2. kolo: SBB Vukovi vs Wild Boars

Details

Date Time League Season
05/04/2015 15.00 SPORT KLUB Prva liga Srbije 2015

Rezultat

Recap

SBB Vukovi Beograd – Kragujevac Wild Boars 23:0 (9:0, 0:0, 7:0, 7:0)

Stadion na Adi Ciganliji. Gledalaca: oko 500.

Kretanje rezultata:

7:0 David Hanomihl Lukić pas 45 jardi za TonijaVašingtona, Stefan Tešić uspešan PAT.

9:0 sefjti.

16:0 Mihailo Josović trčanje 25 jardi, Tešić uspešan PAT.

23:0 Marko Baković trčanje 3 jarde, Tešić uspešan PAT.

U 22. međusobnom okršaju večitih rivala, ponovo je slavila ekipa SBB Vukova iz Beograda. Divlji veprovi iz Kragujevca, koji su na ovu utakmicu došli bez organizovanog prevoza (sopstvenim automobilima), nisu uspeli da sruše tradiciju nepobedivosti „čopora“ na njihovoj Adi Ciganliji.

Tokom većeg dela meča, Vukovi su bili bolji na terenu. Napad Beograđana je mnogo lakše pomerao lance, najlakše zahvaljujući trkačkim sposobnostima Mihaila Josovića, ali i zahvaljujući sve boljem kvoterbeku Davidu Hanimihl Lukiću, čiji je napredak evidendan iz sezone u sezonu. Osnovna promena u odbrani Vukova, inicirana odlaskom nekoliko dominantnih igrača iz defanzivne linije, ogleda se u 3-4 formaciji, koja je u ovom meču bila streptomicin za pojačanje Wild Boarsa, raningbeka Džejmsa Langforda.

Momak iz Ričmonda se nije naigrao. Najčešće je nailazio na zid postavljen od strane lajnbekera Vukova, pre svega sjajnog Marka Milovanovića, koji je u ovom meču pokazao da će u odsustvu Miloša Lišanina (otišao u Tursku) biti lider odbrane. Odličan posao odrađivao je i sekundari Vukova, koji je igrao gotovo bez greške, osim u jednoj situaciji kada je pobegao hvatač Milorad Živković (ispuštena lopta).

Kragujevčani su ove sezone odlučili da poziciju kvoterbeka ne popune kvoterbekom, već da šansu pruže povratniku iz niških Imperatora, Stefanu Stefanoviću, koji u ovom meču nije pokazao da je dorastao izazovu večitog derbija. Doduše, često je bio pod velikim pritiskom bliceva defanzivaca Vukova, požurivan, udaran, što u dobroj meri ide na dušu ofanzivne linije Kragujevčana. Napad Divljih veprova teško je pomerao lance, još teže osvajao novi prvi daun, pa je pred Šumadincima ogroman posao da poprave taj segment igre pred naredne okršaje.

Vukovi su meč otvorili na izuzetan način, jer su već iz treće akcije poentirali. Lukić je odličnim pasom prebacio defanzivne bekove Kragujevčana, Toni Vašington je rutinski uhvatio loptu i iskoristio brisan prostor do end zone za vođstvo 7:0.

Velikih problema imao je specijalni tim gostiju, konekcija snepera i šutera bila je izuzetno loša, pa je nekoliko puta na granici fambla, što se i dogodilo upravo prilikom izvođenja panta posle još jednog neuspešnog napada Wild Boarsa. Lopta je odskakutala ka end zoni, a kiker Kragujevčana se snašao, izabrao manje zlo i šutnuo je i sprečio tačdaun, žrtvovavši na taj način sejfti. Vukovi su poveli 9:0, Kragujevčanima je pretila katastrofa.

Ipak, Divlji veprovi su u tim trenucima sabrali redove, pre svega odbrambeni deo tima je zaigrao znatno sigurnije. Predvođeni sjajnim sefjtijem Đorđem Petrovićem, koji je dominirao među Kragujevčanima kako agresivnošću, tako i pravovremenim i snažnim reakcijama, uspeli su da zaustave nadiruće Vukove, koji do velikog odmora više nisu uspevali da poentiraju. Iako se dešavalo da domaći tim ima izvanredne pozicije za početak napada, vrlo često sa polovine terena Divljih veprova, pa čak i iz “red zone” (najčešće usled loših pantova, vraćanja interesepcija), odbrana gostiju je pružala žestok otpor.

Međutim, kako napad nije provodio puno vremena na terenu, odbrana se značajno trošila pa je bilo nemoguće izdržati pritisak koji je usledio u nastavku meča. Sredinom treće deonice, po prvi put je na utakmici napad sa pozicije kvoterbeka predvodio Majls Gejts, koji po konstituciji i načinu igre u mnogo me podseća na Ajka Vitakera, prošlogodišnju akviziciju Veprova. Krenuo je traljavo, sekovan je u prvom posedu, ali kako je vreme odmicalo bio je sve sigurniji. U prvom napadu pod njegovim vođstvom, ofanzivna linija je odlično otvorila prostor Josoviću, koji je kao tenk protrčao kroz sredinu, prešao 25 jardi i utrčao u end zonu – 16:0 za Vukove.

Do kraja meča, Vukovi su još jednom uspeli da poentiraju, a još jednom su to uspeli da urade trčanjem. Marko Baković, ovogodišnje pojačanje iz Plavih zmajeva, pretrčao je poslednjih tri jarde za tačdan i tako stavio tačku na 22. derbi – 23:0.

Posle nekoliko godina, bio je ovo prvi derbi koji u kojem su učesnici imali po 2 importa na terenu (novo pravilo u SAAF, ali i u Evropi), a efekat se mogao videti i i po poenterima na ovom susretu, ali i generalno glavnim protagonistima duela. Iako je kvalitet ove utakmice bio na nešto nižem nivou nego prošlogodišnji derbiji, evidentno je da će uloge domaćih igrača biti mnogo značajnije, pa je za očekivati mnogo ujednačenije mečeve.

Video

Venue

Stadion Vukova, Ada Ciganlija