Predsednik SAAF: Obaveštenje sudijama američkog fudbala

4575

Predsednik Srpske asocijacije američkog fudbala Branko Vučinić izdao je saopštenje u cilju razjašnjenja i razrešenja situacije i problema sa svim sudijama, koji su doveli do otkazivanja mečeva 1. kola u Sport klub Prvoj ligi Srbije i u Trećoj ligi Srbije proteklog vikenda.

Saopštenje je upućeno direktno svim sudijama američkog fudbala i ujedno predstavlja obaveštenje o narednim konkretnim koracima rada.

Foto: Dragan Zabunović

Dragi prijatelji,

Na prvom mestu želeo bih da izrazim žaljenje što se na sastanku pojavio mali broj sudija jer je sama zamisao sastanka bila da u direktnom razgovoru s vama nađemo način kako da prevaziđemo trenutnu situaciju, poboljšamo odnos saveza i unapredimo međusobnu komunikaciju. Zahvaljujem se svim sudijama koje su se javile da zbog privatnih obaveza, ali i kratkog roka sazivanja sastanka, nisu u mogućnosti da prisustvuju. Iako su predstavnici fantomske organizacije sudija u ime svih sudija okupljenih na forumu, nepotpisanim mejlom upućenim klubovima, odbili s prezirom našu pruženu ruku, mi i dalje ostajemo posvećeni dijalogu i nastojanju da se održivo rešenje postigne.

Ovu krizu je prvenstveno izazvao nedostataka informacija, što je za mene lično jedna izuzetno velika i poučna škola. Stoga ću u toku svog mandata najmanje jednom mesečno organizovati sastanak sa zainteresovanim sudijama, kako bi sudije, po prvi put pojedinačno i lično, mogle da se obrate savezu, što za poslednjih 13 godina nikad nije bio slučaj. Mišljenja sam da je upravo loša komunikacija glavni uzročnik trenutnog stanja, a sama činjenica da ja kao predsednik SAAF nemam pristup sudijskom forumu, samim tim ni komunikaciju sa „svojim“ sudijama, dovoljno govori o tužnom stanju.

Meni je iz dosadašnjih razgovora jasno da veliki broj sudija nije u ovom sportu zbog para, već zbog ljubavi prema igri i emociji koja ona nosi, druženju i potovanjima. Isto tako mi je jasno da dosta sudija ne želi da bude više deo ove priče jer u njoj ne uživaju. Zato će jedan od mojih glavnih zadataka biti stvaranje sistema, uslova i atmosfere u kojoj će se svi osećati dobrodošlo.

Ovim putem želim da vas obavestim da je za novog Komesara za suđenje izabran Davor Stojanović, bivši sudija, a sadašnji spiritus movens kluba iz Sombora, pa bih ovim putem zamolio sve sudije da se, ukoliko žele da budu licencirane i da sude u toku 2018. godine, mejlom jave na adresu sudije@saaf.rs, ili na telefon Komesara za suđenje (+381638830214), do utorka 27. marta 2017. godine u 17h, kako bi komesar mogao da ih delegira za naredna kola. Ovo je neophodno uraditi s obzirom da su sve adrese sudija uklonjene iz adresara naloga Komesara za suđenje, o čemu su obavešteni nadležni državni organi.

Sledeće kolo je na programu za vikend 31. marta / 1. aprila u skladu sa apsolutnim konsenzusom svih klubova. Sudije koje budu sudile ovog vikenda biće plaćene na samoj utakmici.

Takođe, preneta nam je informacija da je u planu održavanje skupština izvesnog nezavisnog privatnog sudijskog udruženja. Apsolutno nemamo ništa protiv da se naše sudije udružuju, formiraju što više strukovnih udruženja i ostvaruju svoja demokratska prava. Ipak, dužan sam da napomenem da SAAF neće pregovarati ni sa kakvim nezavisnim udruženjima, već će sva sudijska pitanja rešavati u okviru organa saveza i u skladu sa Statutom SAAF, a u komunikaciji sa sudijama koji odluče da nastave da sude u okviru SAAF-a. Nama ostaje i dalje nepoznanica zašto sudije, ukoliko nisu bile zadovoljne dosadašnjim rukovodstvom svoje krovne organizacije, isto nisu smenili i postavili agilnije rukovodstvo, na šta imaju apsolutno parvo. Moja je isto tako obaveza da vas obavestim i podsetim da je SAAF, u skladu sa zakonom, jedini koji može da izdaje i ukida licence za suđenje.

Iako su vam već kolege prenele, želim da vas i ovim putem obavestim da smo sa savezima Italije, Slovenije, Hrvatske, Bugarske, Rumunije i Bosne i Hercegovine (tj. tamošnjim klubovima) postigli dogovor o nepozajmljivanju sudija, koji će biti na snazi sve dok ih Komesar za takmičenje ne obavesti da je delegiranje za SAAF takmčenje u potpunosti izvršeno.

S obzirom na to da je prethodni komesar podneo ostavku i da dosledno izbegava bilo kakvu komunikaciju sa predstavnicima SAAF-a, zamolili smo Dragana Rankovića da nam dostavi spisak imena i dugovanja koji SAAF ima prema sudijama, jer je moje snažno uverenje i želja da ljudi moraju biti plaćeni za uslugu koju su pružili. Draganu se ovim putem najlepše zahvaljujem na entuzijazmu, energiji i vremenu koje je u proteklih nekoliko dana utrošio pokušavajući da zajedno s nama nađe izlaz iz novonastale situacije. On uživa apsolutno poverenje rukovodstva SAAF-a da će ovaj zadatak obaviti besprekorno. SAAF će po dobijanju ovog spiska, neposredno sa sudijama dogovoriti način preostale isplate.

Iako je u Srbiji prvo počeo da se igra fudbal, pa je tek onda nastao savez, a da su se naposletku pojavile i sudije, SAAF je podjednako kuća svih nas. Učiniću svaki napor da se i u buduće svi tako osećamo.

Srdačno
Branko Vučinić
Predsednik SAAF
Beograd, 26. mart 2018. godine