Startuje nova sezona Sport Klub Prve lige Srbije

2073
SAAF ilustracija/ J.V.

Nakon višemesečne pauze i dugih zimskih priprema, najbolji klubovi Srbije 26. marta kreću u pohod na novu šampionsku titulu u seniorskoj konkurenciji!

Sport Klub Prvu ligu Srbije u 2022. godini prema plasmanu iz 2021. godine činiće 7 klubova i to: Kragujevac Wild BoarsVukovi BeogradNovi Sad Wild DogsBlue Dragons BelgradeJagodina Black HornetsPožarevac Pastuvi i prošlogodišnji šampioni Druge lige Srbije ekipa Kikinda Mammoths.

Prvobitno je planirano da se ove godine u Prvoj ligi Srbije takmiči 8 klubova, ali je, nažalost, nakon istupanja prošlogodišnjih vicešampiona Banat Bulls-a broj klubova ostao na 7.

Serbian Bowl titulu brani ekipa SBB Vukovi iz Beograda, koji su proše 2021. sezone u XVI Serbian Bowl-u savladali ekipu Banat Bulls-a rezultatom 21:14.

Sistem takmičenja

Nova sezona donela je i novi sistem takmičenja, uvedena je vajld kard runda! Kao i prošle sezone, u ligaškom delu takmičenja, svaki tim igra protiv svakog tima jednokružno, bilo kao domaći tim, ili kao gostujući tim. Posle odigranog ligaškog dela takmičenja, u “vajld kard” kolo plejofa ulaze timovi plasirani od trećeg do šestog mesta. Trećeplasirani tim, kao domaćin, igra protiv šestoplasiranog tima, dok četvrtoplasirani tim, kao domaćin, igra protiv petoplasiranog tima. Pobednici utakmica “vajld kard” kola plejofa plasiraju se u polufinale. U polufinalu, prvoplasirani tim, kao domaćin, igra protiv lošije plasiranog pobednika “vajld kard” kola plejofa na tabeli nakon odigranog ligaškog dela takmičenja, dok drugoplasirani tim, kao domaćin, igra protiv bolje plasiranog pobednika “vajld kard” kola plejofa na tabeli nakon odigranog ligaškog dela takmičenja. Timovi koje pobede u polufinalu igraju finalnu utakmicu, “Serbian Bowl”.

Srpski QB barem na jednoj utakmici

Kao i prošle sezone, klubovi su dužni da barem jednu celu utakmicu tokom regularnog dela takmičenja odigraju sa domaćim igračem na poziciji QB-a. Ukoliko klub to ne učini, rezultat utakmice poslednjeg kola regularnog dela takmičenja će biti registrovan službenim rezultatom u korist protivnika.

Propozicije Prve lige Srbije 2022 >>

Kakav je sastav timova?

Većina klubova se i ove godine na ključnim pozicijama oslonila na strance, dok su dva kluba svoja poverenja dali isključivo domaćim mladim talentima i domaćem iskustvu.

Branioci titule, beogradski SBB Vukovi, i ove sezone se oslanjaju na inostranog kvoterbeka. Reč je o Amerikancu Ryan Barabe, koji je bio startni kvoterbek Univerziteta Seton Hill. Pored inostranog, Vukovi su će ove sezone imati i par domaćih pojačanja. Iz Novog Sada u redove Vukova došli su dva reprezentativca Srbije Nemanja Vučković i lajnbeker Luka Beljanski, koji se posle pauze vraća opet na teren. Iz redova Banat Bulls-a defanzivnu liniju će ojačati mladi Luka Velimirović, dok su mladi igrači Jagodine, koji su došli u redove Vukova prošle juniorske sezone, rešili da ostanu i tokom seniorske sezone. Kada je reč o trenerskom kadru, glavni trener i defanzivni koordinator je Ivan Nedeljković, ofanzivni koordinator je Vojin Milića, dok je za defanzivnu i ofanzivnu liniju zadužen Vladimir Uzelac, a za specijalni tim i risivere biti zadužen doskorašnji risiver Vukova i reprezentativac Srbije Miloš Kolibar.

Ekipa Divljih veprova ove sezone ima tri stranca u ekipi. Napad će predvoditi Isaiah Green, kvoterbek koji je upravo završio koledž karijeru, gde je igrao u najjačoj, NCAA prvoj diviziji, za univerzitete Maršal i Tenesi stejt, i to kao starter. Za drugo inostrano pojačanje angažovali su univerzalca Marija Mekintajera, koji može da pokriva nekoliko pozicija, kako u napadu, tako i u odbrani, a u kragujevačkom timu primarno mesto biće mu lajnbeker. Posle američkih pojačanja angažovali su i britanskog sejftija Adefemija Ainu, koji je karijeru započeo na Univerzitetu Derbi, igrajući za popularne Braves-e, Na seniorskom nivou igrao je za Falcons-e iz Lestera. Od domaćih pojačanja redove Kragujevca pojačali su dva igrača, mladi risiver iz Kikinde Nemanja Milosavljević i defanzivni bek iz Kraljeva Igor Đoković. Novi glavni trener i defanzivni koordinator je Alen Valstrom, koji je u prethodnoj sezoni bio koordinator odbrane poljskih Bialystok Lowlanders-a.

Plavi zmajevi iz Beograda ove sezone računaju na dva import i jednog non-homegrown igrača. Na poziciju lajnbekera dolazi Justice Jardine, koji se odlično uklopio u tim Zmajeva 2020. sezone, ali usled panedmije Covid-19 nije uspeo da zabeleži zvanični nastup za Zmajeve. Drugo inostrano pojačanje na poziciji defanzivnog beka i risivera je Jarrid Bryant, koji u redove Zmajeva dolazi sa velikim iskustvom sa Univerziteta Arizona. Defanzivni korpus će pojačati i reprezentativac Rusije Fedor Akimov. Najviše domaćih pojačanja u ovoj sezoni definitivno imaju Zmajevi. Iz redova prošlogodišnjih vicešampiona Srbije Banat Bulls-a u Zmajeve su došli iskusni risiver i bivši reprezentativac Zoran Todorović, mladi defanzivni linijaš Marko Vasić, kao i reprezenativci Srbije Miloš Janković, Bojan Nešić, Miljan Džogazović, Aleksandar Prvanov i Nebojša Rajković. Na poziciji glavnog trenera i ove godine će biti iskusni Željko Novak.

Ekipa Wild Dogs-a je ekipa koja će se i ove sezone u potpunosti osloniti na domaće igrače i domaću struku, budući da je to politika kluba od samog osnivanja. Sastav igrača je koliko toliko sličan u odnosu na prošlu sezonu. Na čelu stručng štaba je i dalje Vladislav Petković, iskusan trener koji radi i dalje i u reprezentaciji Srbije.

Jagodinski Black Hornetsi novu sezonu u najvišem rangu provešće u društvu dva importa – kvoterbek i risiver Džejms Filips će predvoditi napada Jagodine, dok će na poziciji raningbeka zaigrati Amerikanac Davi Martins. Pored dosta mladih igrača tim će i dalje predvoditi iskusna petorka – Bogdan Pavlović, Dejan Srećković, Ilija Stojanović, David i Strahinja Jevremović. Iako ekipa Jagodine ove sezone igra u dosta podmlađenom sastavu to ne znači da neće zadati muke ostalim ekipa. Kada je reč o trenerskom kadru, poziciju glavnog trenera preuzeo je reprezentativac Srbije Bogdan Pavlović, defanzivni koordinator je Stefan Milutinović, a poziciju ofanzivnog koordinatora preuze je Dejan Srećković.

Napad ekipe Požarevac Pastuvi predvodiće iskusni američki kvoterbek Aron Feaver, koji je za Požarevac igrao 2017. godine. Pored jednog inostranog pojačanja ekipa Požarevca će ove godine na svom rosteru imati i tri non-homegrown igrača. U tim se vraća sjajni univerzalca škotlanđanin Jack Cochrane, koji je prošle godine u Pastuvima igrao na pozicijama risivera, raningbeka i defanzivnog beka, da bi na kraju sezonu završio na poziciji kvoterbeka. Drugi povratnik u tim je raningbek Rune Nilsen, a novo lice u timu je švajcarac Nicolas Paccaud, koji će igrati na poziciji strong sejftija. Pred početka ove sezone ekipa iz Požarevca je sklopila saradnju sa ekipom Timosoar 98ers iz Rumunije, od koje će dobiti šest velikih pojačanja. Na čelu stručng štaba je i dalje Nebojša Kartalija.

Prošle sezone u Prvu ligu Srbije direktno se plasirali šamponi Druge lige Srbije Kikinda Mammoths. Kikinda je druga ekipa koja će se ove sezone u potpunosti osloniti na domaće igrače i domaću struku. Napad će predvoditi predsednik kluba i dugogodišnji startni kvoterbek Branislav Fekete, koji je ujedno i glavni trener ekipe. U napadu glavna oružje će im definitivno biti reprezentativac Srbije Mateja Almaši. Posle tri sezone provedenih u beogradskim Plavim zmajevima u tim se vratio mladi ofanzivni linijaš Željko Jović.

BONUS VIDEO: