Promocija ženskog fleg američkog fudbala na omladinskom „Forumu Vlasina“

3731
Foto: Jovan Nedeljkov

Dokaz da promovisanje sporta ujedinjuje devojke koje se bave američkim fleg fudbalom u Srbiji prikazan je saradnjom dveju pripadnica rivalskih klubova, Nevene Jovović iz kluba Angel Warriors iz Čačka i Maje Nikolić, igračice Sirmium Valkyries iz Sremske Mitrovice. Nevena i Maja imale su priliku da učestvuju na omladinskom forumu na Vlasini koji se održao od 15. do 22. jula. Učestvovanje su začinile radionicom o ženskom fleg fudbalu i predstavljanjem ovog dela sportske scene u Srbiji. Takođe, cilj je bila promocija, ne samo konkretnog sporta nego i prenošenje poruke o važnosti žena u sportu i međusobnog pomaganja i podrške u istom. Razvijanje solidarnosti kroz sport predstavlja veoma važne vrednosti koje treba negovati i prenositi i na ostale sfere života.

Foto: Jovan Nedeljkov

Radionica je održana u subotu, 21. jula u 18 časova. Uvidevši da je mnoge učesnike bunio elipsasti oblik lopte, odlučeno je da radionica započne kratkim istorijskim delom o tome kako je američki fudbal nastao, koje su sličnosti, a koje razlike u odnosu na ragbi, kao i kada su se žene u svetu i u Evropi počele baviti ovim sportom. Nakon toga je predstavljena srpska ženska fleg liga i funkcionisanje klubova iz naših perspektiva. Kratko objasnivši pravila, usledila je simulacija samog sporta. S obzirom da je vreme bilo ograničeno usled održavanja drugih predavanja i radionica kao i njihovog preklapanja, nažalost, nisu sve devojke bile u mogućnosti da se okušaju u fleg fudbalu.

Simulacija je započela sa prvim hadlom. Devojke su pomno slušale o tome koju akciju im je smislila Nevena, vlasinski kvoterbek. Povremeno su pogledavale preko terena, crtajući pogledom zadate rute i tražeći njihov završetak između redova odbrane. Usledio je i prvi hat na koji je zvanično započela igra u kojoj su se devojke pokazale kao vrlo uspešne, brzo shvatajući kako postići prve poene. Devojke u odbrani, kao prva linija koja je branila teren od dobro potkovanih napadačica, veoma su se dobro snašle u skidanju flegova i čitanju zadanih ruta. Kratak prikaz simulacije, može se pogledati na sledećem linku:

Radionicu su podržale i članice Operativne jedinice Gradskog dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Niša, Miljana Stojiljković, Ana Ilić i Jelena Milenković. Pomenute devojke inače aktivno učestvuju u gašenju požara, kao i u edukaciji stanovništva o zaštiti od požara. Osim toga su i članice desestočlane ženske ekipe vatrogasnog sporta te su, u okviru iste, predstavljale Srbiju na dve međunarodne Olimpijade. I same su se susretale sa mnogim predrasudama kao žene koje se bave ovim aktivnostima te smatraju da je promovisanje ženskih potencijala veoma bitno. Kao vid podrške, pridružile su se i koji dan pre održavanja radionice kako bi usvojile neka osnovna pravila te time pomogle u simulaciji sporta. Na taj način su prikazale kako su i one, kao pripadnice ženskog pola bez predznanja o ovom sportu, odlučile da se uključe i zaigraju. Time su prenele poruku i drugim devojkama da se treba oprobati u nekim novim i zanimljivim aktivnostima i ohrabrile ih da se izbore sa svakodnevnim predrasudama.

Veliko iznenađenje bili su i momci koji su prišli i odlučili da pomognu u sprovođenju ove ideje. Njihova podrška je takođe bila od velikog značaja jer je time pokazano kako je muška perspektiva od izuzetne važnosti za promovisanje ženskog sporta.

Prema Neveninom mišljenju, radionica je premašila očekivanja i ispunila cilj da se prisutne devojke oprobaju u ovom, naizgled „grubom“ sportu.

— S obzirom da većina tih devojaka po samom nazivu pretpostavlja da je u pitanju agresivan sport, zadovoljna sam odazivom devojaka. Većina njih je našoj radionici pristupila iz nekog drugačijeg ugla, prvo bojažljivo i nesigurno, ne znajući tačno šta mogu da očekuju. Zadovoljna sam samim ishodom jer smatram da smo uspele da prikažemo lepotu ovog sporta i to mogu zaključiti po ushićenosti tih devojaka da konačno učestvuju u simulaciji istog. Smatram da su nakon prezentovanja promenile početna razmišljanja sa kojima su pristupile radionici.

Maja se osvrnula na pruženu mogućnost za učestvovanjem, zahvaljujući se pre svega organizatorima „Foruma Vlasina“ za odobravanje termina za radionicu, a nakon toga i svima koji su doprineli održavanju radionice.

— Zaista sam zahvalna svima koji su uveličali i pomogli pri sprovođenju ove radionice. Doživeli smo jedno prelepo iskustvo, uspele smo preneti jednu veoma snažnu poruku. Posebno bih se želela zahvaliti mojoj saradnici Neveni Jovović. Drago mi je što što smo uspele izneti ovu, za nas, veoma bitnu priču te se nadam se da će ona motivisati i devojke iz drugih klubova na međusobnu saradnju kako bismo svi zajedno doprineli razvoju fleg fudbala u Srbiji.

Autor teksta: Maja Nikolić
Lektor: Milena Jovanović Deljanin