Treća liga Srbije 2018: Smederevo Bedemi

1271

Klub američkog fudbala Bedemi iz Smedereva vratio se na scenu američkog fudbala u Srbiji u sezoni 2016. godine. Bila je to prva godina u kojoj je ekipa igrala pod opremom. Sada, dosta iskusniji, ispoljavaju i veće ambicije.

Nova sezona u Trećoj ligi Srbije donela je i promenu u sistemu takmičenja. Nema više podele u grupama, pa će svih šest prijavljenih ekipa igrati jedna protiv druge. Time je, konkurencija i drugačija a i veća.

— Prethodne dve sezone smo imali ambiciju da uđemo u drugu ligu, što je i ove sezone cilj. Poučeni iskustvom iz prethodnih sezona, ove imamo kvalitet to i da ostvarimo — poručio je na početku razgovora Predrag Rajčić, glavni trener Bedema koji će i ove sezone biti na čelu struke, a govoreći o konkretnijim planovima, Rajčić je rekao:

— Želimo da nove igrače uveedmo u ovaj sport i pokušamo da od njih napravimo dugogodišnje i svrsishodne članove kluba koji će i u budućnosti biti naši članovi, kako bismo imali jak i stabilan klub za naredne sezone. U planu je pokretanje škole američkog fudbala za najmlađe igrače.

A tih novih igrača u Bedemima ima mnogo. Do sada nepoznata imena u ovom sportu su Petar Mihajlović (RB), Nermin Balić (CB), Dejan Kalinić (LB), Ivan Savić (WR), Bojan Petrović (DL), Aleksandar Marković (RB), Filip Jovanović (CB), Mihajlo Badžic (RB), Ilija Gilanović (WR), Stefan Jeremić (OL), Miloš Icić (CB), Nemanja Simonović (OL), Miloš Rupar (DL), Petar Sekulić (DL), Aleksa Prokić (CB), Marko Koprivica (TE) i Ilija Rančić (WR).

Ekipu su napustili Filip Patrić i Dario Maticki, koji su bili na pozajmici iz kluba Lavovi Vršac i koji su se vratili u svoj matični klub. Ognjen Culjković i Aleksandar Redžić su se posvetili studiranju, a Darko Živojinović, Vladimir Rajčić i Davor Labas više ne treniraju. Međutim, Labas je ostao na raspologanju klubu kao kondicioni trener.

Klubovi iz treće lige nemaju pravo na importe, ali imaju na non-homegrown igrače. Međutim, Bedemi nisu doveli ove sezone niti jednog igrača iz inostranstva i nemaju iskustva s njihovim angažovanjem, što ne znači, kako su rekli, da ih neće biti u narednim sezonama.

I stručni štab dosta je širok. Osim Rajčića i pomenutog Labasa, pomoćni treneri su Blagoje Perić i Đorđe Mihajlović koji su pohađali trenersku kliniku Extra Point Football Coaches u Sisku (HR), zatim Slobodan Dragojević — igrač i defanzivni koordinator, Nenad Nikolić — trener defanzivne linije i Darko Janojlić — ofanzivni koordinator.  Glavni trener Predrag Rajčić je jedan od osnivača ovog sporta u Srbiji, dugogodišnji član požarevačkih Odmetnika, a kasnije i zemunskih Pirata.

Klub je počeo s pripremama sredinom septembra 2017. godine. Većinom su se treninzi odvijali u smederevskoj tvrđavi na otvorenom i akcenat je bačen pre svega na fizičku pripremu igrača, kao i na učenje osnovnih tehnika kod novih momaka koji su se priključili klubu posle završetka sezone 2017.

Bedemi nisu odigrali zvaničnu prijateljsku utakmicu, ali su se nekoliko puta sastajali s požarevačkim Pastuvima, gde su uigravane samo akcije odbrane, kao i napada.

U 1. kolu Treće lige Srbije Bedemi će ugostiti Pantere. Ta utakmica zakazana je za nedelju 25. mart. u 13 časova na pomoćnom gradskom stadionu. Smederevci očekuju iznenađenje, ističući da su duga klupa i iskustvo nekolicine igrača koji su u ovom sportu duže od jedne decenije njihova prednost.

— Znamo da ekipa Pančevo Panthers ima kvalitetan sastav. Ove sezone su se podmladili, ali su tim koji poznaje fudbal i ubeđeni smo u to da utakmica neće biti laka. Naravno da je naš cilj da na toj utakmici pobedimo i iznenadimo Pantere, kao što smo iznenadili Imperatore u prvom kolu prošle sezone.