Dušan Novaković za SAAF o svom iskustvu na Athletes In Action 2022 ProDay Training kampu

1599
Dušan Novaković

Prošlu godinu smo zatvorili sa jednom lepom vešću, da je naš mladi perspektivni reprezentativac Srbije Dušan Novaković bio oduševio profesionalne skaute na prvom ALL22 Balkan Combine kampu i dobio zvaničan poziv da učestvuje na Athletes In Action 2022 ProDay Training kampu u Americi.

Dušan je boravio tačno 6 nedelja u AIA kampusu u Ohaju. Tokom tog perioda, u okviru AIA 2022 ProDay Training kampu, Dušanu je bio dodeljen personalni pozicioni trener, imao je i usluge nutricionista i sportskih kuvara, kao i kondicione trenere koji su ga učili i usmeravali ka što boljim rezultatima na PRO DAY-u, koji ga je očekivao poslednjeg dana kampa. Pored intenzivnih treninga Dušana je takođe pratio i marketing tim, koji ga je naučio na koji način najbolje da prezentuju svoje rezultate u medijima i na socijalnim mrežama.

Novaković se trenutno nalazi u Poljskoj, gde će zajedno sa reprezentativcem Srbije Goranom Zecom braniti boje kluba Panthers iz Vorclava. Mi smo uspeli da popričamo sa Dušanom pre njegovog odlaska u Vorclav, a on je sa nama podeli svoje iskustvo i utiske sa Athletes In Action 2022 ProDay Training kampa.

Koji je glavni utisak koji nosiš iz Amerike?

– Glavni utisak koji nosim iz Amerike mi je naravno Pro day na Ohajo Univerzitetu (Ohio University-Bobcats), koji je prošao više nego odlično za mene. – na početku je rekao Novaković.

Šta je najvažnije što si naučio tamo?

– Ne bih mogao da izdvojim ni jednu stvar posebno, sve mi je bilo podjednako važno.To  je sve jedna celina koja se ne može nikako podeliti, to je fudbal. – istakao je Novaković.

Šta ti je najviše falilo u Americi za ovih šest meseci?

– Slagao bih kad bih rekao da mi je falilo bilo šta u Americi. Zahvaljujući drugarima i prijateljima koji su mi bili podrška tamo, nije bilo nikakvih nedostataka. – rekao je Dušan.

Kakvi su ti bili treninzi?

– Treninzi su bili veoma intenzivni i kompleksni, kako u teretani tako i na terenu. Dva treninga dnevno 6 dana u nedelji. Samo jedan dan smo imali za odmor. –

Dušan Novaković

Koliko se razlikuju treninzi u Americi u odnosu na one koje si imao u Srbiji?

– U teretani se nisu mnogo razlikovali  treninzi u odnosu na one koje sam imao u Srbiji, ali što se tiče terena to je priča za sebe. Na terenu većinu stvari nisam imao prilike da radim, jer jednostavn mi u Srbiji  nemamo takve stručnjake, a ni opremu, kao što sam imao u Americi na kampu. –

Sa kojim trenerima si sve trenirao u Americi?

– Glavni trener za snagu i kondiciju je bio Jeff Friday, trener sa preko 20 godina iskustva u NFLu, koji je trenirao Bengalse i Ravense većinu svog trenerskog iskustva. Trener Sky Simmons je bio zadužen za brzinu. On je igrao par sezona u CFL-u. I na kraju najbitniji trener je bio i dalje aktivni igrač Will Clarke, koji je ovu sezonu pauzirao zbog povrede. Will je do sad igrao u Bengalsima i Buccaneersima. –

Nakon svega ovoga, kakvo je tvoje mišljenje o All22 organizaciji?

– Moje mišljenje je da je All22 dobra prilika za mlade igrače da dobiju priliku da odu u Ameriku, da rade sa vrhunskim trenerima i da vide kako to izgleda kada se profesionalno pripremate za Pro day ili bilo koji drugi Combine. –

Da li bi preporučio svim mladim igračima iz Srbije, a i iz Regiona, da dođu na All22 Combine i probaju da stvore sebi priliku da odu u Ameriku i treniraju sa velkim stručnjacima?

– Svakako da bi preporučio svima koji imaju priliku da dođu i odrade combine, pokažu sebe i najboljem svetlu i naravno jure svoje snove ka najboljim ligama u svetu američkog fudbala. – za kraj je rekao Dušan.

Saradnja Srpske asocijacije američkog fudbala (SAAF), Sekretarijata za sport i omladinu AP Vojvodine, Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta i  ALL22 globalne skautske mreže, u okviru koje je prošle godine organizovano testiranje za igrače iz Srbije i šireg regiona na ALL22 Balkan Combine, i koje je dovela do prvog zvaničnog poziva na usavršavanje za našeg reprezentativca, održaće se ponovo u Beogradu u nedelju 21. avgusta od 10 časova na terenu FK Zvezdara (Ljubice Luković br. 5).

Igrači svih uzrasta, počev od 14 godina, dobiće priliku na ALL22 Combinu da budu snimljeni, izmereni i ispraćeni od strane skauta koji sarađuju sa NFL-om, CFL-om, američkim koledžima i srednjim školama, kao i sa većinom profesionalnih i poluprofesionalnih timova širom sveta.

Kotizacija za učešće na ovogodišenjem combine-u je 25 evra.

Više o All22 Combine možete pročitati OVDE.

Prijavu na “ALL22 Combine” možete poslati na email adresa: vukasin.simonovic.vp@gmail.com