Deseti Trofej Beograda 16. decembra u Mladenovcu

1200
Foto: Miloš Rafailović

Jubilarni 10. po redu „Trofej Beograda“ održaće se u nedelju, 16. decembra, u Mladenovcu, u hali Sportskog centra „Ljubomir Ivanović – Gedža“.

Već po tradiciji, takmičarska godina u američkom fudbalu završava se ovim turnirom u decembru. Okupiće se dečaci i devojčice uzrasta do 15 godina iz čak 12 klubova — tri više nego prošle godine. Ekipe su podeljene u četiri grupe prema plasmanu timova u Pionirskoj fleg ligi Srbije 2018. godine.

A GRUPA

  1. Jagodina Black Hornets
  2. Požarevac Pastuvi
  3. Inđija Meridian Indians

B GRUPA

  1. Beograd SBB Vukovi
  2. Mladenovac Forestlanders
  3. Novi Sad Wild Dogs

C GRUPA

  1. Kragujevac Wild Boars
  2. Zemun Pirates
  3. Klek Knights

D GRUPA

  1. Novi Beograd Sportex Orlovi
  2. Pančevo Panthers
  3. Kikinda Mammoths

Pravila turnira

Pravo nastupa imaju dečaci i devojčice uzrasta do 15 godina. Svi mečevi u grupama igraće se 20 minuta „prljavo“, odn. bez zaustavljanja vremena. Ekipe imaju pravo na po jedan tajmaut u meču.

Iz svake grupe prve dve plasirane ekipe idu u četvrtfinale, i to tako što se A grupa ukršta sa grupom C, a B grupa s grupom D. Pobednici tih duela idu u polufinale, a zatim se igra finale i meč za 3. mesto.

U četvrtfinalu se igra isto kao u grupama, dok od polufinala utakmice traju 24 minuta, i isto se igra bez zaustavljanja vremena. Ekipe imaju pravo na po jedan tajmaut u poluvremenu.

Nezvanično, ovo je 11. Trofej Beograda, budući da je prvi turnir bio međunarodnog karaktera. Tada su se sastale reprezentacije Slovenije i Srbije.

U slučaju nerešenog rezultata igraće se produžetak po principu „zlatnog poena“, tj. ekipa koja prva postigne pogodak biće pobednik. Pre produžetka bacaće se novčić, kako bi se odredilo koja ekipa ide u napad.

Svim učesnicima obezbeđeni su pokloni (majice, diploma, sendvič), a zlatna, srebrna i bronzana ekipa dobiće, pored pehara i medalja, i vredne nagrade u vidu sportske opreme za američki fudbal.

Broj igrača u timu nije ograničen, ali je ograničen nagradni fond (pokloni i nagrade dodeljuju se za 10 igrača).

Organizatori turnira su Savez američkog fudbala Beograda, Gradski sekretarijat za sport i omladinu Grada Beograda i Klub američkog fudbala Forestlanders iz Mladenovca.

Dosadašnji pobednici turnira su:

2009 | Sr. Mitrovica Legionaries
2010 | Sr. Mitrovica Legionaries
2011 | Sr. Mitrovica Legionaries
2012 | Kraljevo Royal Crowns
2013 | Kragujevac Wild Boars
2014 | Jagodina Black Hornets
2015 | Inđija Meridian Indians
2016 | Inđija Meridian Indians
2017 | Inđija Meridian Indians