Rade Rakočević: Stvari postaju sve bolje za američki fudbal u Srbiji

2482

Dosadašnji predsednik Srpske asocijacije američkog fudbala Rade Rakočević na kraju svog mandata sumirao je utiske godine na izmaku, ali i svog celokupnog angažmana na četvrogodišnjem čelu saveza.

– Izuzetno mi je zadovoljstvo što sam u prethodne četiri godine vodio Srpsku asocijaciju američkog fudbala. Bilo je mnogo dobrih trenutaka. S radošću sam prihvatao i prepoznavao ljubav, veliku želju i entuzijazam svih ljudi koji su u sprezi sa američkim fudbalom. Mogu reći da sam uživao na toj poziciji – rekao je Rade Rakočević, obraćajući se prisutnima na Redovnoj izbornoj Skupštini SAAF, na kojoj je izabran novi predsednik, Branko Vučinić.

– Činjenica je da smo u prethodne četiri godine nastavili da razvijamo naš sport. Bili smo zapaženi na raznim takmičenjima, osmi smo u Evropi u seniorskoj konkurenciji, treći u fleg fudbalu za uzrast do 15 godina. Broj klubova i broj igrača, koji je sada dostigao oko tri hiljade, pokazatelj je da naš sport ima sve veću popularnost i da postaje naročito popularan među decom, i siguran sam da će se to nastaviti i dalje – istakao je Rade Rakočević čiji će mandat naročito ostati upamćen po jačanju timskog duha i pozicije reprezentacije koja je ostvarila vrlo dobre i zapažene rezultate u prethodnom periodu.

Fleg U15 reprezentacija Srbije na EP u Beogradu

– Zbog samog koncepta takmičenja na evropskom nivou, kao i zbog raskola u svetskoj federaciji zbog kojeg na svaki mogući način trpe mnoge nacije, reprezentacija nema mnogo zvaničnih mečeva tokom godine, što je zaista veliki problem. Stoga je naš cilj bio da reprezentacija Srbije igra svake godine, bilo zvanične, bilo prijateljske utakmice. Ove godine smo imali dva prijateljska meča protiv Turske i selekcije američkih profesionalaca, prošle godine smo igrali u Italiji na evropskom šampionatu, pre dve godine protiv Mađarske i prijateljsku sa Italijanima… Trudili smo se da održimo kontinuitet jer je reprezentacija nešto što se u našoj zemlji i sportu najviše ceni. I publika i sponzori žele da podrže reprezentaciju – pojasnio je dosadašnji predsednik SAAF svoju misiju na tom polju. Ipak, kako je i sam rekao, ostao je jedan „kamen u cipeli”, utakmica u finalu Evropskog prvenstva B grupe u 2016. godine.

Reprezentacija na EP u Linjanu

– Ta utakmica protiv Italije u Linjanu prošle godine je možda bila naša najkvalitetnija, najzrelija. Nažalost, nesrećno smo izgubili s tri poena razlike, ali je uprkos svemu dokaz da možemo da se nosimo s mnogo većim zemljama, s mnogo dužom tradicijom i mnogo većim budžetima. Takođe, naša reprezentacija ispod 15 godina u fleg fudbalu osvojila je bronzu na Evropskom prvenstvu u Beogradu, što je zaista fantastičan rezultat, naš, nadam se ne zadugo, najveći sportski uspeh – prisetio se Rakočević.

Osvrnuvši se na godinu koja je na isteku, Rade Rakočević je ocenio da je ona bila dobra za američki fudbal. Posebno je istakao podatak da se dešavaju promene, da neki klubovi jedne sezone padaju, drugi se uzdižu, što nije tako čest slučaj u drugim sportovima.

– Stvari postaju sve interesantnije za američki fudbal u Srbiji – rekao je doskorašnji predsednik SAAF.

Rade Rakočević se zahvalio svima na saradnji i na prilici da bude deo ovog sporta, od kojeg se ipak neće oprostiti, budući da će svoj doprinos nastaviti da pruža kroz članstvo u Upravnom odboru, naročitu pažnju posvećujući omladinskom pogonu.

– Pre četiri godine, prilikom preuzimanja predsedničke funkcije, imao sam veliku želju da podignem ovaj sport na što viši nivo, i nadam se da je to prepoznato. Svestan sam svih teškoća kroz koje klubovi prolaze, jer svoj rad najviše zasnivaju na entuzijazmu, i time je moje poštovanje prema njima još veće.