Šestorica Bugara nosiće dres Black Hornetsa

2615
Igrači iz Bugarske s trenerom/igračem Andrejom Živkovićem (Foto: KAF Black Hornets)

Ekipa Black Hornets iz Jagodine imaće ove sezone u svojim redovima šestoricu igrača iz Bugarske — dva više nego prošle godine. Stršljenima će se, pored Aleksandra Šterionova (LB), Aleksandura Bogdanova (DT), Radoslava Taševa (WR) i Kostadina Filčeva (DE), pridružiti i Slav Slavov i Anatoli Krašnočarov.

Slav Slavov ima 24 godine i igra „sa obe strane” linije — i u napadu, i u odbrani. Preko pet godina proveo je u ekipi Bears iz Sofije, a cilj mu je da ove sezone osvoji titulu šampiona Srbije. Krašnočarov igra skoro punu deceniju ovaj sport na poziciji lajnbekera i fulbeka. Nastupao je i na engleskom univerzitetu Grinvič, ali i za čuvene Olimpianse iz Londona ukupno tri sezone. Nakon toga se vratio u Sofiju i branio boje Sokola i Medveda, a od skora je i osnivač novog kluba, Raiders iz Sofije.

Predsednik jagodinskog kluba Miloš Stanojlović izjavio je da su Black Hornetsi „podigli koplje”, kada je organizacija u pitanju.

— Čak šestorica bugarskih igrača braniće boje našeg tima. Trener Andreja Živković na svojim treninzima ima prilike da radi sa preko 40 igrača, što u ovom trenutku predstavlja odličnu osnovu za napredak, tako da je sve do nas. Pohvalio bih saradnju sa lokalnom samoupravom i Jagodinskim sportskim savezom koja je ova godine dosta bolja.

Aleksandar Šterionov, koji će u Jagodini provesti drugu sezonu, osim pozicije lajnbekera, ima i ulogu defanzivnog koordinatora. Za sajt Srpske asocijacije američkog fudbala govorio je o razlozima povratka u ekipu, očekivanja od sezone i generalno stanje u jagodinskom klubu.

Zašto ste se odlučili ponovo da igrate za ekipu iz Jagodine?

— Nije bilo nikakvog pitanja da li ćemo mi igrači iz Bugarske ponovo igrati za jagodinske Black Hornetse. Moja filozofija je da je svaki tim kao porodica i to je naša snaga. Borili smo se zajedno prošle sezone i osvojili titulu u drugoj diviziji, i sada moramo dokazati da je naše mesto s najboljima u Srbiji. Volim da radim s trenerom Andrejom Živkovićem i verujem da upravlja timom na odličan način. Nakon poslednje utakmice u 2017. godini dogovorili smo se da ćemo učiniti sve od sebe da sačuvamo svakog igrača u timu i samo nadogradimo ono što imamo. To se upravo i dešava.

I ove sezone obavljaćete ulogu defanzivnog koordinatora. Kakva su vaša očekivanja?

— Prošle sezone izgradili smo odličnu odbranu koja je ostvarila moj cilj, a to je da budemo najbolji u drugoj diviziji i da primimo najmanje poena. Potpuno sam svestan da je nivo SPORT KLUB Prve lige Srbije viši, ali sam uveren da ćemo bolje igrati jak, fizički i agresivan način odbrane, kao prošle godine. Kao što sam rekao, najvažniji deo za novu sezonu bio je da se svi zadrže od prošle godine i da se izgradi sistem na toj osnovi. Upravo to smo uradili. Nema sumnje da ćemo ove sezone bolje igrati u svakom aspektu igre. Moj lični cilj je da naša odbrana bude jedna od najboljih među prvoligašima. Kao što znamo, „napad osvaja poene, ali odbrana osvaja šampionat”.

Kako komentarišete da je tim Jagodine jedna od najtalentovanijih škola američkog fudbala i koliko je to važno u razvoju tima?

— Zaista sam ponosan na naše „male Hornetse” i način na koji su osvojili prvenstvo juniora! Jagodina ima najtalentovanije mlade igrače u Srbiji i oni će biti kičma tima u narednim godinama. To je jedini način za igranje fudbala na visokom nivou u dužem vremenskom periodu. Moramo reći „sjajan posao” menadžmentu ekipe. Njihov dobar rad je razlog što je tim toliko dobar koliko je.