kom se sastaju rumunski Bucharest Rebels i Budapest Wolves.

Ekipa Plavih zmajeva zabeležila je prvu pobedu u sezonu. Na trećem uzastopnom gostovanju, ovog puta u Bugarskoj protiv Sofia Knights, zemunski sastav odneo je pobedu rezultatom 42:20 u okviru prvog kola Balkanske lige. Povratnik u sastav Dragonsa, WR Nemanja Stojanović doprineo je sa dva uhvaćena tačdauna, poput još jednog novajlije, raningbeka Igora Selakovića. Treći igrač koji je poentirao je QB Miloš Simatović, još jedno pojačanje ekipe koje je stiglo iz banjalučkih Rebelsa. Poslednji TD bio je delo veterana Zmajeva i bivšeg reprezentativca Srbije Željka Kostića. Zdravko Vujanov je bio precizan svaki put za ekstra poen.

Zmajevi su proigrali u napadu, a odbrana je uspela da zadrži nalete Vitezova iako žestoko oslabljena neigranjem kapitena Marka Božića, iskusnog Lazara Bogićevića, kao i stranaca – kornera i defanzivnog koordinatora Džerida Brajanta i bivšeg ruskog reprezentativca Fedora Akimova. Ipak, dodatan polet Zmajevi su dobili u vidu Luke Armuša, koji je odigrao svoju prvu utakmicu ove sezone.