Obeležavamo jubilej — 15 godina postojanja i rada nacionalnog saveza

2459
7 VS 7 na jesen 2020

Pre punih petnaest godina rodila se ideja o formiranju saveza američkog fudbala u Srbiji, kako je i red u našoj tradiciji, u kafeu „Baš Čelik“ u Beogradu. Osnovna zamisao je bila da svaki, tada aktivan klub, pošalje po tri svoja predstavnika kako bi se održala osnivačka skupština na kojoj bi bio uspostavljen prvi savez američkog fudbala kao pokrovitelj ovog sporta u Srbiji.

Tri sedmice kasnije, tačnije 3. oktobra 2003. godine, u Beogradu je održana osnivačka skupština koju su, prema prethodnom dogovoru, formirala po tri predstavnika svakog aktivnog kluba.

Osnivači prvog Saveza američkog fudbala Srbije koji se desio pre tačno petnaest punih godina na današnji dan su: Beograd „Vukovi“, Beograd „Plavi zmajevi“, Sremska Mitrovica „Legionaries“, Požarevac „Outlaws“, Niš „Steeds“, Novi Sad „Dukes“ i aktuelni šampioni Srbije kragujevački „Wild Boars“.

Osnivačka skupština saveza 3. 10. 2003, Beograd, kafe SPACE

Nažalost, neki od momaka sa slike više nisu među nama, ali svakako da ih američki fudbal u Srbiji neće zaboraviti.

Za prvog predsednika saveza izabran je Borislav Mihajlović, tadašnji predsednik „Plavih zmajeva“, dok je na funkciju potpredsednika izabran Ramazi Inaišvili, tadašnji predsednik „Legionara“ iz Sremske Mitrovice. Veliki doprinos oko same registracije i finansijske podrške pri registraciji saveza, pored Mihajlovića, dao je i višegodišnji trener „Vukova“ i reprezentacije Srbije Blažo Bojić.

Nakon osnivačke skupštine u prostorijama Doma omladine u Beogradu usledila je konferencija za štampu koju su mediji odlično propratili. Sve veće televizijske stanice i novinske agencije su prenele ovu vest, ali uz svojevrsnu dozu sumnje da ovaj sport može da opstane u Srbiji, i ne gajeći puno nade u njegov razvoj.

Danas, punih 15 godina kasnije, sa ponosom možemo reći da su pogrešili. U Srbiji postoji više od 30 aktivnih klubova i preko 3000 registrovanih igrača američkog fudbala.

Potpisnici osnivačkog akta bili su:

Aleksandar Ćirić, Kragujevac Wild Boars
Dejan Marinkov, Novi Sad Dukes
Igor Gajić, Niš Steeds
Igor Apostolović, Požarevac Outlaws
Ramazi Inaišvili, Sremska Mitrovica Sirmium Legionaries
Borislav Mihajlović, Beograd Plavi zmajevi
Andrej Tasić, Beograd Vukovi

Srpska asocijacija američkog fudbala se ovom prilikom zahvaljuje vizionarima i entuzijastima bez kojih bi ovaj sport u Srbiji svakako drugačije izgledao.