Šampioni Treće lige Srbije kroz prizmu statistike

2890

U sezoni za nama Vitezovi iz Kleka zasluženo su se plasirali u viši rang takmičenja i na proleće će učestvovati u Drugoj ligi Srbije.

Da su Vitezovi bili stvarno najbolja ekipa Treće lige Srbije, potvrđuju sledeće činjenice: postigli su najviše poena – čak 152, a primili opet najmanje – 25, od čega greškom napada 14, dok je sama odbrana dozvolila svega 11 poena.

Statistika napada

Vitezovi su najviše štete protivnicima učinili trčanjem, gde su osvojili čak 988 jardi iz 153 pokušaj u šest utakmica, što daje prosek od 164,7 istrčanih jardi po utakmici. Za primer koliko je ovo dobar učinak svedoči podatak da je u završenoj NFL sezoni najbolji učinak u igri trčanjem imala ekipa Bafalo Bilsa, čiji je prosek 164,4 jarde po utakmici.

Prednjačio je dvojac raning-bekova Ivan Pleva sa 547 pretrčanih jardi iz 51 pokušaja (tri tačdauna) i Dragomir Milanović koji je istrčao 351 jardu iz 63 pokušaja (takođe tri tačdauna). Sa svojih šest tačdauna i 85 jardi trčanjem Luka Škorić, koji je ulazio na mesto kvoterbeka, dao je posebnu dimenziju napadu Vitezova jer protivničke odbrane nisu znale od koga preti veća opasnost.

S obzirom da se učinak ofanzivne linije teško može izmeriti statistički, ovog puta ćemo ih samo pomenuti da su bili i te kako zaslužni za dobar učinak trkača Vitezova.

Startni kvoterbek Vitezova Lazar Sporin nije imao toliko dobru sezonu, u smislu da pre svega vremenske prilike nisu dozvoljavale da se igra više pas igra, jer je u tri utakmice kiša pravila velike smetnje svim igračima. Ipak, statistički odnos bačenih tačdauna (šest) naspram svega dve intersepcije, govore da je imao dobru sezonu. Iako je kompletirao svega 13 pasova iz 36 pokušaja za 259 jardi, njegova sigurna igra bila je od velikog značaja za Vitezove.

Već smo pomenuli da je Luka Škorić ulazio na mesto kvoterbeka najčešće da bi istrčao potrebne jarde, ali i on je kompletirao jedan pas od 12 jardi za tačdaun, što daje konačnu sliku klečanskih kvoterbekova: 14 kompletiranih pasova iz 40 pokušaja za 271 jardi, sedam tačdauna i dve intersepcije.

S obzirom na vreme, ni statistika hvatača nije mogla biti puno bolja. Kao prva Lazareva meta pokazao se Uroš Stojanović, mladi vajd-risiver, 1998. godište, pridošlica iz Vršca, koji je imao osam hvatanja za 153 jarde i koji je postigao uz tri tačdauna i jedno pretvaranje za 2 poena. A lopte su još hvatali Jovan Kleut koji je imao tri hvatanja za 77 jardi (dva tačdauna), Aleksandar Damjanov jedno hvatanje za 22 jarde i tačdaun, kao i Ivan Pleva jedno hvatanje 11 jardi (jedan tačdaun) i Aleksa Grče jedno hvatanje od osam jardi.

Statistika odbrane

Odbrana je bila posebna priča. Prilično dominantna, jako sigurna, na momente i brutalna. Prosto, nisu dozvoljavali protivnicima u nekim momentima da dišu. Ostvarena su 155 obaranja, od toga 21 sek, tri forsirana fambla, uz pet pokupljenih za jedini tačdaun odbrane, a Vitezovi su čak osam puta presekli loptu protivničkim kvoterbekovima.

Kapiten i komadant odbrane, a ko drugi do Luka Škorić, dirigovao je ovim delom čvrstom rukom, ali i delom. Oborio je protivničke igrače 20 puta, a pritom je imao i 6,5 sekova nad protivničkim kvoterbekovima (tri seka u Zemunu). Rame uz rame njemu je bio Ivan Pleva sa 19 obaranja i dva seka, koji je ulazio u odbranu po potrebi na mesto lajnbekera, a posebno se istakao u velikom finalu s Kraljevom, gde je imao sedam obaranja i jedan sek.

Defanzivnu liniju su predvodili Dejan Janečka sa 12 obaranja i tri seka, jednim forsiranim i čak tri pokupljena fambla, od kojih je jedan vratio za tačdaun, te Salma Robert sa 12 obaranja i tri seka. Još su se istakli Dušan Lisul sa pet obaranja i 1,5 sekova i Filip Kiš sa šest obaranja i sekom.

Lajnbekeri su bili, kao što smo rekli, predvođeni Lukom Škorićem i Ivanom Plevom, a veliku podršku im je davao Rade Škorić sa 13 teklova, jednim sekom, forsiranim famblom, ali i sa čak tri presečene lopte koje je vratio 31 jard, kao i Nenad Pajić koji je uz 12 teklova imao i dva pokupljena fambla.

Defanzivni bekovi su takođe imali odličnu sezonu. Vodio ih je ove sezone sjajni Robert Renji, veliko pojačanje Vitezova pred ovu sezonu, sa tri tekla i tri intersepcije koje je vratio 32 jarde. Njegovo prisustvo u bekfildu Vitezova bilo je od neprocenjivog značaja, a nabrojani odbranjeni pasovi i udarci prilikom hvatanja risivera dokaz su tome. Odlični su bili i kornerbekovi, iako nisu imali intersepcije: Strahinja Pajić sa 11 teklova i Nikola Bikić sa devet.

Posebne pohvale zaslužuju najmlađi, iako nisu bili starteri u većini utakmica, ali ulazili su vrlo često po potrebi. To su Branko Šovš koji je imao pet teklova i jedan forsirani fambl i Aleksandar Petrović koji je imao sedam teklova. Obojica su inače 2000. godište i velika su budućnost Vitezova.

Na kraju, vredi spomenuti i specijalni tim. Kapiten je igrao „kapitenski”, Zdravko Vujanov, kiker tima, loptu je u 23 kik-ofa poslao čak 1.557 jardi daleko i što je najbitnije imao je čak 13 tačbekova. Što se tiče vraćanje lopte, najviše se istakao Jovan Kleut koji je u šest vraćanja istrčao 219 jardi, ali nažalost nije postigao nijedan tačdaun.

Dodajmo i to da su Klečani u tradicionalnom glasanju trenera na kraju sezone pokupili tri nagrade. Luka Škorić proglašen je najboljim igračem Treće lige Srbije te najboljim u grupi Sever, cela ekipa dobila je i nagradu za fer-plej.

Tekst napisao: glavni trener Željko Đajić (KAF Klek Knights)