Pionirska liga Srbije (U15) od 30. septembra

1285
Meridian Indians, šampioni Srbije 2016

Pionirska liga Srbije za uzrast dečaka do 15 godina počinje narednog vikenda. Za naslov prvaka Srbije takmičiće se četiri tima.

Najmlađe takmičenje u tackle kategoriji Srpska asocijacija američkog fudbala organizuje peti put zaredom – drugi put pod zvaničnim nazivom Pionirska liga Srbije (U15). Ove jeseni u konkurenciji su četiri ekipe: branioci titule Meridian Indiansi, Black Hornetsi, Wild Boarsi i kombinovani tim Pirata iz Zemuna i Blue Dragonsa koji se takmiči pod imenom Pirate Dragons.

Pionirska liga Srbije igra se „7 na 7”, a pravila igre nešto su drugačija u odnosu na druga tackle takmičenja. Naime, početni udarac se ne izvodi, već jedna ekipa polazi u napad sa sredine terena. Na raspolaganju ima četiri pokušaja da pređe 10 jardi; nakon trećeg pokušaja bira da li će igrati i četvrti ili će predati protivnicima napad sa sredine terena. Ako se pak odluče da igraju četvrti pokušaj, i ne uspeju da pređu 10 jardi, protivnički tim kreće s mesta na kojem je napad završen.

Takođe, u slučaju da se posle postignutog tačdauna ekipa odluči za PAT (point after touchdown), lopta se postavlja na 3 jarde od end-zone, odn. na 10 jardi, ako se opredele za TPC (two points conversion).

Minimalan broj igrača na rosteru mora biti 14, a pravo igranja imaju dečaci rođeni 2002, 2003. i 2004. godine.

Budući da ligu čine četiri tima, svako će se sastati sa svakim jednom, a nakon tri kola, poredak na tabeli odrediće finaliste. U finalu Pionirske lige Srbije igraće prvoplasirani i drugoplasirani tim.

Prvenstvo počinje za vikend 30. septembra, odn. 1. oktobra, a okončaće se 11/12. novembra.

Detaljne odredbe propozicija i rasporeda takmičenja pročitajte na sledećim stranicama:

Nekada poznata kao Youth liga Srbije, do sada je dala četiri šampiona, a pehar su podigli Beograd SBB Vukovi (2013), Kragujevac Wild Boars (2014), Jagodina Black Hornets (2015) i Inđija Meridian Indians (2016).