Kadeti Srbije su vicešampioni Evrope u fleg fudbalu!

920
Foto: Dragan Zabunovć/SAAF

Od 01. do 03. septembra  u Italiji u gradu Grosetu održano je Omladinsko Evropsko prvenstvo u fleg fudbalu (beskontaktna vrsta američkog fudbala) za decu rođenu od 2006. do 2009. godina. Reprezentacija Srbije je na ovom prvenstvu nastupila sa dve selekcije – pionirima ispod 15 godina i kadetima ispod 17 godina.

Kadetska reprezentacija Srbije, za koju su sve ostale države na prvenstvu mislili da je autsajder, došla je do velikog finala i postala vicešampion Evrope!

Pionirska reprezentacija Srbije je igrala po novom sistemu gde su nastupili u rodno mešanoj kategoriji po osam devojčica i dečaka, ukupno šesnaestoro dece. Oni su, iako su pokazali veliku borbu na terenu, završili prvenstvo kao deseti na tabeli.

U prvoj utakmici kadeti su savladali neugodnu reprezentaciju Austrije rezultatom 24:19, zatim i tim Češke sa 35:13, a onda je na red došla i velika pobeda nad Nemačkom 31:6. Obzirom da je reprezentacija Izraela odbila da igra u subotu, zbog verskog praznika, tim Srbije je dobio ovu utakmicu službenim rezultatom 35:0. Grupnu fazu takmičenja kadetska reprezentacija je završila kao prva na tabeli i time obezbedili polufinale.

U polufinalu dečaci iz Srbije su savladali vršnjake iz Velike Britanije rezultatom 35:13.

U finalu Srbija igrala protiv reprezentacije Izraela. U izuzetno teškoj i jakoj utakmici Izrael se pokazao kao bolji tim koji je odneo pobedu nad našim kadetima rezultatom 34:13. Međutim, do samog finala pored Izraela, Srbija je važila za tim od kojeg su svi ostali zazirali.

Za kadetski tim Srbije nastupili su sledeći igrači: Milan Manić (QB), Fedor Ivaštanin (WR/CB), Nikola Vojnović (WR/ S), Danijel Brajković (WR), Mihailo Gajović (C/ S), Pavle Čorak (LB/CB), Nikola Milivojević (RB), Andrija Savićević (WR), Mihajlo Palija (QB), Nemanja Đorđević (C), Uroš Puškić (LB), Nenad Kujundžić (LB/WR), Filip Horvat (WR/ S), Rastko Dabović (LB/RB), Luka Kostadinovski (C) i Danijel Roštaš (WR/CB).

Kadetska reprezentacija Srbije Foto: SAAF

Pioniri su odigrali utakmice u grupi protiv Finske, Velike Britanije Austrije, Velike Britanije u grupi i sa Holandijom za deveto mesto. Na žalost, pioniri su izgubili sve utakmice. Međutim, na svakoj utakmici oni su bar dva puta poentirali i nisu sa velikom razlikom izgubili niti jednu utakmicu, tako da su i u porazima ostali ponosni na svoj prvi nastup na EP.

Za pionirski tim Srbije nastupili su sledeći igrači: Srna Pejčić (WR/CB), Kosta Josipović (WR/S/QB), Sava Kuprešanin (WR/S), Marija Petrović (WR/CB), Milica Savić (WR/CB), Andrej Rakočević (WR/CB/blic), Dunja Simić (RB/CB), Anastasija Đurđević (WR/S/QB), Sergej Šljivić (QB/CB), Luka Vlahović (C/CB), Martina Sabolović (WR/CB), Branislava Takić (WR/S), Žarko Mušicki (WR/S), Sara Ivković Ivandekić (WR/CB) i Boris Beretić (WR/S) i Marko Zolnaić (QB/CB).

Pionirska reprezentacija Srbije Foto: SAAF

Selektor i glavni trener obe selekcije reprezentacije Srbije je Rade Rakočević. Napad kadetske reprezentacije je predvodio  ofanzivni koordinatro Siniša Ivaštanin, dok je odbrana bila pod komandom defanzivnog kooradinatora Ivana Palije. Kod pionira ofanzivni koordinator je bio Srđan Ćosić, a defanzivni koordinator je bio Bojan Zolnaić.

– Osvajanje srebrne medalje na Evropskom prvenstvu za kadete je fantastičan uspeh za srpski fleg i američki fudbal. Iako sa vrlo malo resursa i vremena, uspeli smo da ostavimo iza sebe sve evropske selekcije i pokažemo im da naša bronzana medalja iz 2016. godine sa pionirskom reprezentacijom nije slučajnost i da se vraćamo u punom sjaju na evropsku scenu. Želim da izrazim veliku zahvalnost svim igračima, koji su pokazali izuzetnu volju i borbenost na svim utakmicama, posebno protiv Velike Britanije u polifinalu i prvoj utakmici protiv Austrije. Bila je velika čast i ponos biti uz vas. Ofanzivni trener Siniša Ivaštanin i defanzivni trener Ivan Palija su preuzeli težak zadatak i za svega deset treninga stvorili drugi tim u Evropi. Samo mi znamo kako nam je bilo pored terena, ali zato je ovaj rezultat još veći! Veliko hvala našim sponzorima Penta ge.co constraction što su verovali u naše snove i pomogli nam da ih učinimo stvarnim. Ovo je istorijski rezultat za naš sport i nadam se da će pokrenuti talas osnivanja novih fleg fudbal klubova u Srbiji, dolazak što većeg broja novih devojčica i dečaka na treninge i još medalja u svim kategorijama – rekao je selektor Rakočević za kadetsku reprezentaciju koja je postala vicešampion Evrope.

– Naš pionirski tim je završio prvenstvo na desetom mestu, namerno ne želim da govorim “poslednjem”, u Evropi postoji tridesetak zemalja, neke poput Španije, Danske, Švedske, Slovenije nisu ni došle, druge su došle samo sa U17 timom. Naša odluka je bila da treba da idemo i sa pionirima, jer oni su budućnost našeg sporta. Format prvenstva u kom su u timu morale biti osam devojčica i osam dečaka je bio izuzetno zahtevan za sve države koje su se takmičile. Mi smo igrali sa devojčicama koje u svojim klubovima ne igraju mnogo, po mom mišljenju potpuno neopravdano, i to je pokazalo da mnogo više treba svi da radimo na razvoju ženskog fleg fudbala u Srbiji. Naš tim je svakoj ekipi dao najmanje dva tačdauna, u poslednjoj utakmici smo drastično oštećeni sudijakom odlukom, ali i ovaj tim je pokazao i znanje i volju i ponos, kao zalog za buduće sjajne rezultate! Hvala ofanzivnom treneru Srđanu Ćosiću i defanzivnom treneru Bojanu Zolnaiću na odvojenom vremenu i velikom trudu koji su uložili u ovu selekciju. Ovo je bio mnogo težak zadatak i mislim da su, iako nismo zabeležili pobedu na samom terenu, naše igre i pristup pokazali svima da smo zaslužili da budemo tu i da ćemo tek videti značaj i snagu ove selekcije. – selector Rakočević je istakao da ove dečake i devojčice očekuje jako lepa budućnost u svetu američkog fudbala.

Nakon uspešnog debija pionira i impozantnih rezultata kadetskih selekcija, srpski flag fudbal ulazi u novo, uzbuđujuće poglavlje svog razvoja. Međutim, ovo je samo početak ambicioznog plana koji se tiče velikih sportskih događaja.

Flag fudbal će biti deo programa Olimpijskih igara koje će se održati u Los Anđelesu 2028. godine. Ovaj izazov predstavlja ključni korak u internacionalizaciji ovog sporta i obećava svetlu budućnost za srpski flag fudbal. Ova vest predstavlja inspiraciju za sve mlade talente u Srbiji koji sanjaju o tome da se takmiče na najprestižnijoj sportskoj sceni. Srbija će biti spremna da pokaže svetu svoju posvećenost, veštine i strast prema flag fudbalu na Olimpijskim igrama 2028. godine.