Black Hornetsi posle četiri produžetka do šampionske titule

4534

Jagodinska ekipa Black Hornets novi je prvak Srbije u juniorskoj konkurenciji pošto su u dramatičnom finalu lige pobedili Meridian Indianse iz Inđije sa 12 : 6 – posle četiri produžetka!

Jagodinci su prigrabrili Trofej „Veljka Makojevića” zahvaljujući Dejanu Srećkoviću i Aleksandru Milenkoviću koji su postigli dva tačdauna trčanjem u prvom i poslednjem produžetku. Srećković je proglašen i najkorisnijim igračem (MVP) finala Juniorske lige Srbije.

Jedini tačdaun za ekipu iz Inđije postigao je Miloš Katić u prvom produžetku, kada je uhvatio pas Aleksandra Borkovića dug 20 jardi, time nadoknadivši rezultatski zaostatak, čime im se pružila nova prilika za eventualno povoljniji rezultat.

Rezultat

Team1234OTFT
Jagodina Black Hornets00001212
Inđija Indians000066

1 OT – 6 : 6
6 : 0 – trčanje 5 yd, Dejan Srećković; PAT neuspešan
6 : 6 – pas 20 yd, Aleksandar Borković za Miloša Katića; PAT neuspešan
2 OT – 0 : 0
3 OT – 0 : 0
4 OT – 6 : 0
12 : 6 – trčanje 5 yd, Aleksandar Milenković; PAT neuspešan

Finale Juniorske lige Srbije odigrano je u mestu Ribare kraj Jagodine, na stadionu FK Morava, po izuzetno lošem vremenu i terenu prekrivenim i uništenim snegom. Tako su Inđijci i Jagodinci ušli sticajem okolnosti u istoriju po tome što su bili deo jedne zvanične utakmice u američkom fudbalu, i to finala, odigrane po snegu.

Zbog toga regularni deo meča nije doneo nikakva uzbuđenja, a ni poteze vredne pažnje. Teren se uglavnom osvajao trčanjem, a kako je duel odmicao, postajalo je jasno da će ekipe teško doći do poena, pa su se nagoveštavali produžeci. Tako i bi. A onda i drama!

Foto: Pavle Krstić

Prvi drajv pripao je domaćinima, koji su trčanjem Srećkovića poveli. Sa 25 jardi od end-zone zatim su krenuli Indiansi, i kad je već bilo izgledno da će Jagodina osvojiti pehar, i kad su pojedini igrači kraj aut-linije počeli da slave, Inđijci su uspeli da izjednače, i to u svom četvrtom pokušaju uspešnim hvatanjem Miloša Katića na pas Borkovića. Čak tri puta bio je ponavljan šut za ekstrapoen, ali Indiansi nisu uspeli da proteraju loptu između stativa.

Ušlo se tako u novi produžetak – nervoza i na jednoj i na drugoj strani, obe ekipe na izmaku snage, ofsajdi i greške, sekovi, sudijske kazne, dekoncentracija… Nije bilo pogodaka, a ista slika preslikala se i u treći nastavak.

Ipak, u takvim okolnostima Black Hornetsi su imali više sreće, a Aleksandar Milenković je postigao novi i, ispostaviće se nešto kasnije, odlučujući tačdaun. Indiansi su imali poslednji loptu u rukama. Njima je pripao završni napad, ali se nisu domogli protivničke end-zone. Zapravo, ishod meča odredila je sudijska odluka da Aleksandar Borković nije uspeo da iz četvrtog pokušaja osvoji 10 jardi i tako otvori još jednu mogućnost za novi napad.

Foto: Pavle Krstić

Time je stavljena tačka na ovaj vrlo uzbudljiv meč, dostojan jednog finala u kojem su obe ekipe pokazale i fizičku i mentalnu spremnost za velike izazove.

David Jevremović, kapiten novih šampiona Srbije, ni sam ne pamti sličnu utakmicu na evropskom tlu, ali ne krije radost zbog velikog uspeha svojih saigrača.

– Uslovi su bili jako teški i nijedna ekipa nije pokazala svoju pravu igru. Protivnik je zaslužio svako poštovanje i malo je falilo da ishod bude drugačiji. Drago nam je što smo domaćoj publici priredili ovoliko radosti. Ovo je kruna jedne uspešne generacije koja će biti za primer ostalima. Ovo je tek početak, američki fudbal u Jagodini tek čekaju trofejni dani – poručio je David Jevremović, inače dobitnik Oktobarske nagrade Grada Jagodine za izuzetne rezultate ostvarene u oblasti sporta i obrazovanja.

Black Hornetsi su ovim trijumfom postali sedma ekipa koja je podigla Trofej „Veljka Makojevića”, i to u svom prvom juniorskom finalu. Pre nje, to su učinili po dva puta Kragujevac Wild Boarsi, Pančevo Panthersi i Čačak Anegl Warriorsi, i po jednom SBB Vukovi, Blue Dragonsi i Wild Dogsi.

Ekipi iz Inđije ovo je drugo srebro, posle izgubljenog finala u Kragujevcu 2013. godine.