Peta nedelja NFL 2020 – Da li će Dalas preuzeti vođstvo na istoku NFC?

973
Dalas Kaubojs

Stigli smo i do petog vikenda najpopularnije lige američkog fudbala. U četvrtak kolo su pokrenuli Čikago i Tampa, a tim iz Ilinoisa bio je bolji za 1 poen (20:19) posle još jednog odličnog meča Nika Folsa protiv Toma Brejdija. Ipak, jedna od priča koje su se formirale u mainstream medijima je: da li će bilo koja ekipa na istoku NFC konferencije imati respektabilan skor ili će ekipa biti domaćin u plejofu sa negativnim skorom, što se poslednji put desilo 2014. godine (Karolina 7-8-1)? Da li će Filadelfija, Dalas, Vašington ili Njujork Džajantsi konačno pokazati igru dostojnu šampiona jedne divizije?

Ono što deluje izvesno je da to neće biti Njujork Džajantsi. Superbol šampion 2011. godine ušao je u sezonu sa novim trenerom Džo Džadžom koji je iz nekog razloga na mestu ofanzivnog koordinatora zaposlio bivšeg trenera Dalas Kaubojsa Džejsona Gereta. Napad Džajantsa nije postigao TD u poslednje dve utakmice, a zabeležio je ukupno tri tačdauna u prva četiri kola u kojem su zabeležili sva četiri poraza. I pored povrede Sejkvona Barklija ovaj učinak je užasan.

Ipak, Njujorčani ove večeri gostuju upravo u Dalasu i Geret će protiv svog bivšeg tima imati priliku da uđe u ritam. Dalas ima jednu od najgorih odbrana u ligi (druga najlošija protiv trčanja, treća najlošija po dozvoljenim jardama, najgora po broju primljenih poena), a Džejson Geret pride dobro poznaje veliku većinu igrača iz defanzive Kaubojsa.

Sa druge strane, odbrana Džajantsa igra bolje od očekivanog s obzirom na remont koji traje od prošle sezone. Ipak, Dak Preskot i njegovi risiveri su jedina svetla tačka ove godine i Dalas je prvi u ligi po broju osvojenih jardi, tako da se očekuje da nastave sa osvajanjem jardi protiv divizijskog rivala.

Tri i po sata pre ove dve ekipe na Hajnc fildu igra se derbi Pensilvanije. Domaći Pitsburg posle dve nedelje odmora dočekuje Filadelfiju koja je u prošlom kolu savladala San Francisko i koju nerešen ishod sa Sinsinatijem trenutno drži na prvom mestu NFC East-a.

Rotlsberger i ekipa prošle nedelje nisu igrali protiv Tenesija zbog velikog broja zaraženih igrača virusom Covid-19 u postavi Tajtansa. Sada dosta odmorniji dočekuju Iglse koji i dalje imaju velike probleme sa povredama. Karson Venc neće moći da računa na hvatače Dešona Džeksona i Alšona Džefrija i rukija iz prve runde Džejlena Rigora. On će u pas igri morati da se osloni na prošlogodišnje otkrovenje Grega Vorda koji je na koledžu igrao na poziciji QB, rukija pete runde Džona Hajtauvera i tajtenda Zeka Erca koji je nezadovoljan postojećim ugovorom. Venc će sa ovim skil igračima izaći na megdan odbrani koja je na drugom mestu po broju dozvoljenih jardi i treća po broju sekova. Ono na šta Filadelfija može da računa je još bolji pritisak na protivničkog QB pošto su oni zabeležili dva seka više i imaju ukupno 17, po čemu su najbolji u ligi.

U isto vreme od 19 časova, još jedan tim sa istoka juriće drugu pobedu u sezoni. Vašington fudbalski tim dočekuje Los Anđeles Remse. Posle preokreta protiv Iglsa u prvom kolu, nadali su se navijači Vašingtona da je Dvejn Haskins konačno okrenuo list. Ipak, tri vezana poraza naterala su trenera Rona Riveru da se okrene drugoj, veoma poznatoj opciji i na teren protiv Remsa stavi Kajla Alena kojeg je doveo u trejdu iz svog bivšeg tima Karoline. Alen je u Karolini zabeležio 6 pobeda u 13 startova, ali posle početnog uspeha prošle godine, on je igrao sve lošije i u jednom momentu stručni štab Karoline zamenio ga je sa Vilom Grirom. Sada Alen dobija drugu šansu da pokaže da može da bude starter u NFL.

Los Anđeles Remsi su na početku sezone bili pomalo zaboravljeni od strane javnosti zbog uspeha divizijski rivala San Franciska i Sijetla i dobre ofsezone koju je imala Arizona. Ipak, Eron Donald vuče ekipe koja je stigla do 3-1 i u dobroj je poziciji da dođe do nove pobede. Glavni trener Šon MejVej zove akcije za sedmi najbolji napad lige i ponovo stavlja u dobre pozicije QB Džereda Gofa i risivere Kupera Kapa i Roberta Vudsa. Posao će im biti težak jer Vašington ima odličnu defanzivnu liniju u koju se posle povrede vraća drugi pik na draftu Čejs Jang. Ali, u ovoj utakmici pitanje će biti da li Alen i napad tima iz prestonice mogu da postignu dovoljno poena kako bi ostvarili pobedu.

Na ovom linku, osim na pobednike pojedinačnih mečeva, možete da predvideti osvajače divizija i konferencija u predstojećoj sezoni, trenera godine, individualnu statistiku igrača (bačene jarde i TD, istrčane jarde i TD, uhvaćene jarde i TD), MVP lige, MVP napada, MVP odbrane i najbolje rookie igrače odbrane i napada. Potom, tu je over/under na broj pobeda ekipa, ko će stići, a ko neće do plejofa i finala, najboljeg comeback igrača godine, finaliste i naravno, pobednika Superbowla LV.