Kertis Bent novo pojačanje jagodinskih Stršljena

1572

Jagodinski Stršljeni su plasmanom u plej-of Prve lige Srbije u svojoj debitantskoj sezoni svima jasno stavili do znanja da su njihove ambicije mnogo veće nego što se mislilo. Status autsajdera do sada ih nije zaustavio u ostvarivanju zacrtanih ciljeva. Stršljeni žele da u novoj sezoni naprave odlučan korak ka nacionalnom šampionatu, a sa većim ambicijama dolazi i veća potreba za stranim igračima. Njihovo prvo inostrano pojačanje za sezonu 2019. biće dvadesetčetvorogodišnji Amerikanac Kertis Bent koji igra na poziciji lajnbekera, a dolazi iz Vičite (Kanzas).

Tokom srednjoškolske karijere Bent je igrao na raznim pozicijama (LB, DL, OL, RB), dok je na poziciji trkača u svojoj završnoj godini bio uvršten u počasni tim. Svoju koledž karijeru je najpre započeo na Državnom univerzitetu „Emporija“ (NCAA Divizija II) 2012. godine, da bi se nakon kratke pauze 2015. godine prebacio na Betel koledž (NAIA), gde je dobio školarinu i odigrao naredne tri sezone. U svojoj poslednjoj sezoni je odigrao sedam utakmica i zabeležio 36 obaranja, 5,5 sekova i 11 obaranja za gubitak.

U oktobru si imenovan za KCAC igrača nedelje, zabeleživši četiri seka, 10 obaranja uz 5,5 obaranja za gubitak, i to u jednoj utakmici protiv Sent Meri koledža! Šta bi pored toga izdvojio kao najveći utisak svoje koledž karijere?

— Najbolje iskustvo koje sam imao je bila 2018. sezona sa Betel koledžom. Iako smo sezonu završili skorom 3-7, moj tim se borio do kraja i rasli smo zajedno kao porodica.

Kako si saznao za američki fudbal u Evropi i Srbiji?

— Za fudbal u Evropi sam saznao od trenera i saigrača, oni su me usmerili ka ovoj ligi, savetovali me i obećali da ću uživati u novom iskustvu i prilici da nastavim da igram sport koji volim. Molio sam se Bogu za ovu šansu i ona mi se zaista ukazala.

Šta te je navelo da izabereš jagodinske Stršljene?

— Uspesi i potencijal koji ova organizacija poseduje. Ceo proces potpisivanja je bio veoma lak, nakon samo kratkog razgovora sa trenerom sam se već osetio dobrodošlim.

Kako vidiš svoju karijeru u Evropi? Koji su ti ciljevi u predstojećoj sezoni?

— Mislim da mogu biti veoma uspešan u Evropi. Spreman sam da pomognem timu da osvoji šampionat i na taj način stekne čast koju zaslužuje. Na terenu ću igrati na visokom nivou, pokazaću sportski duh i strast prema igri. Vidim sebe kako napredujem i rastem sa timom. Očekujem da ću steći mnoga prijateljstva. Od svog tima očekujem da bude najbolji i da u svakoj utakmici budemo dominantniji protivnik.

Glavni trener Andreja Živković smatra da su Stršljeni napravili odličan potez angažovanjem najnovijeg pojačanja i o njegovim sposobnostima ima samo reči hvale.

— Bent je pravi izbor za nas. Poseduje sve neophodne karakteristike, igrački instinkt, agresivnost, skidanje blokova, odbrana protiv trčanja, a pritisak protiv pasa je definitino najkorisnija veština koju on poseduje. On će imati veoma važan posao da kao stub naše odbrane pomaže mlađim igračima oko sebe da napreduju i razvijaju se na terenu, ali i van njega. Već dve godine imamo problem na ovoj poziciji i mislim da smo sada napravili veliki korak u rešavanju istog.