Wild Boars: Najviši dometi i u novoj sezoni

2053
Detalj sa Serbian Bowla XIII (Foto: Igor Lazarević)

Branioci titule prvaka Srbije, ekipa Wild Boars iz Kragujevca, predstojećeg vikenda započinje pohod na odbranu trona i osvajanje osmog šampionskog pehara. Oni će kao domaćini ugostiti prvoligaške debitante iz Bora, Golden Bears.

Javnost je o novostima Kragujevčana u proteklom periodu bila revnosno izveštavana, te iznenađenja ili velikih nepoznanica nema. Ipak, pred sam početak sezone napravljen je kratak rezime prethodnih meseci koji je za naš sajt predočio Predrag Šćekić, defanzivni koordinator i lajnbeker Veprova, iskusni reprezentativac Srbije sa istim ulogama i u nacionalnoj selekciji.

Predraže, kada je Vaš klub počeo s pripremama i kako su one bile koncipirane?

— Veprovi su počeli sa pripremama početkom oktobra. Prvo smo krenuli sa treninzima u teretani, a od decembra su krenuli treninzi na terenu koji su bili bazirani na povećanju brzine, agilnosti i eksplozivnosti naših prvotimaca. Od polovine januara počeli smo sa drilovima koji su specifični za fudbal, i posvetili se obnavljanju individualne tehnike po pozicijama. Deo posvećen taktici i uigravanju svih linija tima je startovao polovinom februara, što se poklopilo sa dolaskom importa i ostalih pojačanja. S obzirom na to da nije bilo većih promena u trenerskom kadru, ovaj deo je išao lakše i brže nego inače, jer su skoro svi prvotimci upoznati sa sistemom koji već godinama gajimo u Kragujevcu.

Kada je reč o rosteru kluba, u kojoj meri je on pretrpeo promene? Koliko je on drugačiji u odnosu na prošlu sezonu?

— Na kraju prethodne sezone u penziju je otišao Dragoljub Živadinović, popularni Majk, igrač koji je ostavio dubok trag u Veprovima kao lajnbeker i ofanzivni linijaš. Na kraju sezone se povredio Aleksandar Ristić Alf, koji je bio glavni trener i igrač, a ove sezone će obavljati funkciju glavnog trenera. Osim tih promena, uspeli smo da zadržimo kostur tima i da se još dodatno pojačamo. Vratili smo prošlogodišnjeg kvoterbeka Dalton Olivera i najboljeg srpskog hvatača Strahinju Stepovića, što nam je bio jedan od prioriteta u prelaznom roku.

Pored njih, poznato je i da ste ostvarili nekoliko domaćih transfera, zar ne? 

— Naši redovi su pojačani talentovanim mladim igračima iz drugih klubova. Sa nama je i ove sezone lajnbeker Strahinja Grujić, koji će sada imati značajniju ulogu. Došao je i jako talentovani hvatač iz Kikinde, Matija Almaši, za koga verujem da će i u najvišem rangu pokazati svoj kvalitet. Veoma značajno pojačanje su povratnici iz inostranih klubova, linijaši Miloš Rakonjac i Dejan Janković. Oni će našem timu doneti stabilnost i veliko iskustvo koje su sticali u Austriji i Francuskoj.

Spomenuo si već Daltona Olivera, koji je praktično ostao u klubu pa će i ove sezone predvoditi vaš napad.

— Već sam naglasio da nam je bilo jako bitno da nastavimo saradnju sa prošlogodišnjim vođom napada Oliverom. Svi u klubu su dobro upoznati sa njegovim igračkim i ljudskim kvalitetima, tako da oko ovog poteza nije bilo sumnje. On i Stepović su prošle godine pokazali kakav su tandem, pa ni ove ne očekujemo manje. Oliver je sposoban da razigra sve igrače na terenu i to je možda njegov najveći kvalitet.

A kada je reč o drugim momcima iz inostranstva?

— Rešili smo da napadu dodamo još jedno moćno oružje u vidu odličnog trkača Džošue Kezade koji je svoj kvalitet već potvrdio u Evropi. Trebalo bi reći da je igrao na prestižnim koledžima Fresno State i Brigham Young. Na „Fresno stejtu“ saigrač mu je bio sadašnji kvoterbek Oakland Raidersa Derik Kar. Verujem da će Kezada doneti jednu novu dimenziju i energiju napadu Wild Boarsa. Odbranu je pojačao mlad, a već iskusan brazilski internacionalac Endru Bernardini. On važi za najboljeg brazilskog defanzivnog beka, a kvalitet u Evropi je dokazao u najkvalitetnijem evropskom takmičenju, nemačkom GFL, gde je nastupao za Berlin Rebelse. Već je igrao u odbrani veoma sličnoj našoj, tako da očekujem da od prve utakmice bude jedan od lidera naše defanzive. Sa nama je i Met Savickis, američki igrač i trener sa prestižnog Državnog univerziteta Sakramento koji će pomagati u razvoju ofanzivnih linijaša, ali i celog tima.

Spomenuo si već da će legendarni Alf i ove godine biti šef stručnog štaba. Reci nam, kakva je situacija sa ostalim koordinatorima i pomoćnicima?

— Stručni štab nije pretrpeo značajnije promene pred ovu sezonu. Na čelu je Aleksandar Ristić Alf koji će u saradnji sa Daltonom Oliverom obavljati i funkciju ofanzivnog koordinatora. O Alfu ne treba trošiti reči. On je već sada najtrofejniji srpski trener i igrač. Pozicioni treneri napada će biti Dalton Oliver (QB/co OC), Đorđe Timotijević, Met Savickis (OL), Džošua Kezada (RB), Strahinja Stepović (WR). Ulogu defanzivnog koordinatora i trenera lajnbekera ću obavljati ja. Treneri po pozicijama su Džoš Hepner (DL) i Darko Cvetković (DB), kome će pomagati Bernardini, on će brinuti o poziciji sejftija. Ovaj skup trenera se dobro poznaje i mislim da je to velika prednost pred ovu sezonu, jer smo spremni na sve scenarije i sposobni da se prilagodimo svakoj situaciji u najkraćem roku.

Wild Boarsi nisu ni ove godine imali pripremne mečeve, koliko nam je poznato. Da li je to postala „politika“ kluba ili je pak nešto drugo u pitanju?

— Bilo je opcija da odigramo međunarodni pripremni meč, ali se nisu stekli uslovi, tako da ove godine nećemo igrati pripremne mečeve. Trudimo se da na treninzima imamo visok nivo takmičenja i smatram da nam ovo neće predstavljati problem i da ćemo biti spremni za sezonu.

Na osnovu svega što si nam rekao, jasno je da i ove sezone „pucate visoko“. Kakva su generalno očekivanja među Veprovima i gde su postavljeni novi ciljevi?

— Veprovi od svog postojanja uvek imaju najviše ciljeve, a to su titule! Radimo vredno, kako bismo odbranili domaću titulu, jer smo svesni da su protivnici jako motivisani. U CEFL-u nam je cilj da dođemo do finala i da ove godine odemo korak dalje. Poučeni iskustvom od prošle godine, svesni smo šta nam je potrebno da se takmičimo sa najboljim evropskim ekipama i ozbiljno radimo na tome.

Naše prvenstvo počinje ovog vikenda, a vi, kao i prošle, prvi meč igrate sa novajlijama. Pre godinu dana u ovo vreme spremali ste se za duel sa ekipom iz Sombora, a ove sa Boranima. Koliko ste upoznati s njihovim timom i čemu se nadate u 1. kolu?

— Nisam baš dobro upoznat sa trenutnim sastavom i kvalitetima Bor Golden Bearsa, ali znam da su tim koji radi i raste iz godine u godinu. Svake godine su imali igrače iz drugih gradova. Uvek je teško igrati protiv debitanta u ligi, jer nikada ne znaš šta možeš da očekuješ, zato ne bih prognozirao šta će se desiti u prvom kolu.

Predraže, hvala na izdvojenom vremenu. Želimo vam uspešnu i zdravu sportsku sezonu!

Utakmica 1. kola između Divljih veprova i Golden Bearsa odigraće se u nedelju 25. marta na terenu s veštačkom travom stadiona „Čika Dača“. Kik-of je u 14 sati.

Fotografije: Detalji sa treninga i sa mini-kampa (Facebook Page Wild Boars Kragujevac)