Druga liga Srbije: Mladi igrači u fokusu Požarevljana

1123
Foto: Zoran Milovanović (Foto studio ZOOM Požarevac)

Za klub Pastuvi iz Požarevca, nastupajuća sezona biće posebna. Osim takmičarskog dela koji nosi sa sobom razna uzbuđenja, Požarevljani obeležavaju 15 godina rada i postojanja, pa im je stoga fokus usmeren na mlade igrače koji treba da postanu nosioci igre i budućnost kluba.

Klub američkog fudbala u Požarevcu postoji od 4. marta 2003. godine i jedan je od četiri najstarija kluba u Srbiji. Svi se sećaju ekipe Požarevac Outlaws, koja je 2011. godine promenila ime u KAF Požarevac.

Nebojša Kartalija, dugodišnji član kluba, nekada glavni trener, sada defanzivni koordinator, naglasio je da je jubilej koji klub obeležava izuzetno značajan iz više razloga.

— Važno je jer 15 godina unazad 90% ekipe čine igrači iz mlađih kategorija: fleg, kadeti i juniori. Takođe, vrlo smo ponosni što smo jedna od retkih ekipa koja ima ženski tim u sklopu kluba — istakao je Kartalija, koji je bio uzdržan kada je reč o očekivanjima od najavljene sezone.

Foto: Zoran Milovanović (Foto studio ZOOM Požarevac)

— Nemamo neki unapred zacrtan rezultatski cilj. Osnovno čemu težimo je da što više momaka iz juniorske ekipe, koje smo uključili u rad seniora, igra bitnu ulogu i stekne iskustvo.

Nebojša Kartalija se zahvalio svima koji su u proteklih 15 godina doprineli da se klub razvija i opstane.

— Želimo da se zahvalimo gradu Požarevcu, Sportskom savezu grada Požarevca, Komisiji za sport Grada Požarevca, Kulturno-sportskom centru Požarevac i svim ostalim prijateljima kluba, bivšim igračima i trenerima, koji podržavaju naš rad i koji su doprineli predstavljanju našeg grada i kluba na što bolji način.

Prvo kolo nove sezone igraće se predstojećeg vikenda, a Pastuvi će se, kao prošle godine, najpre sastati sa ekipom Wild Dogs iz Novog Sada i nadaju se uspešnom startu.

— Ono što očekujemo od njih je isto što i prošle sezone, organizovana ekipa i ekipa s mnogo mladih talentovanih igrača i koji su sigurno više napredovali. Pojačani su i trenerski i igrački članovima bivše šampionske ekipe Dukes. Očekujemo fer i korektnu utakmicu, poput prošlogodišnje, i nadamo se uspešnom startu sezone.

Foto: Zoran Milovanović (Foto studio ZOOM Požarevac)

A kako su se Pastuvi pripremali?

Prema rečima Nebojše Kartalije dugo i temeljno. Kondicioni treninzi u sali i u teretani krenuli su u novembru, a od kraja januara je ekipa izašla van, na teren. Ti treninzi su u početku bili usredsređeni za rad na tehnici, da bi kasnije sve više uključivali igru i uigravanje akcija napada i odbrane.

U završnoj fazi priprema Pastuvi su odmerili snage sa čak tri kluba. Zajedničke treninge odradili su sa ekipom Bedemi iz Smedereva, a dva skrimidža s timom iz Bora i Obrenovca, što je već tradicija.

Kada je reč o igračkom kadru, ekipa ove sezone neće imati igrače iz inostranstva, ali je u pripremnom periodu zabeležno nekoliko domaćih transfera. Dres Pastuva nosiće lajnbeker Miodrag Kocić koji se posle sezona provedenih u Češkoj, Poljskoj i Portugaliji vratio u Srbiju. Zatim, Marko Karabaić, najbolji lajnbeker Druge lige Srbije 2016, posle godine provedene u Wild Boarsima, pridružio se Požarevljanima. Takođe, seniorskom timu pridruženo je 15-20 momaka iz juniorskog pogona.

Foto: Zoran Milovanović (Foto studio ZOOM Požarevac)

S druge strane, ekipu su napustili Strahinja Vujić (Bor) i Strahinja Šmigić (Obrenovac), Đorđe Marković i Saša Đurđević prestali su da igraju, a Milan Milanović i Miloš Stojimirović pauziraju zbog studiranja.

Filip Jovanović više nije glavni trener, pošto se vratio u ekipu Obrenovca, pa će „komandantsku palicu“ preuzeti Dragan Filipović, bivši igrač Pastuva i Vukova. Trener odbrane ostaje, kako je naznačeno, Nebojša Kartalija, a trener specijalnih timova biće Miodrag Kocič.

— Takođe, svi ostali stariji igrači pomažu u radu na trenizima, pošto je ove sezone veliki broj mladih igrača prisutan u seniorskoj ekipi — zaključio je Kartalija.

Vreme i mesto odigravanja utakmice 1. kola između Pastuva i Wild Dogsa biće naknadno saopšteni.