Konačno!

1321
Konačno! Prva liga Srbije 2020

Konačno! Posle šestomesečnog odlaganja, danas od 16 časova počinje sezona 2020 američkog fudbala u Srbiji. Kao po prvobitnom planu u martu, Sport Klub Prvu ligu Srbije činiće 6 timova: aktuelni šampioni Kragujevac Wild Boars, SBB Vukovi Beograd, Novi Sad Wild Dogs, Belgrade Blue Dragons, Jagodina Black Hornets i Banat Bulls.

Pandemija virusa COVID-19 zbog koje je epidemiološka situacija u Srbiji u nekoliko navrata bila izuzetno loša, Srpska asocijacija američkog fudbala posle konsultacija sa Zavodom za sport i medicinu sporta, kao i Ministarstvom za omladinu i sport, odlučila je da samo ove godine promeni propozicije takmičenja. Takmičenja ove sezone odigravaće se u touch verziji, što podrazumeva po 7 igrača na terenu po ekipi.

Ideja je da ovaj sistem omogući održavanje kontinuiteta rada u klubovima i prvenstveno mlađim igračima da steknu neophodno takmičarsko iskustvo. Iako ovo iznuđeno rešenje nije ono čemu smo se početkom 2020. godine svi u SAAF radovali, verujemo da će „7 na 7“ liga dodatno pomoći klubovima da se pripreme za nastupajuću takmičarsku 2021. godinu.

Takođe, igrači na skill pozicijama moći će da iskažu svoj talenat i napreduju u određenim momentima igre. Svaki QB će imati 5 sekundi da izbaci pas unapred preko linije skrimidža ili će hvatač morati da pređe liniju skrimidža za 5 sekundi ukoliko je pas unapred kompletiran iza nje (screen pass). Pasovi unazad su takođe dozvoljeni u okviru 5 sekundi, ali pas unapred mora biti upućen u okviru 5 sekundi. Ovi dodaci pravilima razvijaće mentalnu deo igre domaćih kvoterbekova.

Prva liga Srbije počeće utakmicom u Novom Sadu između klubova Novi Sad Wild Dogs i Belgrade Blue Dragons. Ovaj meč igra se u subotu od 16 časova na terenu Wild Dogs Kennel.

U nedelju se igraju dve utakmice. Beogradski SBB Vukovi dočekaće Jagodinu Black Hornets u 14.30 na terenu KBRK na Adi Ciganliji, posle utakmice kadeta ovih timova koja počinje u 11 časova. Divlji veprovi počeće sezonu protiv novajlije u ligi ekipe Banat Bulls u 15.30 na stadionu Čika Dača u Kragujevcu.

Nažalost, zbog pandemije korona virusa, sve utakmice biće igrane bez prisustva gledalaca.