Poznat kalendar takmičenja u Prvoj ligi Srbije 2024.

1431

Prva liga Srbije startovaće 16/17. marta 2024. godine. Ove sezone u konkurenciji je pet timova, a završnica takmičenja – meč Serbian Bowl – predviđen je 6/7. jula.

Nova godina donela je novi sistem takmičenja, u kojem će pet ekipa biti u jednoj grupi.

Ekipe koje će se ove godine takmičiti u Prvoj ligi Srbije:

Kragujevac Wild Boars
Beograd SBB Vukovi
Zemun Blue Dragons
Kikinda Mammoths
Požarevac Pastuvi

Ove godine takmičenje je kraće za dve ekipe u odnosu na prošlu godinu. Takmičenje je napustila ekipa iz Bukurešta Rebels, dok se ekipa Novog Sada Wild Dogs spojila sa ekipom Kikinda Mammoths.

Serbian Bowl titulu brani ekipa Wild Boars iz Kragujevca, koji su prošle 2023. sezone u XVIII Serbian Bowl-u savladali ekipu Beograd SBB Vukovi ubedljivim rezultatom 48:7.

Sistem takmičenja

Kako nova pravila nalažu, u Prvoj ligi Srbije 2024, u ligaškom delu takmičenja, svaki tim igra protiv svakog dvokružno, bilo kao domaći tim, ili kao gostujući tim. Posle odigranog ligaškog dela takmičenja, u polufinale plasiraju se prva četvoroplasirana tima na tabeli. U polufinalu, prvoplasirani tim, kao domaćin, igra protiv četvoroplasiranog tima na tabeli nakon odigranog ligaškog dela takmičenja, dok drugoplasirani tim, kao domaćin, igra protiv trećeplasiranog tima na tabeli nakon odigranog ligaškog dela takmičenja. Timovi koje pobede u polufinalu igraju finalnu utakmicu, “Serbian Bowl”.

Kalendar takmičenja

Prvi mečevi igraće se 16/17. marta. Regularni deo sezone završiće se 15/16. juna, a plej-of 29/30. juna.

Konačno, Serbian Bowl, finale Prve lige Srbije, igraće se 6/7. jula 2024.

Detaljan raspored svih mečeva pogledajte u tabeli:

Registracija igrača

Igrači za prvo kolo moraju biti registrovani zaključno sa 23. martom 2023. godine, u ponoć.
Spiskovi igrača se mogu ažurirati u toku takmičenja zaključno sa 04. majem 2023. godine, u ponoć. Posle tog roka spiskovi igrača se zaključavaju i dalja promena nije moguća do kraja takmičenja. Zamena jednog “import” igrača, kao i jednog “non-homegrown” igrača koji je odigrao najmanje jednu utakmicu u ligaškom delu takmičenja, može se obaviti zaključno sa 1. junom 2023. godine, u ponoć.

Spiskovi igrača se mogu ažurirati u toku takmičenja zaključno sa 23. majem 2024. godine, u ponoć. Posle tog roka spiskovi igrača se zaključavaju i dalja promena nije moguća do kraja takmičenja. Zamena jednog “import” igrača, kao i jednog “non-homegrown” igrača koji je odigrao najmanje jednu utakmicu u ligaškom delu takmičenja, može se obaviti zaključno sa 6. junom 2024. godine, u ponoć.
Timovi u PLS mogu imati najviše 3 “import” igrača na svom spisku igrača.
Timovi u PLS mogu imati najviše 3 “non-homegrown” igrača na svom spisku igrača.
Timovi u PLS mogu imati najviše 8 igrača iz susednih zemalja na svom spisku igrača.
Na utakmicama PLS, tim može nastupiti sa najviše 2 import igrača, 2 non-homegrown igrača i najviše 6 igrača iz susednih zemalja.

Prva lige Srbije detaljnije je određena propozicijama koje možete pronaći na OVOM linku.