Prva liga, 1. kolo: Indiansi i Stršljeni u dugoočekivanom duelu

635
Foto: Marko Garić

Meridian Indiansi i Black Hornetsi odigraće u subotu 2. juna zaostali meč odloženog 1. kola SPORT KLUB Prve lige Srbije.

Reč je o dva tima koji su izvesno izborili plasman u plej-of. Takmičarski, dakle, ovde nema puno neizvesnosti, pa će fokus izvesno biti na prestižu između dva kluba čije su dve škole američkog fudbala podigle kvalitet igre u Srbiji poslednjih godina.

Poznato je da oba tima veliku pažnju posvećuju omladinskim selekcijama koje čine okosnicu seniorskih ekipa. Iako se Indiansi i Stršljeni sastaju prvi put u seniorima i prvi put u najvišem rangu, vrlo se dobro poznaju, upravo iz juniorskih i kadetskih takmičenja, ali i iz reprezentacija.

Dosadašnji učinak izgleda ovako — Jagodina je ostvarila četiri pobede i jedan poraz, i to u prošlom meču na gostovanju u Kragujevcu, gde je ubedljivo poražena od aktuelnih šampiona države. To je ujedno bio i njihov prvi jači protivnik, a do kraja ligaškog dela, ne računajući predstojeći duel sa Indiansima, očekuje ih i odmeravanje snaga s Vukovima. Izvesno, težak raspored na kraju. Ipak, najveća pretnja svakom protivniku, pa i ekipi iz Inđije, biće njihov napad — sjajni mladi hvatači koji bukvalno svaki pas takođe odličnog kvoterbeka Ostina Stapsa nepogrešivo hvataju.

S druge strane, ekipa iz Inđije igra hrabro u napadu, a posebno se ističe odbrana koja je do sada primila najmanje poena i po tom kriterijumu najbolja je u ligi. Osim toga, na poslednja dva duela nije primila nijedan tačdaun, a „prebrodila“ je one najteže protivnike, i to na neočekivano konkurentan način, a posle ubedljive pobede protiv Plavih zmajeva u prošlom kolu, čine se nezaustavljivo.

Junak tog susreta bio iskusni trkač Petar Đurić, koji je tri puta završio u end-zoni Blue Dragonsa.

— U taj meč smo ušli maksimalno ozbiljno, s punom koncetracijom i željom da pokažemo da ih prošle godine nismo slučajno pobedili u plej-ofu. Sve kockice su nam se poklopile, napad je osvajao teren s lakoćom, odbrana ih je držala i nije dopustala mnogo jardi, tako da, zaista, ni u jednom momentu nisu mogli da se ponadaju pobedi — ocenio je Đurić, a o svom novom protivniku kaže da su jako mlad i ambiciozan tim, željan dokazivanja, koji je pokazao da nisu tu gde jesu slučajno.

— Dolaze nam prvi put u goste, a sa obzirom na to da će ova utakmica direktno odlučivati o 3. mestu, sigurno je da nas očekuje kvalitetan fudbal i borba sa obe strane, te bih ovim putem iskoristio priliku da pozovem Inđijce da dođu u što većem broju da nas podrže.

Foto: Pavle Krstić

Jedan od najuspešnijih kikera u državi i reprezentativac Srbije Darko Klasan posebno ističe mlađe kategorije jagodinske ekipe.

— To je, nažalost, jedan od retkih klubova u Srbiji koji ulaže mnogo napora u rad s mlađim kategorijama. Baš kao i u našem slučaju, taj naporan rad se polako isplaćuje i mlađi igrači postaju nosioci igre, ali tu bih završio sličnosti između naše i njihove ekipe. Ekipa smo koja je dugo na okupu i tu vidim našu prednost, pored domaćeg terena. Biće ovo jedan jako neizvestan i uzbudljiv meč jer za protivnika imamo kvalitetan tim sastavljen od mladih i talentovanih igrača.

Iako su igrali egal s Wild Boarsima, Black Hornetsi su od poluvremena ipak zaustavljeni. Poraženi su na kraju, no ipak, Miloš Stevanović, linijaš u redovima Stršljena, smatra da su pokazali da mog da se nose s trenutno najstabilnijom ekipom u ovom delu sveta.

— Prethodni meč s Veprovima je bio pravi pokazatelj ko smo i gde smo. Falilo je nam je nekoliko linijaša u rotaciji da bi utakmica imala bolji rezultat po nas. Radićemo na tome u budućnosti. Ove sezone smo jedina domaća ekipa koja je vodila u nekom momentu meča protiv njih, a u prethodnih nekoliko godina, kada su u pitanju aktuelni šampioni, setićete se kako su utakmice izgledale i koje ekipe su mogle da igraju na istom nivou. Uprava našeg kluba će preko leta usvojiti platformu razvoja kluba u naredne dve godine. Nešto slično smo uradili i početkom 2017. godine. Uz stabilniju finansijsku podršku za kojom ćemo tragati, očekujemo da stvorimo u narednih par godina prepoznatljiv brend, kako na lokalnom nivou, tako i na globalnom — izjavio je Miloš Stevanović.

O svom idućem protivniku, rekao je da su u nekim segmentima slični, ali da je reč o dve autentične škole fudbala.

— Dosta se dobro poznajemo i poštujemo. Bitno je da i jedni i drugi konstantno radimo godinama unazad na zaista dobrom nivou, kada su u pitanju omladinske selekcije. Biće zanimljivo gledati duele „skil“ pozicija. Verovatno je ovo najiščekivaniji susret sezone, verujem da je naš tim dorastao još jednoj prvoligaškoj pobedi — zaključio je Miloš Stevanović.

I upravo taj „najiščekivaniji“ duel sezone počeće u 17 sati na dobro poznatom terenu OŠ „Jovan Popović“ u Inđiji.