Vukovi bolji od Zmajeva u beogradskom derbiju

1322
Vukovi Beograd
Foto: Branimir Milovanović

U prvoj utakmici petog kola SportKlub Prve lige Srbije Vukovi Beograd su u gradskom derbiju savladali Plave zmajeve rezultatom 49:26. Utakmica je kroz tri četvrtine bila neizvesna. U poslednju deonicu Vukovi su ušli sa prednošću od 8 poena tj. jednog poseda lopte, međutim u četvrtoj četvrtini američki RB Džo Berdžeron je sa 3 TD prelomio meč.

Čopor je ipak nastupio bez startnog QB Livaja Planta koji je zbog povreda propustio utakmicu. Na njegovo mesto uskočio je junior Dimitrije Obradinović i odradio dobar posao.

Poentiranje na utakmici otvorili su gosti. QB Zmajeva Džordž Bouven pobegao je odbrani domaćina i trčanjem od 35 jardi stigao je do end zone. Vukovi su odgovorili dugačkim trčanjem Džoa Berdžerona od 55 jardi, koje je kiker Željko Stegnjaja potvrdio šutem za dodatni poen i doneo prvu prednost Vukovima (7:6).

Zmajevi su probali da uzvrate, međutim bili su veoma blizu svoje end zone. Kapiten odbrane Vukova Ivan Nedeljković je to iskoristio, presekao loptu i vratio je za TD (14:6).

Na početku druge četvrtine RB Ivan Pleva vraća Zmajeve u igru. Pretrčao je više od pola terena za svoj i novi TD Zmajeva. Konverzija za dva poena nije uspela i Zmajevi su i dalje bili u zaostatku (14:12).

Zbog neigranja Planta na terenu je mogao da se nađe i drugi strani RB Vukova Džozef Ferguson. On je istrčao za 8 jardi i posle PAT-a povećao prednost na dva poseda lopte (21:12), s kojom se i otišlo na poluvreme.

Mladi Dimitrije Obradinović se upisao i u strelce. U trećoj četvrtini on je uputio pas za Slavoljuba Dukovskog za 15 jardi, ujedno jedini TD Vukova kroz vazduh na ovom meču (28:12). Još značajnija da je činjenica da je ovo i prvi TD Obradinovića u seniorskoj karijeri.

Uzvratio je mnogo iskusniji QB sa druge strane. Bouven je nastavio da iskorišćava uigranost sa WR Aleksom Stanićem, a posle Stanićevog TD, Željko Kostić je realizovao pokušaj za 2 poena i Zmajevi su ponovo imali jedan posed zaostatka (28:20) na kraju treće četvrtine.

Tada se u igri ponovo pojavljuje RB Vukova Džo Berdžeron. Na početku poslednjeg dela pobegao je za 38 jardi, a Stegnjaja je bio siguran (35:20). Poslednji trzaj Zmajevi su napravili ponovo preko konekcije Bouven – Stanić, i to ponovo za 5 jardi, međutim neuspešna konverzija je značilo da su im ponovo potrebna dva poseda lopte (35:26). Ali odbrana Zmajeva nije imala više snage. Berdžeron je posle dva duža drive-a ušao u endzonu posle trčanja od 5 i 12 jardi, a sigurni Stegnjaja je postavio konačnih 49:26.

Dimitrije Obradinović je imao odličan prvi start na poziciji kvoterbeka: „Očekivao sam da će odbrana Zmajeva biti agresivna i da će praviti pritisak na mene. Ali dobro smo počeli i napad je bio sve bolji kako se utakmica bližila kraju. Mnogo mi je značilo za samopouzdanje što mi je klub pružio šansu da startujem i odigram celu utakmicu, kako bih pokazao da mogu da računaju na mene”, izjavio je Obradinović.

Devetnaest godina stariji levi gard Zmajeva Nikola Davidović nije mnogo žalio posle utakmice: „Iako je rezultat na kraju glasio 49:26 gradski rival nije lako izvojevao pobedu. Sve do kraja treće četvrtine utakmica je bila na jedan posed razlike. U poslednjem periodu igre riskirali smo nadajući se izjednačenju, ali nismo uspeli. Domaći su se bolje snašli i uvećali prednost. Odsustvo oba kikera nas je onemogućilo da odradimo uspešne PAT-ove ili čak neki FG i tako lakše privedemo kraju neke drajvove. Okrećemo se divizijskom rivalu iz Jagodine gde pobedom jurimo ulazak u plejof i vrlo moguće ponovni susret sa Vukovima”, rekao je Davidović.

Sutra se igraju preostale dve utakmice petog kola SAAF SportKlub Prve lige Srbije. Od 16 časova Jagodina Black Hornets dočekuje Wild Boars Kragujevac, dok pola sata kasnije počinje duel izmežu Novi Sad Wild Dogs i Inđija Indians.

SBB Vukovi Beograd u sledećem kolu gostuju u Inđiji, dok Zmajevi dočekuju Jagodinu.

SBB Vukovi Beograd 49 : 26 Plavi zmajevi Beograd
Stadion BASK, 18.5.2019. 13.00

1/4 – 14 : 6
0:6 Džordž Bouven trčanje za 35 jardi, PAT neuspešan
7:6 Džo Berdžeron trčanje 55 jardi, PAT Željko Stegnjaja
14:6 Ivan Nedeljković vraćanje presečene lopte 15 jardi, PAT Stegnjaja
2/4 – 7 : 6
14:12 Ivan Pleva trčanje 69 jardi, TPC neuspešan
21:12 Džozef Ferguson trčanje 8 jardi, PAT Stegnjaja
3/4 – 7 : 8
28:12 Dimitrije Obradinović pas za Slavoljuba Dukovskog 15 jardi, PAT Stegnjaja
28:20 Bouven pas za Aleksu Stanića 5 jardi, TPC Željko Kostić
4/4 – 21 : 6
35:20 Džo Berdžeron trčanje 38 jardi, PAT Stegnjaja
35:26 Bouven pas za Aleksu Stanića 5 jardi, TPC neuspešan
42:26 Džo Berdžeron trčanje 5 jardi, PAT Stegnjaja
49:26 Džo Berdžeron trčanje 12 jardi, PAT Stegnjaja