Drugi memorijalni turnir u fleg fudbalu „Gordan Ličanin” u Bečeju

1105
Memorijalni turnir Gordan Ličanin

U nedelju, 8. decembra, održaće se drugi memorijalni turnir u fleg fudbalu „Gordan Ličanin” u USKAO „Đorđe Predin Badža” u Bečeju. Početak turnira zakazan je za 9 časova, a finale je predviđeno za 15 časova. Snimak finalne utakmice biće emitovan na lokalnoj televiziji TV Bečej. Ulaz je besplatan.

Na ovogodišnjem, drugom izdanju memorijalnog turnira posvećenog pokojnom generalnom sekretaru i potpredsedniku kluba, Gordanu Ličaninu, učestvuju ekipe Klek Knights, prošlogodišnji pobednici turnira Kikinda Mammoths, a nova ekipa je Osijek Cannons.

Osijek Cannons

Klub iz Osijeka je osnovan 2009. godine, a najveći uspeh kluba je osvajanje Hrvatske tekl lige 2015. godine, kada su u finalu savladali favorizovane Zagreb Patriote. Naredne godine su bili vicešampioni Hrvatske, posle poraza u finalu od Split Sea Wolvesa. Osijek je jedina ekipa na turniru koja se i bavi fleg fudbalom. Ove godine, Topovi su završili na četvrtom mestu u Hrvatskoj ligi. Debitanti su na memorijalnom turniru „Gordan Ličanin”.

„Od turnira, koji nam je prvi van Hrvatske u poslednjih nekoliko godina, očekujemo dobru zabavu i dodatnu afirmaciju veoma mladih igrača, koji su već u prvoj ozbiljnoj seniorskoj sezoni pomogli klubu da stigne do Final Four-a Hrvatske fleg lige. Iznimno smo uzbuđeni zbog ostvarene suradnje sa KAF Vidrama, čije smo predstavnike upoznali u sklopu trenerske klinike u organizaciji His Printa u Sisku. Nadamo se da je ovo samo prva od mnogih zajedničkih aktivnosti u kojima ćemo sudjelovati” izjavio je Damir Tivanovac, igrač Osijeka.

Klek Knights

Vitezovi su klub koji je osnovan 2005. godine. Njihov najveći uspeh je osvajanje EFAF Kupa izazivača 2010. godine kada su savladali ekipu Istanbul Cavaliers. Ekipa iz Kleka se do sada nije takmičila u fleg ligi u Srbiji, ali su nastupali na fleg takmičenjima koje su organizovali drugi klubovi ili SAFV – Savez američkog fudbala Vojvodine. Prošle godine na turniru su zauzeli četvrto mesto.

„Jasno je da nećemo doći u najjačem sastavu. Mada, pitanje je šta znači najjači sastav, pošto je ovo potpuno drugačije takmičenje. Fleg fudbal se igra 5 na 5, nema obaranja, tako da su ovde potrebne veštine poput brzine i agilnost. Međutim, cilj nam je pre svega druženje i podsećanje na Gordana Ličanina, koji je doprineo mnogo razvoju američkog fudbala u Bečeju. Takođe nam je drago što ovaj turnir raste svake godine i što pored domaćih klubova, igraju i naši prijatelji iz Hrvatske” –rekao je Nenad Bikić, igrač Vitezova.

Kikinda Mamuti

Mamuti iz Kikinde su osnovani početkom 2009. godine, a kao svoj primarni cilj ističu rad sa mladima. Najveći uspeh kluba im je finale Juniorske lige Srbije 2015. godine koje su izgubili od kragujevačkih Divljih veprova. Ženska ekipa Mamuta, popularne Orange Tribe, ove godine su krunisale odlične partije koje pružaju duži niz godina i donele trofej pobednika u Ženskoj fleg ligi Srbije.

Kao i prethodno predstavljena ekipa, nisu se takmičili u fleg fudbalu u Srbiji, već su igrali na takmičenjima drugih klubova, kao i SAFV. Prošle godine su na memorijalnom turniru pobedili domaćina u finalu, te ove godine brane trofej.

„Očekujem dobru zabavu pre svega. Ovaj turnir koristimo za tim bilding, uz to što odajemo poštovanje porodici Gordana Ličanina, našeg velikog prijatelja. Trofej branimo i trudimo se da uvećamo kolekciju trofeja u našim vitrinama. Pobede su lepe, ali nam to nije imperativ. Zahvaljujemo se organizatoru koji je i ove godine nama ukazao čast da učestvujemo”, kaže igrač Mamuta Robert Renji.

Bečej GTC Vianor Vidre

Domaćin turnira je najmlađi učesnik, osnovan 2015. godine. Najveći uspeh kluba je finale Arena liga Srbije 2018. godine, kada su Vidre u Mladenovcu izgubile od Imperatora iz Niša. Takođe, klub spominje da je veliki uspeh i polufinale Treće lige Srbije, u drugoj sezoni igranja fudbala pod opremom.

Vidre nisu učestvovale do sada na fleg takmičenjima u SAAF-u, a na prethodnom turniru Bečej je bio drugi.

„Rezultat nam ovog puta nije na prvom mestu, mada je lepo ostvariti pozitivan rezultat pred svojom publikom. Za nas će najveći uspeh biti dobra organizacija turnira, kao i dobra posećenost. Pre svega nam je cilj da se održi sećanje na našeg Gošu i da njegovim odlaskom, ne ode i njegov duh iz kluba. Naravno, cilj je i promocija sporta, kojom se Gordan Ličanin odlično bavio, a nadamo se da će ovo privući i neke nove igrače u naš klub, a naročito decu, jer je ovaj bezkontaktni sport ono gde se ona takmiče. Pokušaćemo da ovaj turnir postane tradicionalan, sa željom da se broj učesnika povećava. Naspram prošle godine, povećali smo broj utakmica i imamo učesnika van teritorije Srbije, što je već veliki korak napred. Želim još jednom da napomenem da pozivamo sve da uveličaju naš događaj i prisustvuju ovom fudbalskom spektaklu” za sajt kluba rekao je kvoterbek i sportski direktor Vidri, Vladimir Davidov.

Prilog o memorijalnom turniru možete pogledati i na sajtu TV Bečej, na srpskom i mađarskom jeziku. Ovim putem se zahvaljujemo redakciji TV Bečeja na urađenom prilogu.