Vreme je za plejof Sport Klub Prve lige Srbije!

1669
Plejof Prve lige Srbije 2021

Dugo očekivani plejof Sport Klub Prve lige Srbije je konačno pred nama. Posle sedam kola poznati su svi učesnici polufinala koja će odlučiti ko će se boriti za titulu u Serbian Bowl XVI, koji će se igrati prvi put od 2019. godine i finala u Kragujevcu.

Polufinale su obezbedile ekipe SBB Vukovi Beograd, Banat Bulls, Kragujevac Wild Boars i Belgrade Blue Dragons.

PLS 2021

PosTeamPositionWLPctPFPAStreak
11.60100%23762W6
22.5183%201122W5
33.4266%247126L1
44.3350%172153W1
55.2433%86146L3
66.1516%82201L1
77.060%23238L6

SBB Vukovi Beograd (6-0) imaće prednost domaćeg terena kroz postsezonu. Čopor iz Beograda bio je ubedljiv u 5 mečeva, dok je večitog rivala Divlje veprove savladao sa jednim poenom razlike u gostima, u uzbudljivoj utakmici koja je odlučena u poslednjoj akciji. Lider na tabeli ima odličan skup mladih igrača iz sopstvene škole i iskusnih igrača među kojima ima dosta igrača pridošlih iz drugih domaćih timova, među kojima čak i reprezentativaca. Uz njih tu su i dva import igrača: QB Džonatan Brentli igra odlično cele sezone, dok se RB Kruzo Gongbej dobrim igrama priključio pred kraj prvenstva, pogotovo protiv rivala u polufinalu Plavih zmajeva. Na početku sezone deo ekipe bio je i startni safety reprezentacije Srbije Goran Zec koji je u međuvremenu otišao u Wroclaw Panthers.

Osim stranaca i prvotimaca, Vukovi su ove godine promovisali i nekoliko igrača iz svog pogona koji su dobili veći broj snepova. Prednjače LB Petar Derikonjić i defanzivni bekovi Sava Luburić i Strahinja Jeremić koji uz Lazara Bućana čine sekonderi Beograđana. Glavni trener Ivan Nedeljković u svojoj prvoj sezoni na kormilu forsira odbranu u formaciji 3-3-5, gde linija u sastavu Kolaković – Drča – Dokić igra odlično.

Ofanzivni koordinator Vojin Milić na raspolaganju osim američkih igrača ima skup odličnih hvatača (Tihomir Todorov, Nikola Simović, Miloš Kolibar, Petar Bajalica, Andreja Živković), kao i dva mlada raningbeka Aleksandra Mlađena i Aleksandra Bogdanovića koji su tokom povrede Gongbeja pokazali odličnu igru.

Vukovi traže prvu pobedu u Serbian Bowl utakmici još od 2014. godine, a ukupno 8. Prošle godine napravili su korak napred osvajanjem 7 na 7 Prve lige Srbije, koja je u tom formatu igrana zbog pandemije virusa Covid-19, a sada će pokušati da kompletiraju ciklus koji je započet osvajanjem Juniorske lige Srbije krajem 2019. godine, upravo pod vođstvom Nedeljkovića, Milića i Vladimira Uzelca.

Plejof Vukovi 2021Sa druge strane biće gradski rivali Vukova – Blue Dragons Belgrade. Plavi zmajevi završili su sa skorom 3-3, međutim beogradski tim odigrao je dve veoma dobre utakmice protiv Banata i Kragujevca i u oba meča imali su svoje šanse da dođu do pobede. Uprava kluba odlučila je da ove godine u sezonu uđe sa domaćim igračem na poziciji QB, a to je Ognjen Mitrović. On je sa ofanzivnim pojačanjem Karsonom Ouletom pravio probleme protivničkim odbranama do povrede mladog Kanađanina protiv Kragujevca. Ipak, u poslednjem kolu probudio se i MVP Prve lige, reprezentativni RB Ivan Pleva, koji je u must-win utakmici protiv Novog Sada postigao 3 TD uz preko 10 jardi po nošenju (14 za 164).

Odbrana i pored izostanka nekih nosilaca igre tokom sezone, imala je nekoliko bljeskova poput onog u drugom poluvremenu utakmice u Kragujevcu, ali je igrala promenljivo protiv Banata i Vukova. Povratak u tim Željka Kostića i Miloša Josovića koji su se priključili Lazaru Bogićeviću, Kajronu Vilsonu i Marku Božiću, doneo je novi elan u drugoj liniji, a ako defanzivna linija bude odigrala na svom maksimumu, Zmajevi mogu da se nadaju dobrom rezultatu. Ovo je druga sezona Željka Novaka na mestu glavnog trenera i polako se vidi napredak u igri beogradske ekipe. Odbrambeni deo vodi koordinator Valentino Stojiljković koji se ponovo vratio u klub pred sezonu, ali ovaj put samo kao trener.

Plejof Zmajevi 2021

Utakmica se igra u nedelju od 17.30 časova na stadionu IMR u Rakovici. Biće obezbeđen i direktan prenos na Sport Klubu za sve ljubitelje sporta u Beogradu koji neće biti u mogućnosti da prisustvuju utakmici.

Veoma zanimljivo biće i u drugom polufinalu u kojem Banat Bulls dočekuju branioce titule Kragujevac Wild Boars. Ove dve ekipe odmerile su snage u poslednjem kolu na Čika Dači gde je Banat (5-1) pobedom 40:34 obezbedio polufinalni duel na svom terenu. Banat je, poput Zmajeva, ekipa za koju na poziciji QB igraju domaći igrači – reprezentativac Mladen Zlatić i prvi QB u istoriji reprezentacije Srbije Andrej Tasić koji se reaktivirao po povratku u Srbiju. To je omogućilo fuzionisanom timu Bullsa da dva importa budu igrači na skil pozicijama i to su braća Kigan i Džejkob Lorens koji su se odlično prilagodili i pružali odlične partije. Uz njih ofanzivni koordinator Bojan Milić u napadu na raspolaganju ima korpus iskusnih hvatača Bratislava Bošnjaka, Milana Nikolića, Zorana Todorovića i braće Marija i Vanje Lugonje.

Odbranu predvodi defanzivni koordinator reprezentacije Predrag Durlić Vujić koji na svom raspolaganju ima i momke koje trenira u reprezentaciji – Miloša Jankovića, Sašu Jokića, Nebojšu Rajkovića, Slavoljuba Dukovskog i što je veoma zanimljivo, doskorašnjeg prvog QB reprezentacije Davida Hanomihl-Lukića koji je odlučio da napravi prekomandu u odbranu i za tim iz Vojvodine igra na poziciji sejftija. Sve to nadgleda glavni trener Bojan Kovačević koji ima i internacionalno iskustvo i čiji je povratak u klub mnogo značio Banatu.

Plejof Bulls 2021Težak posao imaće Banat, iako su Divlji veprovi (4-2) posle tri uzastopne sezone bez zabeleženog poraza ove godine doživeli dva neuspeha i to oba na domaćem terenu. Tim iz Kragujevca ostao je bez nekih planiranih pojačanja, ali to je otvorili put Milanu Novakoviću i Tomi Todoroviću da se nametnu u napadu ekipe. Importi Ajzea Vid i Ešton Hurd igraju dobro, ali deluje da je u polufinalu potreban jedan nivo više ukoliko aktuelni šampioni žele da brane titulu u Serbian Bowl XVI.

Oseća se i odsustvo Predraga Šćekića iz odbrane koji služi suspenziju, kao i Nebojše Mirkovića koji nije igrao ove sezone. Ipak, iskustvo Aleksandra Ristića je ogromno i glavni trener Kragujevca sigurno će imati neki dodatni adut u polufinalu. Sa druge strane lopte, pojačanje u stručnom štabu, ruski defanzivni koordinator Ilja Kravcov moraće mnogo bolje da spremi ekipu nego što je to učinio u poslednjem kolu. Osloniće se na reprezentativce Milorada Novakovića, Danila Mijuškovića, Strahinju Grujića i Ivana Radojičića koji su bili deo šampionske odbrane 2019. godine.

Utakmica se igra u nedelju od 17 časova na Gradskom stadionu u Vršcu. Prenos će biti obezbeđen putem video streama na zvaničnom YouTube kanalu Srpske asocijacije američkog fudbala.

Veprovi brane niz od četiri uzastopno osvojene Serbian Bowl titule, a ujedno u plejof ulaze jureći ukupno desetu jubilarnu Serbian Bowl titulu. Polufinala će odlučiti da li ćemo u Serbian Bowl 11. put gledati večiti derbi, a svaka druga kombinacija u finalu bila bi premijerna tj. prvi put bi se igralo takvo finale (Bulls – Vukovi, Bulls – Zmajevi, Zmajevi – Veprovi).