Golden Bears: Primarni i jedini cilj je opstanak

1735

Golden Bears iz Bora treći je „novajlija” prvoligaš. Sticaj okolnosti uticao je na to ekipa iz istočne Srbije dve godine zaredom dobije mesto u višem rangu u odnosu na onaj u kojem su se takmičili.

Ipak, jasno je da ovde nije reč o nekakvom „poklonu“ — Borani već godinama unazad vredno rade, pružaju dobre partije i nema sumnje da će ove sezone biti pravo osveženje.

Stoga je naša mala redakcija imala dobar motiv da iz prve ruke sazna kako su tekle pripreme i kako je generalno vest o učešću u Prvoj ligi Srbije dočekana u Boru. O svemu tome govorio je Danijel Miljković, glavni trener Zlatnih medveda.

— Budući da dobar deo naših igrača nije iz Bora, plan priprema je zahtevao malo modifikovani koncept treniranja. Od sredina novembra pa sve do kraja januara radilo se individualno na kondiciji i snazi, a od februara smo prešli na taktiku i instalaciji plejbuka, bez import igrača. Nakon njihovog dolaska finalizovane su pripreme — započeo je svoju izjavu Miljković.

Foto: Zoran Milovanović

Naglasio je jednu dobru stvar koja im se desila, a koju svaki trener najviše priželjkuje — a da se roster ne menja!

— Za razliku od prethodnih sezona, kada spisak raspoloživih igrača nije bio poznat bukvalno do početka sezone, ove godine smo imali veo mali odliv igrača. Klub je napustio samo startni kvoterbek od prošle sezone Nikola Ćirić, koji će karijeru nastaviti u novosadskim Dogsima, dok će Goran Lukić pauzirati ove sezone zbog operacije — rekao je glavni trener Golden Bearsa. Kada je reč o pojačanjima, Miljković je posebno istakao ofanzivnu liniju.

— Kako smo postali novi prvoligaši spletom raznih okolnosti, bili smo takoreći prinuđeni da sve greške od prošle sezone ispravimo, da bismo se u najmanju ruku borili za opstanak u eliti. Tako smo se pojačali u ofanzivnoj liniji sa igračima koji imaju veliko iskustvo igranja kvalitetnih utakmica i koji imaju prvoligaško iskustvo. Iz požarevačkih Pastuva nam je došao Strahinja Vujić, iz niških Imperatora Aleksandar Nešić i Andrija Stanojević. Nakon jedne sezone pauze u tim nam se vratio Vladeta Vuković na poziciji defanzivnog enda, a iz beogradskih Vukova je došao Miodrag Lukić, takođe na poziciji DE. Izostanak Gorana Lukića rešili smo angažovanjem Desimira Đorđevića iz Imperatora. Jos jedan Nišlija nam je popunio poziciju WR/DB, reč je o Davoru Ivkoviću — rezimirao je šef struke Borana.

Osim pomenutih pojačanja, dodao je i da se u klub vratilo nekoliko igrača iz tzv. „penzije“, kako bi pomogli ekipi da izbori opstanak u elitnom takmičenju.

— U novu sezonu po ko zna koji put ulazimo s novim igračem na poziciji kvoterbeka i to import igračem Čejsom Disonom. Radi se o igraču koji voli jaku i raznovrsnu igru. Umnogome će pomoći da naš napad ove sezone bude raznovrsniji i ubedljiviji. Nakon odgledanih treninga i utakmica pomenutog igrača nismo se ni trena dvoumili oko njegovog angažmana — istakao je Miljković, dodajući da se timu priključio i stranac na poziciji WR/DB.

— Geret Lesli. Radi se o atleti koji je već bio u Srbiji, kada je nastupao za reprezentaciju Pro Hunta. Karakteriše ga jak i brz način igranja. U planu je doviđenje jos četvorice „skill“ igrača iz okruženja, koji bi trebalo da pojačaju odbranu i konkurenciju među domaćim igračima.

Klub je do sada odigrao jedan pripremni meč sa ekipom Pastuva iz Požarevca. Po jako lošem vremenu i zaleđenom terenu, kažu, trudili su se da daju šansu svakom igraču i isprobaju nove akcije.

— Pošto nam je uigravanje bio prioritet, o rezulatatu se ponajmanje vodilo računa. Bilo je u planu i održavanje zajedničkog treninga s Vukovima, koji su imali pripremni trening-kamp u Boru, kako bismo se na najbolji način uverili u kvalitet tima i dosadašnjeg rada.

Prva utakmica biće „vatreno krštenje“ — ni manje ni više, nego s aktuelnim prvacima Srbije, Wild Boarsima iz Kragujevca. Danijel smatra da o njima ne treba trošiti reči.

— S punim pravom su tu gde jesu. Naša igra se neće puno menjati u odnosu na onu iz priprema. Iz utakmice želimo pre svega da izvučemo iskustvo za ostatak sezone. S druge strane se nećemo ni predavati unapred pred šampionom — poručio je glavni trener.

Danijelu će u stručnom štabu pomagati Goran Dimitrijević i Goran Lukić, a ova trojka ne gaji nerealne ambicije, bar kad je reč o očekivanjima od cele sezone.

— Kako smo neočekivano ušli u prvu ligu, morali smo i menjati ciljeve kluba. Primarni i, može se reći, jedini cilj jeste opstanak. O većim amcijama nerealno je pričati u ovom trenutku — rekao je na kraju Danijel Miljković.

Meč 1. kola između Wild Boarsa i Golden Bearsa igra se u nedelju 25. marta na terenu s veštačkom travom stadiona „Čika Dača“. Početak je u 14 sati.

Srpska asocijacija američkog fudbala želi ekipi Golden Bears uspešnu i zdravu sportsku sezonu!