SBB Vukovi: Povratak pehara glavni cilj

1505
Foto: Boško Bunuševac

Tri godine bez titule — to je nešto što trofejni srpski klub iz Beograda želi da promeni! SBB Vukovi u novu sezonu ulaze krajnje motivisani, organizovani i pojačani domaćim iskustvom i inostranim znanjem.

Kako su protekli prethodni meseci u „beogradskom čoporu“, kakva očekivanja imaju i kakve su ciljeve sebi zacrtali otkrio nam je Vojin Milić, tajt-end i pomoćnik ofanzivnog koordinatora.

Pripreme za novu sezonu su otpočele u novembru, i odvijale su se u dve faze. Prva se bazirala na treninzima kondicije i snage, dok je druga krenula po dolasku novog glavnog trenera Malika Džeksona početkom februaru. Izlazak na teren značio je i uvežbavanje drilove te instaliranje plejbuka.

Kada je reč o igračkom kadru, on je osvežen dolaskom i domaćih i stranih igrača. Pre svega, Vukovi će moći da računaju na petoricu bivših igrača Pantera i Djuksa. Već je ranije istaknuto na našem sajtu da Pančevo neće imati svog predstavnika u „eliti“, što se događa prvi put u istoriji kluba. Razlog je smena generacija i fokusiranje na mlađe kategorije koje, jasno je, ne mogu da budu potpuno konkurentne u najvišem rangu. Tako će Panteri igrati u trećoj ligi, ali će zato novi dres obući Slavoljub Dukovski (DB), Miljan Džogazović (OL) i Zoran Todorović (WR).

Djuksi, pak, nisu istupili samo iz prve lige, već iz svih takmičenja, zbog loše finansijske situacije i „kratkog rostera“, pa će doskorašnji suparnici na terenu, a saigrači u reprezentaciji, sada nositi isti opremu — Vukovima su se pridružili Novica Slijepčević (DL) i Nemanja Vučković (DB).

Klub je jedino napustio Luka Miletić, koji je upisao koledž u Americi.

Vukovi su u predsezoni angažovali i dva importa. U pitanju su kvoterbek Kari Verčer i univerzalac Džoš Hartigan. Obojica dolaze iz prve koledž divizije u SAD. Kariju će ovo biti prva godina u Evropi, dok Džoš već ima bogato evropsko iskustvo.

— Svojim zalaganjem na treningu i znanjem o fudbalu, pokazali su da smo ove godine napravili pravi potez dovođenjem u klub, i siguran sam da će to opravdati u utakmicama koje nam slede — izjavio je Vojin Milić, opisujući kako su se novi momci uklopili u novu sredinu.

Da će proslavljeni američki stručnjak Malik Džekson predvoditi SBB Vukove u ovoj sezoni poznato je još od novembra. Ovdašnja javnost ga je bolje upoznala 2015. godine, kada je s tadašnjim švedskim klubom Crusaders iz Karlstada osvojio finalni turnir Lige šampiona, održan u Beogradu, i švedsku šampionsku „Super seriju“. Pre toga čak 12 sezona proveo je u San Francisku, vodeći koledž tim s kojim je četiri puta osvajao nacionalno prvenstvo.

Bio je na čelu struke u švajcarskoj ekipi Grizzlies iz Berna, zatim jedno kratko vreme defanzivni koordinator upravo u Vukovima, te deo stručnog štaba reprezentacije Srbije na Evropskom prvenstvu B grupe u Linjanu.

Malik je proteklu sezonu proveo u Nemačkoj, najjačoj evropskoj fudbalskoj ligi GFL (German Football League), i to kao glavni trener ekipe Baltic Hurricanes iz Kila, s kojima je stigao do polufinala šampionata. Izgubili su od Unicornsa iz Švebiš Hala 33 : 11, koji su kasnije postali prvaci Nemačke.

Džekson će zato, jasno je, ove sezone imati i ulogu defanzivnog koordinatora. Ofanzivni koordinator biće prošlogodišnji trener Brent Barns, trener ofanzive linije Petar Vitorović, trener defanzivne linije Ivan Gavrilović, zatim trener specijalnih timova Srđan Stanojev i već pomuti Vojin Milić, asistent ofanzivnog koordinatora.

SBB Vukovi nisu imali u planu odigravanje prijateljskih mečeva s drugim timovima. Kako je rekao Milić, pripreme su bile skrimidži između napada i odbrane, a u završnoj fazi priprema ekipa je imala organizovan trening-kamp u Boru.

U 1. kolu Vukovi će biti domaćini ekipi Mammoths iz Kikinde, kojima će to biti „vatreno krštenje“ među prvoligašima. Iako su novi, Milić ocenjuje da deluju spremno i motivisano.

— Odgledao sam sve utakmice Kikinde koje su igrali prošle godine, i vidi se da tim ima potencijala i mesta za napredak, da budu konkurentni ostalim timovima u Prvoj ligi. Ove godine su pojačani sa više importa, pa se može zaključiti da Kikinda ulazi u ovu sezonu jako motivisana i spremna da se bori za učešće u plej-ofu — kazao je tajt-end Vukova, ne želeći da zalazi u prednosti i mane svojih protivnika.

Ipak, kada je reč o ciljevima, Milić je bio jasan: kao i svake godine — titula!

Srpska asocijacija američkog fudbala želi ekipi SBB Vukova uspešnu i zdravu sportsku sezonu!

Fotografije: Dragan Zabunović (Pripremni trening-kamp u Boru)