Druga nedelja NFL 2020 – Da li će ponovo biti velikih iznenađenja?

694
NFL 2020

Prvo kolo NFL 2020 sezone potpuno je ispunilo očekivanja. Nije manjkalo fantastičnih utakmica, vrhunskih hvatanja i prodora i najvažnije od svega velikih iznenađenja.

Verovatno najveće priredila je ekipa iz prestonice koja je na debiju novog naziva ekipe – Washington Football Team – napravila neverovatan preokret. Posle zaostatka od 17:0, vezali su 27 poena bez odgovora tima Filadelfija Iglsa. Mladi QB Dvejn Haskins na poluvremenu održao je govor koju je ekipu vratio iz mrtvih. U tome mu je pomogla odbrana sa 8 sekova i dve presečene lopte, koju je predvodio veteran Rajan Kerigan sa 2 seka i pokupljenim famblom, a drugi pik na draftu Čejs Jang zabeležio je 1,5 sek i 1,5 obaranje za minus.

U drugoj nedelji Vašinton će igrati protiv još jedne ekipe koja je iznenadila u prvom kolu. Arizona je išla u goste aktuelnom NFC šampionu San Francisku, a posle početnog manjka od 10:0 jednim izblokiranim pantom vratili su se u meč. Prošlogodišnji prvi pik i ofanzivni rookie godine Kajler Marej bio je maltene neuhvatljiv za odbranu Najnersa. Dva puta su ga sekovali za ukupno 6 jardi, a Marej je pobegao 13 puta i skupio 91 jard trčanjem uz TD. Dobar meč imao je i kroz vazduh gde je naravno najviše pomoglo jedno od najvećih pojačanja u celoj ligi – Deandre Hopkins. On je uhvatio 14 lopti za 151 jard i tako nas još jednom podsetio na suludu odluku Bila O’Brajana da ga trejduje iz Hjustona.

A verovatno najveće iznenađenje priredio je Džeksovil. Tim sa Floride pred sezonu se odrekao još dvojice nosilaca igre koji su tim 2017. doveli do finala konferencije. Ngakve je trejdovan u Minesotu, a Furnet je otpušten i kao slobodan igrač je potpisao za Tampu. Sve je to dalo razloga ljubiteljima NFL da sumnjaju da Džaguarsi rade tanking, tj. da će probati da se nađu u najboljoj mogućoj poziciji za sledeći draft kada će biti dostupni mladi kvoterbekovi Trevor Lorens sa Klemsona i Džastin Filds sa Ohajo Stejta. Ipak, Gardner Minšu za sada je stavio te planove u stranu s obzirom da je protiv Indianapolisa kompletirao 19 od 20 dodavanja (95% uspešnost) i bacio 3 TD u pobedi 27:20. Minšu će u drugoj nedelji juriti novo iznenađenje, ovaj put protiv AFC finalista Tenesi Tajtansa koji su na premijeri teško savladali Denver pre svega zbog velikih problema novog kikera Stivena Gostkovskog, koji je promašio 4 šuta (3 FG i 1 XP) pre nego što je u poslednjem minutu pogodio za pobedu 16:14.