Patriote i Orlovi u 52. Superboulu

907

Nju Ingland Pejtriotsi i Filadelfija Iglsi igraće u finalu NFL-a 4. februara u Mineapolisu, pošto su finalima fudbalskih konferencija pobedili rivale iz Džeksonvila i Mineapolisa.

Patriote su u finalu Američke fudbalske konferencije savladali, pred svojim navijačima u Bostonu, Džeksonvil Džeguarse sa 24 : 20 tek posle preokreta, posle dva uzastopna tačdaun-pasa Toma Brejdija za Denija Amendolu.

Džegzi su vodili većim delom utakmice, pokazavši bezrezervnu igru protiv favorizovanih domaćina. U prvom poluvremenu naročito se dobro pokazala njihova odbrana, ali se lepa prednost od 20 : 10 u trećoj deonici igre bukvalno „topila”, pre svega zbog brojnih nepromišljenih grešaka i faulova. Činilo se i da bi problem za Nju Ingland mogla da predstavlja povreda Roba Gronkovskog, koji je dobio je udarac u kacigu u duelu s Berijem Čerčom, pa je zbog protokola o potresu mozga morao u svlačionicu. Gronk se nije vraćao na teren.

Ipak, Tom Brejdi je pod pritiskom isteka vremena i rezultatskog zaostatka „proradio” sredinom drugog poluvremena, koristeći greške i sudijske kazne protivnika, ubrzavajući napad svog tima, uspešno razigravši sjajnog Amendolu.

Kvoterbek Džeguarsa Bortls imao je priliku da dva i po minuta pre kraja preokrene rezultat i uvede svoj tim prvi Superboul u istoriji, međutim ispustio je loptu prilikom seka, pa je na četvrtom pokušaju morao da baca dugi pas koji je maestralno odbranio Gilmor.

Nju Ingland Pejtriots – Džeksonvil Džeguars 24 : 20 (3 : 0, 7 : 14, 0 : 3, 14 : 3)

Nju Ingland će tako igrati osmi Superboul u ovom veku i četvrti u poslednjih sedam godina. Ekipa iz Džeksonvila ostaje jedna od četiri tima, uz Hjuston, Detroit i Klivlend, koja nikad nije igrala Superboul.

U finalu Nacionalne fudbalske konferencije Orlovi su na domaćem terenu superiorno pobedili ekipu Vajkingza iz Mineapolisa sa 38 : 7, koja je tako propustila priliku da bude prvi tim u istoriji koji bi Superboul igrao pred svojim navijačima.

Posle uvodnog tačdauna gostujuće ekipe, domaćin je preuzeo potpunu kontrolu nad mečom, a greške Vikinga omogućile su im da na poluvreme odu s prednošću 24 : 7. Prelomni trenutka u utakmici dogodio se u drugoj četvrtini; počelo je šestominutnim drajvom, koji je omogućio Lageretu Blauntu da sa 12 jardi otrči za tačdaun i vođstvo Filadelfije, a posle nekoliko dobrih defanzivnih akcija na obe strane, kvoterbek Kinam je doveo svoj tim u crvenu zonu i onda dozvolio da mu tokom jednog seka bude izbijena lopta na tri i po minuta do poluvremena. To je verovatno bio ključni trenutak meča, jer je do poluvremena domaćin stigao do još deset poena.

Minesota je imala još jedan napad na 1:18 do odlaska na pauzu, ali su za to vreme uspeli da izgube loptu i dozvolili rivalu da dođe u zonu fild-gola, koji je Eliot realizovao sa 38 jardi.

U drugom poluvremenu Iglsi su nastavili da napadaju, dugim drajvovima trošili su vreme, dok Vikinzi nisu uspevali da iskoriste prilike u crvenoj zoni protivnika.

Zanimljivo je da ekipa iz Minesota u ovom dueli primila najviše poena, u svih 18 utakmica sezone.

Filadelfija Igls – Minesota Vajkingz 38 : 7 (7 : 7, 17 : 0, 7 : 0, 7 : 0)

Filadelfija će tako posle 13 godina ponovo zaigrati u Superboulu te pokušati da dođe do prvog Trofeja „Vins Lombardi”. Podsetimo, tada su izgubili 24 : 21 – upravo od Patriota.

Izvor: Sportklub.rs