Super Bowl LII: Istorija predviđa još jedan „triler” Iglsa i Patriota

958

Nju Ingland Pejtriotsi i Filadelfija Iglsi boriće se noćas u Mineapolisu za Trofej „Vinsa Lombardija” u 52. finalu Nacionalne fudbalske lige (NFL).

Bez svake sumnje, najdominantniji tim i branilac šampionskog naslova jeste ekipa iz Bostona kojoj će ovo biti osmi Superboul u 21. veku i četvrti u poslednjih sedam godina. Tim iz Filadelefije čeka, pak, na svoj prvi trofej u tzv. Superboul eri (od 1960. godine), a priliku za to dobio je prvi put posle 2005. godine, kada je u Džeksonvilu izgubio upravo od svojih današnjih rivala 24 : 21.

U.S. Bank Stadium

Tom Brejdi proglašen je za najkorisnijeg igrača sezone – prebacio je 4.577 jardi, ubeležio 32 tačdauna i osam presečenih lopti u svojoj 18. sezoni u NFL. Zanimljivo, to priznanje dobio je u svojoj 40. godini, čime je postao najstariji MVP lige.

Oba tima su do finala stigla sa po 15 pobeda i tri poraza u ligaškom delu sezone, i oba se oslanjaju na svoje kvoterbekove – Petsi na zvaničnog MVP-ja sezone Toma Brejdija, a Iglsi na Nika Folsa.

Kvoterbek Patriota je već 18 godina konstantno glavna uzdanica svog tima, dok je rezervni kvoterbek Nik Fols postao pravo otkrovenje plej-ofa, jer su već svi otpisali Iglse nakon teške povrede Karsona Venca u 14. kolu, uprkos najboljem učinku u konferenciji.

Upravo je Fols pouzdanom kontrolom napada „pomogao” sjajnoj odbrani svog tima u pobedi nad još uvek aktuelnim vicešampionima Atlanta Falkonsima, u divizijskom finalu, a onda „eksplodirao” u finalu NFC, kada je u suverenom trijumfu na Vajkinzima bacio tri tačdauna.

Tom Brady vs Nick Foles
Tom Brady vs Nick Foles

Osim Nika Folsa, glavni oslonac Filadelfije biće njihova odbrana, ali i najbolji hvatač tima, tajt-end Zek Erc, koji je postigao osam tačdauna u sezonei. S druge strane, Nju Ingland konačno u potpunosti može da računa na Roba Gronkovskog (1.085 jardi, 8 tačdauna), kao i na odličnog raning-beka Diona Luisa, koji je ubeležio šest tačdauna.

30 sekundi reklame – 7,7 miliona dolara!

Sveke godine brojne zanimljivosti beleži finale NFL-a, a za ovu priliku izdvojili smo nekoliko:

  • Nju Ingland je favorit prema kladionicama. Kvota na Patriote je 1,60, a na Filadelfiju 2,55;
  • kvota da će Tom Brejdi biti i MVP Superboula u Mineapolisu je 1,60;
  • kvota da će Rob Gronkovski zabeležiti prvi tačdaun na meču je 8,00;
  • cena 30 sekundi reklamnog prostora dostigla je neverovatnih 7,7 miliona dolara – gotovo 2,5 miliona više nego prošle godine;
  • himnu SAD će na početku meča otpevati popularna pevačica Pink, a patriotsku pesmu America the Beautiful Odom Džunior;
  • tzv. halftime show ove godine će upotpuniti Džastin Timberlejk; prethodno je ovaj momak nastupio i 2001. kao deo tinejdž-grupe NSYNC, a onda i 2004. sa Dženet Džekson, kada je njihov nastup izazvao brojne kontroverze zbog incidenta simbolično prozvanog Nipplegate;

  • Superboul je dan kada se, posle Dana zahvalnosti, u SAD konzumira najviše hrane. Amerikanci će pojesti okvirno 1.250.000.000 pilećih krilaca, 13.000.000 kilograma čipsa uz 3.600.000 kilograma gvakamola sosa;
  • očekuje se da večerašnji događaj, koji se s razlogom može simbolično nazvati „američkim nacionalnim praznikom”, prati preko 100 miliona gledalaca u SAD i oko milijardu gledalaca širom planete, što ovaj događaj svrstava u ubedljivo najgledaniji TV program.

Gde i kad?

Super Bowl LII igra se u Mineapolisu (Minesota) u impozantnoj novoizgrađenoj sportskoj areni U.S. Bank Stadium, čiji kapacitet ide i do 73 hilajde gledalaca. Glavni grad Minesote drugi je put domaćin Superboula – prvi put bio je 1992. godine

Prenos počinje u 23.10 h na TV kanalu Sport klub 1, najpre specijalnom emisijom u studiju. Početak meča je pola sata iza ponoći (00.30 h), a kraj prenosa je planiran oko 4.00 h ujutru.