SAAF održao kamp na Kopaoniku za talentovane pionire i kadete

1253
SAAF Kamp za perspektivne mlade sportiste

Između 8. i 11. oktobra na Kopaoniku u kompleksu hotela Junior, održan je kamp za perspektivne mlade sportiste u organizaciji Srpske asocijacije američkog fudbala – SAAF. Pod palicom glavnog trenera kampa i inače selektora reprezentacije do 15 godina Darka Štablera, na Kopaoniku su trenirali perspektivni fudbaleri i fudbalerke između 13 i 17 godina.

Na kamp je otputovao 41 igrač:

Nenad Kujundžić Bajmok BLACKS
Uroš Gole Smederevo BEDEMI
Vuk Stojiljković Smederevo BEDEMI
Roman Milkov Novi Sad WILD DOGS
Mihajlo Aleksić Novi Sad WILD DOGS
Uroš Drapšin Novi Sad WILD DOGS
David Zajbeki Novi Sad WILD DOGS
Marko Vasiljević Inđija INDIANS
Andrej Petrović Inđija INDIANS
Jovan Davidović Inđija INDIANS
Nikola Mitić Inđija INDIANS
Nikola Milovac Inđija INDIANS
David Radomirović Zemun PIRATI
Stefan Irić Zemun PIRATI
Anja Nišić Zemun PIRATI
Veljko Radisavljević Jagodina BLACK HORNETS
Vanja Radivojević Jagodina BLACK HORNETS
Todor Vasiljević Jagodina BLACK HORNETS
Dimitrije Nikolić Jagodina BLACK HORNETS
Dimitrije Rakić Jagodina BLACK HORNETS
Nikola Kostić Jagodina BLACK HORNETS
Andrija Ilić Jagodina BLACK HORNETS
Andrija Savić Beograd VUKOVI
Miloš Prica Beograd VUKOVI
Filip Krstić Beograd VUKOVI
Miodrag Luka Đurđević Beograd VUKOVI
Luka Pilipović Beograd VUKOVI
Veljko Toman Pančevo PANTHERS
Milan Jožika Pančevo PANTHERS
Mateja Čakmak Pančevo PANTHERS
Miloš Stamenkovski Pančevo PANTHERS
Nedeljko Knežević Pančevo PANTHERS
Adrijan Pod Pančevo PANTHERS
Ivan Đurđević Pančevo PANTHERS
Emanuel Kračun Pančevo PANTHERS
Kristijan Krajnjaj Pančevo PANTHERS
Uroš Jovanović Pančevo PANTHERS
Milan Manić Novi Beograd ORLOVI
Danilo Đurović Novi Beograd ORLOVI
Marko Đukić Novi Beograd ORLOVI
Rastko Dabović Novi Beograd ORLOVI

 

Sa igračima je pored Štablera radilo još 10 trenera: Bojan Kovačević (Banat Bulls), Andreja Živković, Andreja Stevanović (SBB Vukovi), Mihajlo Žitnik (Zemun Pirati), Bojan Zolnaić (Bajmok Blacks), Nikola Ćirić (Novi Sad Wild Dogs), Marko Koprivica (Smederevo Bedemi), a stručni štab su činili još Predrag Trajković, Vladimir Mladenov i Nikola Davidović.

Prvo je svoje utiske preneo HC ovog kampa, Darko Štabler:

„Kao i uvek kada su u pitanju okupljanja mlade reprezentacije i kampovi za mlade atmosfera je bila sjajna, svi smo mnogo radili i bili posvećeni treninzima, učenju i druženju. S obzirom da ovo nije bilo okupljanje reprezentacije, klubovi su sami birali igrače koje će poslati na Kopaonik. Kamp za mlade i perspektivne igrače do 17 godina imao je skoro 60 učesnika i bilo je prilično zahtevno sve organizovati i ukomponovati pogotovo u uslovima pandemije. Na zadovoljstvo svih, sve je proteklo u najboljem redu. Dan je bio ispunjen aktivnostima, ustajalo se u 6 časova, a odlazilo na spavanje u 22. Najmlađi učesnici imali su 13 godina, a učestvovala je i jedna talentovana devojka Anja Nišić. Osim treninga bila su organizovana predavanja igračima i novim trenerima”, započeo je Štabler.

SAAF kamp 2020

Na čemu se najviše radilo sa igračima a na čemu sa trenerima?

„Kamp je bio edukativnog karaktera i svi treninzi i predavanja su bili posvećeni učenju i usavršavanju. Igračima su na početku kampa urađena osnovna merenja (10 jardi sprint, 20 jardi bekpedal, 40 jardi sprint, T test, pro-agility test i skok u dalj iz mesta) koja radimo već godinama unazad sa ciljem da pratimo napredak igrača. Bilo je mnogo igrača koji su nekoliko godina u ovom sportu, ali bilo je i onih koji su tu tek koji mesec tako da smo sa igračima krenuli od najosnovnijih elemenata. Kako je kamp odmicao postepeno smo dizali nivo edukacije. Sve je bilo tako koncipirano da treneri koji su vodili kamp prenesu svoje dugogodišnje igračko i trenersko iskustvo na učesnike. Akcenat smo stavili na trenere, jer su oni ti koji u svojim sredinama rade sa mladima. Svaki od mladih trenera je na svakom treningu bio uz drugog trenera i pratio rad sa mladima po pozicijama tako da su treneri prošli kroz rad sa svim pozicijama. Coach Andreja Živković je radio sa hvatačima, coach Andreja Stevanović sa lajnbekerima, coach Vladimir Mladenov sa defanzivnim bekovima, a coach Bojan Kovačević i naš dugogodišnji reprezentativac Nikola Davidović radili su sa linijašima. Ja sam radio sa QB, TE i trkačima. Bila nam je velika čast imati u stručnom štabu Predraga Trajkovića koji je igrače naučio osnovnim atletskim drilovima u našem sportu i održao trenerima predavanje na temu Savremene metode i principi treninga u američkom fudbalu. Izdvojio bih još i predavanje Vlade Mladenova Biznis analiza i organizacija klubova (SWOT analiza, MoSCoW analiza, Ajzenhauerova matrica)”.

Koliko ste zadovoljni trenutnim nivoom na kojem su igrači?

„Biću iskren i reći da je voljni momenat i uopšte pristup treningu i zalaganje na vrlo visokom nivou, ali nivo tehnike, kretnje i znanja kod igrača šarenolik, vidi se da se u nekim klubovima poklanja više pažnje ovim elementima, a negde manje. Generalno sam prezadovoljan ovim mladim igračima jer su odličan „materijal” za rad. Neki su već formirani igrači, a neki će to vrlo brzo postati.”

Na čemu će biti fokus nadalje?

„Nastavljamo i dalje da radimo na stvaranju novih klubova, trenera i igrača, na njihovoj edukaciji i naravno negovanju kulta reprezentacije Srbije. Mislim da bi svaki klub trebalo da ima barem U15 fleg selekciju kao temelj za budućnost kluba. Pojedini klubovi su shvatili da je rad sa mlađim kategorijama ulaganje u budućnost i karta na koju treba igrati da bi klub postojao tako da imaju selekcije U13 i U11. Imamo dosta primera klubova koji su zanemarili mlađe kategorije i sada ih nema. Bilo bi dobro da sve više klubova učestvuje u SAAF takmičenjima za mlađe kategorije i da se odigraju međunarodni i regionalni turniri ili prvenstva na nivou mladih reprezentacija. Kampovi za mlade i perspektivne igrače već postoje, a rad sa novim trenerima za mlade je ključ svega tako da treba očekivati uskoro i održavanje trenerskih klinika za trenere-početnike”, zaključio je Štabler.

Prvi put na kampu učestvovao je Bojan Zolnaić, glavni trener novoosnovanog kluba i novog člana SAAF Bajmok Blacks: „Organizacija i koncept kampa je bio odličan. Uslovi su bili profesionalni. Smeštaj na nivou, teren, hrana,sobe. Za igrače je ovo bila odlična prilika da se upoznaju sa igračima iz drugih klubova i da se druže i zabavljaju kroz rad, da stvaraju osećaj tima i zajedništva. Isto tako imali su priliku da rade sa drugim trenerima i da vide nešto drugačije koncepte treninga, da pokupe neki savet da se poboljšaju kao igrači. Za nas mlađe trenere ovo je bila odlična prilika da naučimo nešto od iskusnijih trenera. I mislim da je tu koncept da svako od nas dobije trenera mentora odličan. Na taj način smo se upoznali bolje međusobno, a pritom smo i van treninga dobijali savete oko stvari koje nije moguće baš uvek pohvatati na samom treningu kroz rad. Iz ličnog ugla meni je puno pomogao ovaj kamp da vidim gde sam možda grešio pri pripremi treninga, pripremi igrača, tehnici koju sam učio igrače.

Darko je imao i ideju da se čak i igrači izmešaju između sebe po sobama, ali zbog epidemiološke situacije to nije bilo moguće. Za vreme ručka smo mi kao treneri imali ulogu da uvek sedimo sa drugim igračima i da se družimo tad sa njima. Darko Štabler je čovek koji je stvarno odličan trener, mentor, koji je to sjajno smislio”, rekao je Zolnaić.

Među iskusnijim trenerima na kampu je učestvovao Bojan Kovačević: „Zadovoljstvo je bilo videti toliko naših mladih i talentovanih momaka na jednom mestu. Definitivno uliva optimizam za budućnost. Primetio sam da su ovi momci u starosti od 17, 16 i 15 godina na nivou juniora od pre nekoliko sezona. Sjajno je što imamo igrače koji su već u tom dobu tehnički na tom nivou i što su na respektabilnom nivou što se tiče fudbalskog znanja. Takođe bih spomenuo i sjajnu razmenu znanja i iskustva među trenerima na kampu, pod spontanom koordinacijom trenera Darka Štablera. Nadam se normalizaciji SAAF aktivnosti naredne godine i većem broju ovakvih kampova”, istakao je Kovačević želju za naredni period.