Srbija je domaćin Evropskog Juniorskog prvenstva u flag fudbalu 2024. godine

1048
SAAF

Srpska asocijacija američkog fudbala (SAAF) će biti domaćin Evropskog Juniorskog prvenstva u flag fudbalu 2024. godine od 6. do 8. septembra.

Resort Kovilovo, u srpskoj prestonici Beogradu, će dočekati nacionalne timove iz cele Evrope u kategorijama dečaka do 17 godina, devojčica do 17 godina i mešovitih timova do 15 godina. Srbija je već do sada uspešno organizovala prvo Evropsko prvenstvo u flag fudbalu za igrače do 15 godina 2016. godine.

Ovaj događaj pruža fantastičnu priliku mladim sportistima da se povežu, podele iskustva iz svojih zemalja i zajedno doprinesu popularizaciji flag fudbala – , rekao je predsednik SAAF-a Nikola Davidović. – To je prilika da stvore nova prijateljstva, dožive srpsku kulturu i stvore trajna sećanja izvan terena. –

Turnir ima za cilj stvaranje atmosfere gde duh zajedništva cveta uz uzbuđenje na terenu. Organizovaćemo turnir koji će pružiti nezaboravno iskustvo sportista i promovisati flag fudbal u Srbiji i na Balkanu. –

Flag fudbal će prvi put naći u programu Olimpijskih igara 2028. godine u Los Anđelesu. Jedanaesto Svetsko prvenstvo u flag fudbalu u seniorskoj kategoriji održaće se ove godine u avgustu u Lahitiju, Finska.

Resort Kovilovo se smatra najboljim sportskim kompleksom u Srbiji, gde su vrhunski timovi iz cele Evrope, kao i nacionalni timovi Srbije u muškim i ženskim sportovima, održavali svoje pripreme. Mladi sportisti će boraviti u prostranim sobama i apartmanima, jesti u izuzetnom restoranu sa jelovnikom prilagođenim sportistima i imati sve što im je potrebno za opuštanje posle utakmica, uz korišćenje bazena i spa centra.

Srpski dečaci do 17 godina osvojili su srebrnu medalju na prvenstvu 2023. godine održanom u Grosetu, Italija. Velika Britanija, Italija i Izrael su branioci titule Evropskih Juniorskih prvaka u flag fudbalu, osvojivši zlatne medalje kada je više od 400 mladih sportista iz 12 zemalja učestvovalo tokom trodnevnog turnira. U konkurenciji devojčica do 17 godina, Velika Britanija je pobedila Italiju rezultatom 19-6, dok je Izrael osvojio titulu dečaka do 17 godina pobedivši Srbiju rezultatom 34-13. U mešovitom takmičenju do 15 godina, koje je prvi put uključivalo sportiste oba pola, odražavajući visoko inkluzivnu prirodu flag fudbala i integrisanje muških i ženskih sportista, Italija je izašla kao pobednik, pobedivši Češku rezultatom 27-20 u finalu.

Evropa ima najveći broj zemalja koje se takmiče za kontinentalnog šampiona, pa razvoj mladih igrača igra ključnu ulogu u budućem uspehu timova naših turnira -, rekao je direktor IFAF-a za Evropu Gregor Murth. – Ovi igrači su naša budućnost i važno je imati različite domaćine turnira širom kontinenta za razvoj našeg sporta.