Serbian Bowl XIV u Kragujevcu 8. jula od 17.00 h

2308

Isti datum, isto mesto, isto vreme kao i pre godinu dana, a različiti akteri. Finale SPORT KLUB Prve lige Srbije, popularni Serbian Bowl, održaće se u Kragujevcu, u nedelju 8. jula od 17 časova, na Stadionu „Čika Dača“. U glavnim ulogama ovog puta su domaći Wild Boarsi i SBB Vukovi iz Beograda.

Dva najtrofejnija srpska tima će se nakon dve godine ponovo boriti za naslov šampiona Srbije. Aktuelni prvaci, Wild Boarsi, pokušaće da odbrane trofej osvojen prošle godine protiv novosadskih Djuksa, a SBB Vukovi da vrate trofej u Beograd posle pune četiri godine.

„Partizan“ i „Zvezda“ američkog fudbala u Srbiji imaju jednak broj osvojenih pehara — po sedam, ne računajući „spornu“ 2005. godinu, kada se prvenstvo igralo po kup sistemu i koje je pripalo Beograđanima, pa će Serbian Bowl XIV nesumnjivo doneti prevagu u korist jednog i odgovor na pitanje — ko je vladar. Osim toga, i za jedne i za druge biće to 13. nastup u finalu šampionata Srbije od 2004. godine, kada je odigrano prvo prvenstvo.

Foto: Stefan Ugljevarević

Gledajući u istoriju, dominacija jednog ili drugog kluba se smenjivala u talasima. Poslednjih godina taj karakter imaju Wild Boarsi koji su od Vukova poslednji put poraženi u ligaškom delu takmičenja 2016. godine, ali su im Kragujevčani to uzvratili ni manje ni više nego u finalu, na BASK areni u Beogradu.

Veprovi za sobom imaju ubedljivu sezonu — bez poraza, sa impresivnih 359 postignutih poena. U napadu ih predvodi već iskusni i „odomaćeni“ kvoterbek Dalton Oliver koji je uz pomoć nekoliko odličnih hvatača, Stepovića, Nedeljkovića, Đurića i drugih, nerešiva enigma u pas-igri. Tu je takođe i trkač Džošua Entoni Kezada, jedan od najuboitijih poentera na toj poziciji u ligi.

Naravno, uz odlične igrače defanzivne i ofanzivne linije, uigranog specijalnog tima i stručnog štaba koji vodi legendarni srpski raning-bek Aleksandar Ristić, čitav tim deluje kao savršeno uklopljena celina koju niko ne može da razbije.

Stoga, nema sumnje da je pred Vukovima ne samo veliki rival već i težak protivnik, najteži s kojim su igrali. Ipak, iako su izgubili od njih ovog marta, beogradski tim je, po odmicanju prvenstva, počeo da liči na onaj zbog kojeg su mnogi u Srbiji i počeli da prate američki fudbal.

Kari Verčer bio je pun pogodak uprave, kada su odlučili da ga angažuju na poziciji kvoterbeka, pa je on sada sigurnost saigračima u napadu, ali i čitave ekipe. Za razliku od Veprova, u stručanom štabu Vukova su iskusni i prekaljeni treneri, čiji je šef Malik Džekson. Ovdašnja javnost ga je bolje upoznala 2015. godine, kada je s tadašnjim švedskim klubom Crusaders iz Karlstada osvojio finalni turnir Lige šampiona, održan u Beogradu, i švedsku šampionsku „Super seriju“. Pre toga čak 12 sezona proveo je u San Francisku, vodeći koledž tim s kojim je četiri puta osvajao nacionalno prvenstvo.

Bio je na čelu struke u švajcarskoj ekipi Grizzlies iz Berna, zatim jedno kratko vreme defanzivni koordinator upravo u Vukovima, te deo stručnog štaba reprezentacije Srbije na Evropskom prvenstvu B grupe u Linjanu.

Malik je prošle godine bio u Nemačkoj, u najjačoj evropskoj fudbalskoj ligi GFL (German Football League), i to kao glavni trener ekipe Baltic Hurricanes iz Kila, s kojima je stigao do polufinala šampionata. Izgubili su od Unicornsa iz Švebiš Hala 33 : 11, koji su kasnije postali prvaci Nemačke.

Jasno je da je ove godine doveden da vrati „beogradski čopor“ u sam vrh, a poslednje pojačanje, u liku Korija Batlera, koji se u dve prethodne utakmice pokazao kao „neuhvatljiva mačka“ na terenu, samo potvrđuje čvrstu nameru Vukova.

Mora se pomenuti i ostatak tima, u kojem su Mihailo Josović, Nikola Simović, Ivan Nedeljković, Danijel Maksimović i drugi, osveženi nekolicinom iskusnih igrača komšijskih Pantera.

Koliko susreti večitih rivala izazivaju pažnju ne treba ni pominjati. Dovoljno je samo reći „Wild Boars vs SBB Vukovi“, a navijačke trupe neka se spreme.